Smakbyn ★★★★
”Herkullinen lounas: monipuolinen salaattipöytä, hyvä savulohi ja paras itse tehty omenamehu.”
Lukijamme suosittelevat: Savulohi ja -kampela.
Smakbyn ★
Hyvä ruoka ja mukava palvelu hienolla paikalla.
Lukijamme suosittelevat: Päivän kala – paitsi että kaikki muukin on ollut parasta!
Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.
Tietoja päivitetty 21.9.2021
Kastelholman satamaan pitää varta vasten mennä, sillä se on umpilahden perällä, eikä se osu minkään reitin varrelle. Suojaisaan satamaan johtaa etelästä 1,8 m kardinaaliviitoitettu väylä. Sähkölinjojen takia alikulkukorkeus on 22 metriä.
Sataman maisemaa hallitsevat vihreä kuusimetsä ja vastarannalla, salmen toisella puolella leviävät golfkentän hyvin hoidetut nurmikot. Vastaleikattu nurmi tuoksuu, satakieli lurittaa sävelmiään, eikä merellisestä tunnelmasta ole tietokaan. Se ei haittaa, sillä katse lepää perinteisen punaisessa satamarakennuksessa, sen seinustaa koristavissa yrttiviljelmissä, vanhoissa kalaverkoissa, mansikka-amppeleissa ja sataman lyhtypylväistä riippuvissa koreissa kukka-asetelmissa.
Kodikasta tunnelmaa lisää hyväntuulisesti venevieraiden kanssa seurusteleva isäntäpariskunta Eva-Len Mattsson ja Bror-Yngve Johansson. Mattsson ja Johansson ovat pyörittäneet satamaa jo kymmenen vuotta. He kertovat, että koronakesä 2020 näytti alussa todella huonolta, mutta loppukaudesta veneet alkoivatkin lisääntyä. Normaalisti satamassa vierailee vuosittain noin 1 400 venettä.
Satamakonttorin kahvilassa myydään virvokkeita ja leivonnaisia, joita voi nauttia pienellä terassilla, ja samalla seurata sataman elämää. Samassa rakennuksessa ovat koodilliset wc:t, suihku ja sauna, josta – ilahduttavaa kyllä – pääsee pulahtamaan myös mereen. Uimaportaat löytyvät vierasveneille tarkoitetun pistolaiturin juuresta, aivan saunan alapuolelta. Rakennuksen päädyssä on kaikkien käytettävissä oleva vaihtoperiaatteella toimiva kirjasto. Satamassa on myös polttoaineautomaatti, mutta se on niin ahtaassa lourussa, että isommilla veneillä saattaa olla vaikeuksia ajaa tankille.
Kastelholmasta voi vuokrata pyöriä, joilla pääsee kätevästi seitsemän kilometrin päässä odottavaan Godbyn kauppaan. Varsinaiset nähtävyydet ovat kuitenkin muutaman sadan metrin päästä satamasta. Niistä upein on majesteettisesti kesätaivaan sineen kurkottava Kastelholman linna. Se rakennettiin jo 1380-luvulla.
Kastelholma oli aina 1640-luvulle Ahvenanmaan hallinnollinen keskus. Linnassa on nykyisin museo, jossa kannattaa piipahtaa. Kuten vanhoissa linnoissa, Kastelholmassakin on omat kummituksensa. Kerrotaan, että vieläkin linnan ikkunassa voi nähdä mieshahmon ja linnan edessä mäellä valkeapukuisen naisen. He ovat Ruotsin kuningas Erik XIV ja hänen puolisonsa Kaarina Maununtytär. Juhana Herttua lähetti vuonna 1571 veljensä Erikin vangiksi Kastelholman linnaan. Siellä hän ei saanut tavata vaimoaan, joka joutui asumaan linnan ulkopuolella. Legendan mukaan Erik vietti niin paljon aikaa ikkunan ääressä, että hänen kyynärpäänsä kuluttivat kaksi kuoppaa kamarin ikkunalautaan.
