Tilaa

Märket

Tiedot

Koordinaatit:
60°18,1' 19°07,9'
Satamanro:
1277
Karttasarja:
C
Merikartta:
762
Vieraspaikkoja:
2-4
Kiinnitys:
poiju (2 p)
Yritys:
Suomen majakkaseura
Puhelin:
040 849 9333
  • Palvelut

  • näköalapaikka
  • wc

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

KIPPARI 9/2006:

Märketin majakka on Suomen myrskyisin paikka, läntisin rakennus ja luoto Suomen läntisin kohta. Se oli aikoinaan myös Venäjän valtakunnan läntisin osa pohjoisessa Euroopassa. Pienellä puuttomalla luodolla sijaitseva Suomen eksoottisin majakka on ehkä Suomen yksinäisin paikka – lähin naapuri on noin 15 kilometrin päässä!

Suomen ja Ruotsin rajaa siirrettiin vuonna 1981, kun havaittiin että majakka sijaitsi Ruotsin puolella. Rusetinmuotoinen raja lienee ainutlaatuinen maailmassa. Raja merkittiin lopullisesti vuonna 2006.

Suomen Majakkaseura kunnostaa 30 vuotta tyhjillään rappeutunutta Märketin majakkaa.

Kuljetukset kesällä keskiviikkoisin klo 18 ja lauantaisin klo 8.30 Eckeröstä Ahvenanmaalta. Lisävuoroja tarvittaessa. Katso venevuorot tästä: ttp://www.majakkaseura.fi/fin/market/seuraavat_venevuorot_marketille/.

Voit käydä Märketilla myös ilman omaa venettä (My Boat Charter, puh. 040 564 3142, ruotsiksi ja englanniksi). Märketille matkataan säävarauksella päivittäin 27.6.-15.8. klo 18 Eckeröstä, paluu n. klo 22. Hinta Märketin matkalle on 67 euroa/henki sisältäen opastuksen majakassa. Pariskunta 120 e, perhe enintään 4 henkeä = 210 e ja enintään 12 hengen ryhmä 650 e.

Lähin kunnollinen venesatama Märketiin pyrkivälle on Eckerössä. Jotta matkaan kannattaa lähteä, meren pitää olla melko rauhallinen. Varovaisuutta pitää käyttää matalikkojen lomitse pujotellessa.

Rantautuminen sitten onkin oma juttunsa. Lounais- ja etelätuulella pienen veneen voi kiinnittää maihin luodon pohjoispuolelle, mutta ankkuria ei sinne kannata alkaa viritellä, pohjaan on kuulemma 60 metrin matka.

Pohjoistuulella voi koettaa majakan eteläpuolelle, mutta siellä on matalaa ja paljon kiviä.

Märketillä ollessa täytyykin sitten seurata tarkasti taivaan rannassa tapahtuvia muutoksia. Sää näillä vesillä muuttuu nopeasti ja suojaisaan rantaan on pitkä, joskus märkäkin matka. Kokemattomille veneilijöille ei voi täällä vierailua suositella.

 

Kommentoi

X