Tilaa

Länsmansgrund, Västra Landet

Tiedot

Koordinaatit:
60°26,7' P, 20°10,0' I
Satamanro:
1170
Karttasarja:
C
Merikartta:
750
Kiinnitys:
rantaan+ankkuri
Yritys:
luonnonpuisto
  • Palvelut

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

VENE 3/2022

Ahvenanmaan punaisten kallioiden kätköissä on useita upeita ankkuripaikkoja. Yksi hienoimmista ja pohjoisimmista on Länsmansgrund.

Partiolaisten satamakirjassa on merkitty suojaisalle Länsmansgrundin lahdelle neljä kiinnittymispaikkaa. Kun saavumme, paikoista kolme on jo varattu. Paristakin veneestä tarjoudutaan tekemään tilaa, vaikka ihan kylkeen kiinni.

Hetken miettimisen jälkeen ajamme veneen juuri siihen satamakirjan kuvaamaan neljänteen paikkaan, joka on vapaana. Täällä kalliossa on vain yksi kiinnitysrengas. Saamme siihen toisen keulaköyden ja viemme toisen pitkän köyden kiven ympärille veden rajaan. Ankkuri pitää hyvin ensimmäisellä yrittämällä.

On hyvä hetki istahtaa nauttimaan kylmää juotavaa ja ihailemaan ympärillä avautuvaa upeaa lahdenpoukamaa. Vesikin on todella kirkasta, vaikka merellä näimme selvästi levää. Ja lämmintä!

Vedämme vaelluskengät jalkaan ja lähdemme kävelyretkelle saarelle. Lahden poukamassa on huussi, tulentekopaikka ja pieni, vanha kalamaja. Sisällä on kerrossängyssä petipaikat kahdelle. Rautakamiina varmasti lämmittää keväällä ja syksyllä vierailevaa.

Länsmansgrund on ollut luonnonsuojelualuetta vuodesta 1979. Se tunnetaan ennen muuta runsaasta linnustostaan. Saari on vain vajaan puolen neliökilometrin kokoinen, mutta sen rikkonainen rantaviiva on pitkä. Fladat sekä suojaisat kaislikkoiset lahdet ovat lintujen mieleen.  Samoin kalliopainaumiin kerääntyvä sadevesi  ja runsas määrä katajan- ja variksenmarjoja.

Pesimärauhan turvaamiseksi saaressa saa liikkua vain satama-alueella huhtikuun alusta heinäkuun loppuun. Nyt elokuussa saamme onneksi tutkia saarta vapaasti. Maasto on haastavaa ja hidasta kulkea, päivä on lämmin. Retken jälkeen on ihanaa pulahtaa uimaan kirkkaaseen ja lämpimään veteen.

Lue juttu kokonaisuudessaan Vene-lehdestä 3/2022.

Teksti Anne Sjöholm

 

Kommentoi

X