Linnan vieressä on Ahvenanmaan ainoa ulkoilmamuseo Jan Karlsgården, joka on kuin Helsingin Seurasaari pienoiskoossa. Museo perustettiin 1930-luvulla ja siihen kuuluu yli 20 rakennusta eri puolilta Ahvenanmaata. Rakennukset muodostavat kokonaisuuden, josta saa hyvän kuvan siitä, miltä ahvenanmaalainen maatila näytti 1800-luvun puolivälin tienoilla. Museoalueeseen kuuluvat päärakennus, pihatupa, aitat sekä karjapiha rakennuksineen. Kaikkiin rakennuksiin pääse tutustumaan myös sisäpuolelta. Varsin kiinnostava paikka on museomyymälä, josta löytyy monenlaista infoa, brosyyreitä – ja mikä parasta – kirjoja Ahvenanmaan historiasta.
Kastelholman alueeseen kuuluu vielä julkkiskokki Michael Björklundin perustama Smakbyn, makujen kylä. Se käsittää ravintolan, puodin ja tislaamon, Ålands Distilleryn. Tislaamossa valmistetaan muun muassa Smakbyn omenaviinaa ja muita ahvenanmaalaisia viinoja ja likööreitä.
Juomien valmistusprosessia voi seurata opastetuilla käynneillä, joilla selviävät kaikki valmistusvaiheet aina mäskitankeista tislauspannusta tippuvaan kirkkaaseen viinatisleeseen saakka. Tislaamon tuotteita pääsee maistelemaan baarissa, jossa tarjolla on myös pientä suolaista purtavaa.
Smakbyn puodissa myydään Björklundin keittokirjoja ja erilaisia maakunnan herkkuja, kuten kardemummakorppuja, mustaa leipää, tuorepuristettua omenamehua ja hunajaa. Ravintola on yhtä suurta salia, jossa käy lounasaikaan aikamoinen vilske, sillä pihamaa on täynnä autoja ja turistibusseja. Mickeä ei tiskin takana näkynyt, mutta muuta henkilökuntaa oli pilvin pimein ja lounasannoksemme saapuivat lähes saman tien, kun ne oli tilattu. Kipparin rouvan kasvislasagne oli suussa sulavaa ja kipparin mieleen oli klassikkoannos, Micken lihapullat. Ne tarjottiin perunamuhennoksen kera, jossa ei voita säästelty. Annos oli kuorrutettu perinteiseen ruotsalaiseen tyyliin aidolla puolukkahillolla.
Risto Nordell
Kastelholman vierassatama, lähes keskellä manner-Ahvenanmaata, sijaitsee suojaisessa lahdenpohjukassa Lumparnin ristiaallokostaan kuuluisan selän pohjoispuolella. Menneisyys ja nykyisyys kohtaavat satamassa, sillä lahden rantamilla, historiallista linnaa vastapäätä on Slottsbanan, yksi Pohjolan kauneimmista golfradoista.
Kun purjehdin ensimmäistä kertaa Kastelholmaan kolmekymmentä vuotta sitten, ei nykyinen moderni vierassatama ollut vielä edes suunnitteilla. Ainoa kiinnittymismahdollisuus oli laho pikkulaituri kaislikossa linnan alapuolella.
Kesällä 2007 palasin Kastelholmaan matkallani Maarianhaminan kautta Tukholmaan. Yksinpurjehtijan ei Kastelholmassa tarvinnut kärsiä seuran puutteesta, sillä heinäkuisen torstai-illan kuhinassa sain yhden viimeisistä paikoista. Ruuhkan syykin selvisi tuota pikaa: seuraavana päivänä alkaisivat Kustaa Vaasa -päivät, Kastelholman suosittu kesätapahtuma. Suomen kesä tarjosi parastaan, navakkaa pohjoistuulta, sadetta ja 15 astetta lämpöä.
Hamnsundetissa sankarillisesti (?) korjaamani vanha autopilotti petti minut jälleen kerran ja hyvä kun en Kastelholmaan johtavassa kapeikossa posauttanut suoraan kaislikkoon, kun pikapikaa käväisin lisäämässä villapaidan kajuutassa. Mielialaa nostivat sentään lämpimät mozzarella-basilika -leivät ja sataman kohtuukokoinen sauna, jonka käyttöoikeus sisältyi satamamaksuun. Tyypilliseen tapaan täälläkään ei kenellekään ole juolahtanut mieleen, että saunasta olisi mukavaa päästä myös uimaan, joten saunojat joutuivat vilvoittelemaan saunan pikkuruisella terassilla.
