Tilaa

Boxö

Tiedot

Koordinaatit:
60°23,2' P, 20°06,3' I
Satamanro:
1182
Karttasarja:
C
Merikartta:
751,759
Vieraspaikkoja:
2..3 p
Kiinnitys:
laituriin+ankkuri, kylki
Yritys:
luonnonpuisto
  • Palvelut

  • luontopolku
  • tulentekopaikka

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Boxön saari sijaitsee hieman Hamnsundetin vierassatamasta pohjoiseen. Saarelta löytyvät sekä Ahvenanmaan suurin luola, että venäläisen linnoituksen rauniot. Boxö on suuri saari ja raunioiden sekä luolan löytäminen omin neuvoin saattaa olla hankalaa, joten kannattaa osallistua järjestetylle retkelle.

Maihin noustaan helpoiten vanhan venäläisten laiturin luona, saaren itäpuolella. Kilometrin pituinen armeijan vanha tie vie keskellä saarta sijaitsevalle patterille.

Venäläiset miehittivät Boxön 1890-luvun lopussa. 1900-luvun alussa Boxö oli suuri ja tärkeä linnoitus. Ensimmäisen maailmansodan aikaan linnoituksessa oli voimakkaita kanuunoita sekä oma rautatie. Ahvenanmaan demilitarisoinnin yhteydessä 1919 Boxön linnoitus tuhottiin.

Boxön luola tai Rövarkulan, miksi luolaa myös kutsutaan, sijaitseen noin 350 m koiliseen linnoituksesta. Luola on Ahvenanmaan suurin. Luolan aukko on lähes kahdeksan metriä leveä ja kolme metriä korkea. Luola ulottuu 12 metriä kallion sisään.

Rövarkulan sijaitsee yli 15 metriä korkean jykänteen alla. Luolasta löytyy merkkejä siitä, että sitä on tilapäisesti käytetty asumuksena tai suojapaikkana.

 

Kommentoi

X