Tilaa

Vargata

Tiedot

Koordinaatit:
60°14,5' P, 20°19,6' I
Satamanro:
1185
Karttasarja:
C
Merikartta:
752
Vieraspaikkoja:
3 - 6
Syvyys:
1,5 - 4 m
Kiinnitys:
laituriin+ankkuri
Yhteyshenkilö:
Vårdö närbutik
Puhelin:
018 47 617
 • Palvelut

 • jätehuolto
 • kauppa
 • uimaranta
 • wc

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

VENE 8/00:

Vanhojen vajojen reunustamassa pienessä puulaiturissa vietimme hiljaisen illan ja rauhallisen yön kolmen muun veneen seurassa. Hiljaisuus rikkoutui vain, kun illan viimeiset ja aamun ensimmäiset lapsiryhmät saapuivat uimaan.

Vargatan laituri on myös kylän uimapaikka. Laiturin toiseen reunaan on rakennettu kunnon hyppyteline, ja sen vieressä on pieni, hiekkapohjainen uimaranta. Jotta uimareille jää riittävästi turvallista uintitilaa, satamakirjassa neuvotaan jättämään laiturin tämän puoli tyhjäksi ja kiinnittymään laiturin muille sivuille.

Mitään satamamaksua ei ollut. Läheltä löytyi roskalaatikko ja siisti puucee. Erittäin hyvin tehty infotaulu kertoi Vårdön kunnan eri palveluista ja tutustumiskohteista.

Pyörällä kauppaan

Mikä parasta: paikallinen kauppias oli tuonut satamaan kolme polkupyörää asiakkaita houkutellakseen. Temppu tepsi myös meihin. Oli ilo pyöräillä puolentoista kilometrin matka läpi vehreiden maalaismaisemien.

Ahvenanmaalaisesta vauraudesta kertoivat niin vanhat, uljaat puutalot kuin uudet piharakennuksetkin. Kaikki oli siistiä ja hyvin hoidettua.

Vårdö Närbutik on kunnon K-kauppa, jonka valikoima vastaa veneilijän unelmia: uunilämmintä leipää, hyväkuntoisia kotimaisia vihanneksia jne. Viime kesänä kauppa, puh. (018) 47 617, ei ollut auki sunnuntaisin.

Kaupan naapurissa on posti, puh. 47 682, ja Ålandsbanken, puh. 47 700.

Lähistöllä oli tarjolla myös turistineuvontaa, ti-la puh. 47 880, sekä terveydenhoitoapua arkipäivisin, puh. 47 655 tai 050 524 4107.

Puuhaa perheen pienimmille

Vårdössä viihtyy varmasti pitempäänkin, jos miehistö kaipaa viihdykettä.

Hieman kaupalta eteenpäin on Solkullan tila, jolla järjestetään opastettuja kiertokäyntejä possujen ja muiden maatilan eläinten elämästä kiinnostuneille. Tilalla voi juoda pullakahvit tai grillata itse aterian tilan kokoaman ruokakorin antimista.

Viime kesänä tilalle pääsi keskiviikosta lauantaihin, ja me osuimme paikalle tietenkin maanantaina. Ei auttanut muu kuin katsella aidan takaa uteliaiden vasikoiden elämää ja taputtaa tien vierellä tarhassaan seissyttä hevosta.

Myös kauempana sijaitseva koulumuseo oli maanantaisin suljettu. Mainoksen mukaan koulu on tarkalleen entisöity sellaiseksi kuin se oli aloittaessaan toimintansa noin sata vuotta sitten.

Kuuluisat kirjailijat

Vargatan kylässä voi kulkea myös kirjailija Sally Salmisen jalanjäljillä. Salmisen kuuluisa, 1930-luvulla julkaistu Katriina-romaanihan kertoo merimiehen vaimosta, joka hankkii elantonsa raatamalla rikkaiden talonpoikien pelloilla.

Katsellessaan kylän mahtavia, laivanvarustajien ja kapteeneiden rakennuttamia puutaloja on helppo eläytyä Katriinan maailmaan: rikkaiden ja köyhien elämän eroihin saaristolaiskylässä.

Lähellä kauppaa voi nähdä ulkoapäin myös Sally Salmisen punaisen lapsuudenkodin.

Vargata kuuluu Vårdön kuntaan, samoin kuin kunnan pohjoisosassa sijaitseva Simskäla (60°25,8′ P, 20°22,8′ I). Sieltä puolestaan on kotoisin Myrskyluodon Maijan kirjoittanut Anni Blomqvist. Hänen kotitalonsa on avoinna sopimuksen mukaan, puh. (018) 47 509.

Nähtävyyksiä saarella ovat kirkko ja vanhan postitien matkapylväät. Posti soudettiin Vargataan vastapäisestä Delvikistä, joka oli 1800-luvun lopussa keisarillinen ankkuripaikka ja jossa Aleksanteri III harrasti jopa omakätistä nuotanvetoa.

3 kommenttia artikkeliin “Vargata”

 1. windex sanoo:

  Heinäkuussa 2012 emme rantautuneet laiturin huonon kunnon takia

 2. Lukija sanoo:

  2015 valmistunut uusi laituri sekä 15 poijua kiinnitykseen.Rannassa myös koodilukoilla toimivat upouudet suihku- ja wc-tilat.
  Lainapyörillä pääsi kätevästi käymään kaupassa. Ystävälliset ja avuliaat asukkaat jäivät erityisesti mieleen!

  Terveisin,
  Kai
  s/y Lina

 3. Rosinante sanoo:

  Heinäkuu 2018: pahana sinileväkesänä oli hienoa uida puhtaassa vedessä. Oikein mukava ja rauhallinen satama, jossa riittävät palvelut. Laiturin reunassa lukee syväys, 1,7 m kölillä pääsi kohtaan, jossa 1,1 m kyltti.

Kommentoi

X