Vaikka Kastelholman maine veneilijöiden keskuudessa on vankkumaton, ei satama ole järin paljon viitsinyt kehitellä palveluitaan viime vuosina. Pikkuruinen hiekkalaatikko huoltorakennuksen takana on vaatimaton panostus lapsiveneilijöihin, eikä minkäänlaista grilli- tai nuotiopaikkaa ollut tarjolla. Polttoaineen jakelupiste pienellä huoltolaiturilla sijaitsee niin ahtaassa kolossa, että isomman veneen kippari saa sompailla paikalle kieli keskellä suuta. Satamakonttorin elintarvikevalikoima oli vaatimaton ja kalliinpuoleinen. Sääli, sillä lähimpään kauppaan kertyy matkaa kuusi, seitsemän kilometriä. Saniteettitilat sen sijaan olivat siistit ja kooltaan riittävät.
Sateesta ja sataman pikkupuutteista huolimatta lomatunnelma oli rento ja monet tuikut ja myrskylyhdyt valaisivat hämärää iltaa, kun uitettua kissaakin märemmät golfarit palailivat bageineen veneilleen.
Perjantaiaamu tarjosi kuuman cafelatten ohella lisää sadetta, mutta se ei sisukkaita veneilijöitä lannistanut, sillä riemunkirjava sadeasuinen jono luikerteli päättäväisesti Kustaa Vaasa -päivien tapahtumapaikalle, muutaman sadan metrin päässä nököttävän Kastelholman linnan pihalle. Kastelholman nimi tulee itse asiassa myös linnasta, sillä muinainen sana kastal viittaa puolustustorniin, joka oli paikalla jo ennen linnan rakentamista. Linnan vankityrmässä istui aikoinaan 1500-luvulla muun muassa Erik XIV. Kastelholman linnan historiaan voi tutustua tarkemmin Omalla veneellä linnaan -juttusarjassamme (Vene 7/07).
Kehnosta säästä huolimatta Kustaa Vaasa -päivien tunnelma oli sangen värikäs ja letkeä. Kojuissa myytin ruokaa, viiniä, olutta, keskiaikaisia koruja, soittimia ja käsitöitä. Alueella kierteli ajanmukaisiin asuihin pukeutuneita ilveilijöitä, piikoja, sotilaita ja linnanherroja. Tanskalaiset sotilaat jysäyttivät tykkinäytöksissään kunnon paukkuja kohti linnan muureja. Markkinanäytelmissä esitettiin kohtauksia linnan historiallisesta elämästä ja kahdeksanvuotiaan Kustaa Vaasan vierailusta Kastelholmassa vuonna 1504.
Ohjelmanumeroista suurimman suosion saavutti turnajaisesitys vikuroivine hevosineen ja prinsessanryöstöineen. Kustaa Vaasa -päivät järjestetään joka kesä heinäkuun puolivälin tienoilla ja lisätietoja tapahtumasta ja sen tarkasta ajankohdasta saa esimerkiksi nettiosoitteesta www.visitaland.com.
Vierassataman ja linnan väliin jää Jan Karlsgårdenin laaja ulkoilmamuseo, joka on hyvinkin tutustumisen arvoinen. Museo on oivallinen esimerkki ahvenanmaalaisesta talonpoikaisrakentamisesta 1700- ja 1800-luvuilla. Jan Karlsgården perustettiin jo 1930-luvulla ja nimensä se on saanut päärakennuksensa mukaan, joka tuotiin Finnströmin Bambölen Jan Karlsin tilalta.
Ulkoilmamuseon rakennuksia ovat suuren asuintalon lisäksi pikkutupa, karjapihan talli ja lampola. 1800-luvulta peräisin oleva venemiehen torppa tuo mieleen Myrskyluodon Maijan ja Jannen asuinsijan. Torppa muistuttaa ajoista ennen vuotta 1809, jolloin neljän saaristolaistalon muodostaman ruodun tuli varustaa mies Ruotsin kruunun laivastoon. Jan Karlsgårdenin pihapiiriä hallitsee kolme punaista tuulimyllyä, jotka niin erottamattomasti kuuluvat ahvenanmaalaiseen maisemaan.
Museon nähtävyyksiin kuuluu myös kruununvankila Vita Björn, joka rakennettiin jo 1700-luvun lopulla. Se on Suomen vanhin säilynyt vankila. Huolellisesti restauroitu rakennus antaa hyvän kuvan niistä karuista olosuhteista, joissa vankeja noihin aikoihin pidettiin.
