Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.
Rödhamnin saariryhmä kylpee lämpimässä elokuun auringossa. Purjehdimme sisään tutusta salmesta ja laskemme purjeet vasta satamalahdella. Meillä on tapana yöpyä täällä, kun kierrämme Ahvenanmaata sen sijaan, että menisimme Maarianhaminaan. Rödhamn on myös perinteinen ja tunnettu yöpymispaikka Tukholman saariston ja Ahvenanmaan välillä.
Täällä on suihkut!
Kun saamme veneen kiinni tuttuun ja tukevaan puulaituriin huomaamme heti, että laiturille on viime käyntimme jälkeen ilmestynyt vesiletkut. Se on todella yllättävää, sillä täällä on eletty tähän asti vain kaivoveden varassa. Kun kävelemme kahvilaan maksamaan satamamaksua ja juomaan perinteiset kakkukahvit huomaamme, että muutama muukin asia on muuttunut parissa kesässä. Kuivakäymälät on siirretty vähän ylemmäs kalliolle ja niiden kohdalle on ilmestynyt rakennus, jossa on suihkut ja tiskauspaikka. Todella iso yllätys!
Kahvilassa työskentelevät nuoret ovat täällä ensimmäistä kesää, eivätkä oikein tiedä, milloin vesi on saareen saatu. Sitten paikalle saapuu saaren isäntä, joka tyytyväisenä kertoo meille toista kesää toiminnassa olevasta mahtavasta systeemistä.
”Vesi tulee saareen nykyisin kunnallistekniikan kautta. Suihkuvesi lämpiää tuolla huoltorakennuksen katolla olevien aurinkopaneelien avulla. Kauempana kalliolla olevat paneelit taas syöttävät energiaa akkuihin. Näin saamme virran huoltorakennuksen valoihin ja kahvilassa myös esimerkiksi jääkaappiin. Energiaa riittää yleensä hyvin. Jos on monta sadepäivää peräkkäin ja suihkua käyttää aamulla 60–80 venekuntaa, niin silloin lämmin vesi ei kyllä oikein riitä”, Christian Kull kertoo meille.
”Suihkujen ja tiskipaikan käytetty pesuvesi pumpataan noihin vihreisiin tankkeihin kalliolla. Niissä vesi puhdistetaan. Kahvilassa on oma vastaava puhdistusjärjestelmä. Koko tämä systeemi on tehty EU:n tuella”, Christian sanoo.
Christian ja hänen puolisonsa Anette Gustafsson ovat pyörittäneet Rödhamnin satamaa yli neljännesvuosisadan. Ekologisuus on ollut yksi heidän lähtökohdistaan alusta asti, ja ÅSS on ollut samalla linjalla. Iso satsaus mahtavaan aurinkoenergiasysteemiin on yksi osoitus tästä sitoutumisesta. Kesällä 2021 satama saikin kansainvälisen sinilipputunnuksen.
”Suurin osa veneilijöistä lajittelee jätteensä tosi hyvin. Tosin aina välillä joku keksii tehdä suursiivouksen ja jättää grillinsä tai fillarinsa tänne saareen. Meidän on kuljetettava ne mantereelle, sillä Pidä Saaristo Siistinä ei toimi täällä Ahvenanmaalla”, Christian toteaa.
”Hienoa on myös se, että sataman septitankki täyttyy joka vuosi nopeammin. Sen käyttö siis lisääntyy koko ajan. Myös uusi tiskipiste on ollut todella suosittu. Sitä on helppo käyttää, kun silläkin hansasta tulee lämmintä vettä”, Christian sanoo tyytyväisenä.
Christian kertoo, että myös rantasaunaa on remontoitu. Myös rannan kahvilan asiakastiloja on laajennettu ja keittiö on muuttanut paikkaansa. Saaressa päivittäin itse tehdyt leivonnaiset ovat kuitenkin yhtä ihania kuin aina ennenkin.
Tarjolla on myös joitain ruoka-annoksia. Myytävänä on myös Anetten talvisin maalaamia meriaiheisia akvarelleja, joissa on usein Rödhamnin inspiroimia maisempia. Myös aamiaissämpylöiden perinne jatkuu. Tilattu määrä lämpimiä sämpylöitä tuodaan aamulla veneen keulakannelle paperipussissa, jonka päälle on piirretty päivän merisääennuste.
Olemme käyneet Rödhamnissa yli 20 vuoden ajan aina vähän eri aikaan kesästä ja hyvin erilaisissa sääolosuhteissa. Olemme nauttineet jokaisesta käynnistä. Täällä on oma tunnelmansa ulkosaariston luonnon, sydämellisen palvelun ja historian ansioista. Se tuntuu tarttuvan kaikkiin venekuntiin. Ainuttakaan häiriötilannetta emme muista.