Vita Björnin vieressä on Jan Karlsgårdens Wärdhus. Viihtyisässä majatalossa voi nauttia kokonaisen lounaan tai viivähtää hetken perinteisen ahvenanmaalaisen tuhdin kermavaahto- ja vadelmahillovuorella kuorrutetun pannukakkuannoksen äärellä. Museoalueella on myös museokauppa, näyttely vanhasta Ahvenanmeren yli kulkeneesta postisoutureitistä, sekä erinomainen turisti-info, jossa karttojen ja esitteiden lisäksi on myytävänä mielenkiintoisia Ahvenanmaasta kertovia kirjoja.
Jos mahdollista, kannattaa Jan Karlsgårdenissa käynti ajoittaa keskiviikkoon. Silloin vietetään puuhapäivää, esitellään vanhoja saaristolaisten puhdetöitä, sekä myydään mustaa leipää, vastakirnuttua voita ja savukalaa.
Kastelholman nähtävyydet eivät suinkaan rajoitu linnaan ja ulkoilmamuseoon, sillä Sundin kunnassa on Ahvenanmaan valokuvamuseo ja suuri etanatila. Soutuveneellä tai jollalla pääsee periaatteessa Kastelholman linnan takana olevan maantiesillan alitse edelleen Sundin keskustaan, jossa sijaitsee Johannes Kastajalle omistettu 1200-luvulla rakennettu kirkko arvokkaine seinämaalauksineen. Jos jollamatkailu Sundiin ei tyydytä kaukokaipuuta, voi Kastelholman linnan nurkalta hypätä kätevästi bussiin ja matkustaa Maarianhaminan iloihin.
Kastelholman golfkenttä on 18-reikäinen ja se kiertelee kauniisti polveilevassa ja vehmaassa rantamaastossa. Vuonna 1983 valmistuneen kentän tasoitusvaatimus on viikonloppuisin 36 ja muina aikoina ryhmätasoitus saa olla enintään 160. Kun en edes tiedä, miten päin golfmailaa pidetään kädessä, tyydyin illan yllättäen kirkastuttua tähyilemään salmen toisella puolella ahertavia golfareita turvallisesti sitloorastani. Kustaa Vaasa -päiviltä ostamani loimulohi maistui vallan mainiolta iltapalalta, jonka huuhtelin alas kevyellä valkoviinillä. Iltalamppuni valossa laskeskelin vanhasta kunnon paperikartastani enemmän tunnelman kuin tarpeen vuoksi kompassisuuntia Marhällanilta Tjärvenin ja Söderarmin majakoiden väliin Ruotsin puolelle. Eivät olleet näemmä tänäkään kesänä miksikään muuttuneet…
Risto Nordell
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.
Vierailimme Kastelholmassa perheinemme heinäkuun lopulla 2010.
Tulopäivänä vastaanotto oli lämmin ja palvelu hyvää. Pesutilat siistit.
Vuokrasimme polkupöyrät seuraavaksi päiväksi, mutta aamulla kukaan ei tullut vastaanottoon ja niinpä emme saaneet suunnittelemaamme pyöräretkeä tehdyksi!! Onneksemme emme olleet maksaneet pyörävuokraa etukäteen!!!
Toimiston seinästä puuttuivat kaikki satamakapteenin yhteystiedot, vain taxin numerot löytyivät. Kyselimme Jan Karlsgårdenista yhteystietoja, jossa ystävällisesti kyllä yritettiin auttaa, mutta saamamme puhelinumerot eivät olleet käytösssä.
Paha mieli jäi, mutta hieman sitä paransi kuitenkin Kastelholman linnan upea opas Gunn-Britt (?), jonka englanninkielistä selosta oli nautinto kuunnella.
Ei siellä le ollut kunnon satamanpitäjää enään moneen vuoteen. Mitä lie hipahuiteja joille sataman ylläpito on yks lysti. Varmaan opiskelioita tai kortistosta väkisin revittyjä. Yhdellä luki kerran mustassa nahkatakissa ”Tuijotatko saatanaa” . Voi hyvä isä sentään kyllä huomaa että kilpailutus toimii halvin tarjous voitti! Mutta kyllä on sieltä lomalaiset kaikunnut, vanhaan hyvaan aikaan satama oli lähes aina täynnä kun sitä piti eräs vanha pariskunta.
Loistava paikka jossa satama palvelut ovat ala-arvoiset. 10.7.2011, polttoaine loppu, septityhjennus ei toimi, saunat alimitoitettu, vessat epäsiistit, kahvilapalvelut minimaaliset…. potentiaalia olisi vaikka mihin.. Miksi ei käytetä?
Olemme luokankanssa menossa Ahvenanmaalle ja Kastelholmaan… Teemme ystäväni kanssa opettajan pyynnöstä esitelmän Kastelholman linnasta!
Lauri Juvan hieno juttu Kastelholman linnasta (Vene 7/07)!
Saavuimme vierassatamaan ja kaksi nelihenkisen seurueemme jäsenestä kävi sataman vessassa samalla kuin kiinnitin venettä. Laiturille talsi (ilmeisesti) paikan isäntä koiransa kanssa vaatimaan kahden euron korvausta vessakäynnistä. Ei osannut asiaansa ilmaista englantia puhuville vieraillemme. Sanoin että tulen kioskin kautta ja maksan kunhan saan veneen kiinni. Tämä ei käynyt vaan rahat oli saatava heti laiturilla. Hohhoijakkaa… että tuollainen tapaus.
Oma kokemuksemme paikan palvelutasosta ja ystävällisyysestä ihan päinvastainen.. Ollaan oltu paikalla to aamupäivällä alkaen ja palvelu on ollut priimaa. Parasta aikaa ollaan paikalla ja lähtö huomenna. Satamamaksu 20 euroa, sisältää saunan ja sähkön. Toimiva polttoainemyynti (automaatti) ja septitankin tyhjennys.. SUOSITTELEN PAIKKAA
Ilmeisestikin tuo aikaisempi kokemukseni (tyly meininki) johtui huonosta päivästä tms. väärinkäsityksestä. Tällä kertaa palvelu oli kaikin puolin asiallista.
Vierasvenesataman omistaja on vaihtunut tänä vuonna ja ainakin toistaiseksi näyttää siltä että homma on paremmin hanskassa kuin aikaisempina vuosina. Toivotaan että uusi omistaja onnistuu nostamaan paikan taas entiseen loistoonsa. Kastelholmahan on aivan upea paikka ja nähtävää riittää.
Ja pieni vinkki valokuvauksesta kiinnostuneille. Paikallisen postin yhteydessä on varsin kattava valokuvausmuseo.
Aika kämänen mesta,isäntä kielitaidoton laiska ja töykeä.paikka ollut jo vuosia samassa jamassa eikä näytä tosta kehittyvän.saunat liian pienikokoiset . swedut tuppaavat asustella niissä tuntikausia eivätkä tajua lähteä pihalle vaikka kuinka karjuis. Luulevat että yöpyminen saunassa kuuluu hintaan.paikka vaatii uuden isännän joka ei pelkää työn tekoa yhtä paljon kuin nykyinen.päätimme suunnata tänä vuonna itään ,homma ei voisi tosta enää enempää huonontua.ahneita rahastajia täynnä koko Ahvenanmaa.
Olemme juuri Kasteholman vierasvenesatamassa.Palvelu toimii,paikanpitäjä mukava,varmistelee,että kaikki on ok.Sauna ja vessat siistit.Ei mitään valittamista.Nykyinen ”isäntä” aloittanut täällä juhannuksen nurkilla,onnea hänelle.
Jaa-a, täällä sitä mietitään mennäkö vai eikö mennä 🙂
Melkoisen erilaiset on näkemykset kävijöillä – onnea vaan uudelle isännälle, mikäli näitä ”palautteita” lukee!
Veneily sinänsä on ihanaa, saaristo kaunis kaikkialla ja asenteella se suurin merkitys…ehkä sen palvelun tasoonkin…
Olemme pelanneet 2 päivää Kastelholmassa ja viettäneet 3 yötä satamassa. isäntä oli ystävällisesti vastaanottamassa ja auttamassa kiinnittymistä.Isäntäpariskunta on ollut todella ystävällinen ja avulias. Sataman uusilla vaihdepyörillä oli helppo käydä ostoksilla Godbyssä, Hiinta 5 euroa/ pyörä. Saunat ja wc:t siistit. Sataman pikku kaupassa tarjolla mm. tuoreita vihanneksia ja savustettua siikaa. Ero edelliskesään on kuin yöllä ja päivällä.Suosittelmme lämpimästi tätä rauhallista ja poikkeuksellisen kauniissa ja historiallisessa ympäristössä sijaitsevaa paikkaa.