Rödhamnissa kannattaa kiivetä kalliolle ihailemaan maisemia. Kannattaa myös käydä tutustumassa Suomen ainoaan alkuperäiseen radiomajakkaan, joka toimi vuosina 1937–1970. Museoksi muutetussa majakassa kerrotaan myös saarella vuodesta 1818 aina 1920-luvun lopulle asuneiden luotsien työstä ja heidän perheidensä elämästä meren ympäröimänä.
Kauas merelle näkyvä luotsirakennus on tehty vanhojen piirustusten mukaan alkuperäisen paikalle. Rödhamnissa tiedetään olleen jo 1700-luvun puolivälissä krouvi, joka palveli merimiehiä, jotka välillä odottelivat tuulia useammankin viikon. Rödhamnin satama jatkaa hienosti tätä työtä meidän huviveneilijöiden iloksi ja turvaksi.
Teksti ja kuvat Anne ja Steffi Sjöholm
Rödhamn on monelle vanha tuttu. Kuin rakas ystävä, jota haluaa käydä tervehtimässä mahdollisimman usein. Harva saaressa vieraillut malttaa sivuuttaa sen matkalla Maarianhaminaan tai Tukholman saaristoon.
Jo 16 kesän ajan Annette Gustafsson ja puolisonsa Christian Kull ovat luoneet lämmintä tunnelmaa Ahvenanmeren saareen. Yhtä pitkään Annette on talvisin päätyökseen maalannut meriaiheisia akvarelleja. Ennen kuin pariskunta aloitti satamaisäntinä Rödhamnissa, he ehtivät opettaa sukellusta maailmalla ja pyörittää hotellia Belizessä.
Rödhamnissa on säilynyt lämmin henki, vaikka kävijämäärä pomppaa välillä jopa 80 veneeseen. Palvelu on hyvin henkilökohtaista ja edelleen asiakkaita tervehditään iloisesti hymyillen muutenkin kuin myyntitiskin takaa. Myös toinen perinne jatkuu: aamusämpylöiden tilaajat ovat saaneet alusta asti päivän merisäätiedot kaupan päälle paperipussin kylkeen piirrettynä. Takapakkia on ottanut vain yksi palvelu: huusseista ovat kadonneet Mustanaamio- ja Maailman Vahvin Nalle -sarjakuvat. Pihistikö joku ne?
Ekologisuus on toinen isäntäparille tärkeä asia. Jätepisteessä lajittelu on viety todella pitkälle, huussit ovat kompostoivaa sorttia ja vieraita pyydetään välttämään jopa kivien siirtämistä.
Pariskunta kunnioittaa myös saaren historiaa. 1930-luvulla rakennettu radiomajakkarakennus toimii museona ja kertoo samalla saaren luotsien elämästä entisaikoina. Rödhamn on ollut vuosisatojen ajan liikenteen solmukohta Ruotsin ja Suomen välillä.
Rödhamn oli tärkeä pysähdyspaikka keskiajalta lähtien ja tuhannet alukset ehtivät ankkuroida sinne vuosisatojen kuluessa. Ilmeisimmin vuonna 1758 Rödhamnin saariryhmään, Gloskärin saarelle, perustettiin krouvi. Se tarjosi juoman ja ruuan lisäksi myös majoitusta 1900-luvulle asti.
Menestynyt kestikievari menetti asiakkaitaan sitä mukaa kun alukset saivat moottoreita, eivätkä enää tarvinneet odottelupaikkaa. Viimeinen krouvinpitäjä Herman Ekholm kuoli vuonna 1930 jään pettäessä kotimatkalla Lemlandista Rödhamniin. Hänen edeltäjänsä oli kuollut myrskyssä palatessaan Maarianhaminasta.
Lähes sata vuotta myöhemmin krouvi on saatu takaisin. Sataman tutussa, rantavajaan rakennetussa kahvilassa myydään nykyisin myös ruokaa ja sen seuraksi sivistyneesti viiniä. Mitään olutterassia Rödhamniin ei kuitenkaan tule.
Vuosina 1818-1928 Rödhamnissa päivysti luotseja. Rödhamnin korkeimmalla kohdalla seisoo edelleen valkoinen rakennus muistuttamassa luotsauksen vuosisadasta. Talo on vuonna 1989 rakennettu näköiskopio alkuperäisestä ja toimii saaren isännän eli purjehdusseura ÅSS:n kerhotilana.
ÅSS:llä on saaressaan myös oma laituri. Saatuaan satamaisänniltä luvan myös muut voivat yöpyä tässä laiturissa, jos muualla ei ole enää tilaa. Näin käy nykyisin usein heinäkuussa, sillä Rödhamn on jo pitkään ollut erittäin suosittu niin suomalaisten kuin ruotsalaistenkin veneilijöiden keskuudessa.
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.
Ensivisiitti Rödhamniin tänä kesänä oli erittäin mukava kokemus. Satama mukava ja kaunis, paljon tekemistä ja tutustumista 10-14 vuotiaille lapsille. Kiva perhesauna. Herkulliset pullat kahviosta ja sämpylät tuotuna aamulla veneelle. Kiva paikka.