Tänä kesänä olimme siellä useamman yön, mäellä upea laadukas ruokaravintola joka täydensi sataman ystävällistä palvelua. Kastelholmasta pääsee hyvin bussilla Maarianhaminaan. Idyllinen rauhallinen paikka. Siistit pesu- ja saunatilat
Paras palvelu tämän kesän Ahvenanmaan kierroksella. Siistit pesutilat ja saunat. Avulias satamaisäntä. Rauhallista. Lapsille sopivasti tekemistä (Kastelholman linna ja maaseutumuseo rakennuksineen).
Tänään täällä. Siisti ja palvelu loistavaa! Suosittelen! Mieleenpainuvat museot.
Paikka kehittyy hiljaksilleen..grillipaikka tulossa ja kahvilatoimintaakin kehitellään. Parasta on kyllä Smakbyn huippulaatuinen srömsö-kokin lounas 10e!!! Lisäksi sai jutella samaan hintaan mukavan kokin (Michael Björklund) kanssa.
Palvelu oli ystävällistä! Satamaisäntä oli avulias ja mukava. Paikka muuten siisti. Satamamaksu 25e. Idyllinen ympäristö. Suosittelen!
Uusi satamaisäntä on pannut tuulemaan ja kehittää paikkaa aktiivisesti. Hyvältä näyttää tulevaisuuden kannalta!
Uusi satamaisäntä on pannut tuulemaan ja kehittää paikkaa aktiivisesti. Hyvältä näyttää tulevaisuuden kannalta!
Ystävällistä palvelua ruotsiksi tai englanniksi, hienosti kehitetty paikkaa sitten 2011. Hyvä grillipaikka, lapsille leikkipaikka, pyörän vuokraus, pieni satamakahvila josta saa ostettua pientä purtavaa, virvokkeita, tuoreita leivoksia Ym. Yksi idyllisimmistä vierassatamista.
Todella hyvä satama. Upeat maisemat. Hinta 25 euroa sis. sähkö ja sauna. Kioskin hinnat melko korkeita. Terassia on laajennettu ja uimaan pääsee joka laiturilta.
Todella hyvä kokemus tänä kesänä, ehkä yksi parhaista ja ystävällisimistä vierassatamista matkamme varrella. Voin suositella lämpimästi. Pariskunta, jotka nyt pyörittävät satamaa tekevät kaikkensa vieraiden eteen. Jopa tuulen mereen heittämät sandaalit isäntä kävi etsimässä kaislikosta veneellään…
Vierailimme Kastelholmassa juhannuspäivänä. Kyllä on meininki muuttunut täällä aiemmin kommentoidusta huonosta aivan loistavaksi uuden satamaisännän ja – emännän myötä! Ainakin me kaksi vaativaa lapsiperhettä peukutamme vahvasti ja suosittelemme kaikille. Ja terveisiä sataman kingille, eli Gunvald- koiralle!
Vierailimme Kastelholmassa 7.7.2014. Satamakippari otti meidät yliystävällisesti vastaan laiturilla ja kertoi palveluista jo ennen kuin olimme saaneet edes purkkariamme kiinni. Ihmettelimme todella mukavaa palvelua. Tulimme melko myöhään ja kysyimme että ehdimmekö vielä Smakbyhyn syömään. Satamakapteeni auttoi myös tässä asiassa.
Ääni muuttui kellossa kun olimme palaamassa lapsiemme kanssa veneelle. Satamakapteeni ajoi melkein autolla päällemme kun hän jahtasi meitä ja raivosi kun emme olleet vielä maksaneet satamamaksua. Yritimme asiallisesti keskustella melkein tunnin hänen kanssaan että totta kai maksamme mutta hän ei enää huolinut rahojamme vaan käski meidän poistua satamasta välittömästi. Luulimme tätä oudoksi huumoriksi mutta mies oli täysin tosissaan. Emme voineet lähteä pienten lapsiemme kanssa enää yhdentoista aikaan yöllä merelle ja saimme lepyteltyä miehen antamalla kaksinkertainen satamamaksu. Meitä oli kaksi venettä reissussa.
Vaikka paikka on kiva ja erityisesti smakby on hieno, emme tule enää ikinä palaamaan tuon satamasekon satamaan. Täysin arvaamaton kaveri.
Kävimme heinäkuun alkupuolella satamassa ja kaikki toimi mainiosti. Meitä oltiin laiturilla vastassa ja nautimme satamakahvilan ihanista antimista sekä savusiiasta. Fasiliteetit olivat siistit ja riittävät.
Katarinalle kommenttina: jos tulet satamaan illalla, on vähintään kohteliasta maksaa satamamaksu ennen alueelta poistumista. Ei ole kohtuullista olettaa, että illalla 11 aikaan isännät olisivat odottamassa kioski auki satamamaksuanne. Tämä vielä siihen kontekstiin, että paikalla on oikeasti haasteena ne veneilijät, jotka tulevat satamaan vain käydäkseen linnassa tai ravintolassa, ja varaavat satamakapasiteettiä maksamatta siitä. Siksi heillä onkin pieni päivämaksu, joka pyydetään suorittamaan ennen satama-alueelta poistumista.
Meillä ei ole muuta, kuin kiitosta tästä satamasta! Kaikki toimi ihanasti ja ystävällisesti! Ihana paikka kerrakseen! Mahtava palvelu, emme raaskisi lähteä pois ja tulemme palaamaan! Paljon tekemistä ympärillä. Siistiä ja mukavaa! Viisi tähteä kertakaikkiaan kaikesta! Ihana henkilökunta ( outo tuo haukkuminen aiempana kommenttina… Vaikea ymmärtää kertakaikkiaan!!).
Muu Ahvenanmaa kylpi sinileväpuurossa ja me uimme ja nautimme lämpimästä vedestä ja ihanasta satamasta. Tästä tulee vakiopaikkamme! Satamaisäntä ihanan ystävällinen, todella palveleva ja kaikki siistiä. Ihania pullia kahviossa!
Keskustelu tukee kokemamme.
Heitimme ankkurin sataman ja linnan välimaastoon.
Ajatuksena oli uida ja poiketa illlalla ravintolassa.
Satamassa tuijotteli kapteeni, pyöritellen päätään. Haki kiikarit ja jatkoi tuijotustaan minuutti tolkulla.
Vähän ajan päästä hän haki vierelleen naisen, joka alkoi kuvata meitä kännykkäkameralla.
Naurettavaa… Olimme satojen metrien päässä.
Sitten jäi kapteeni yksin vielä tuijottamaan kiikarilla veneeseemme. En voinut olla vilkuttamatta.
Uimme ja ajoimme pois. Jäi sellainen fiilis, ettei uskaltanut enää jäädä, saati poiketa ravintolassa.
Emme mene enää nöyrrytettäväksi niille kulmille.
Hieno satama, erittäin ystävällinen isäntä. Aamulla tuoreita sämpylöitä ja illalla savusiikaa. Poikkeamme toistekin.
Satamaisäntä tuli vastaan auttamaan jo laiturille, kun rantauduimme. Ystävällistä palvelua ruotsinkielellä. Satamassa sähkö sekä vesi mutta myös pyykinpesumahdollisuus (kuivaustelineitä sai lainata). Rannassa myös lapsille leikkipaikka sekä grillauspaikka.Saunasta pääsi uimaan laiturilta. Linna ja ulkoilmamuseo tarjosivat puuhaa sekä aikuisille että lapsille (8v. ja 6 v.) Polkupyörävuokraus 6e/3h. Siinä ajassa ehti hyvin pyöräilemään 7 km:n päähän Godbyhyn kauppaan (iso S-market), joka oli edullisin koko Ahvenanmaalla reissullamme. Matkalla oli myös Taffelin tehtaanmyymälä sekä näköalapaikka, jossa ravintola.Lähistöllä myös Stallhagenin panimo. Smakbyn ravibtolassa kävimme lounaalla; 10e/aikuinen ja lastenlista erikseen. Ruoka oli hyvää.
Satamamaksu kesällä 2021: 36€ (sis sähkön). Kaunis satama, siistit WC:t. Saunat auki 17-21.