Tilaa

Kuorsalo

Tiedot

Koordinaatit:
60°28,00' P, 27°23,61' I
Satamanro:
113
Karttasarja:
A
Merikartta:
605,607
Vieraspaikkoja:
6 p
Syvyys:
0,8 - 2,3 m
Kiinnitys:
laituriin+ankkuri
Avoin:
luode
Yritys:
Haminan kaupunki
Yhteyshenkilö:
Haminan kaupunki/Saaristoinfo
Puhelin:
040 594 4717
 • Palvelut

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Arkistosta:

Kuorsalon saaressa, Vekanlahden pohjukassa on vieraslaituri aivan talojen välittömässä läheisyydessä, joten hiljaisuutta tulee noudattaa iltaisin. Parempi on ankkuroitua lahdelle ja käydä rannassa apujollalla. Vekanlahdelle ankkuria laskiessa tulee varoa pohjan kaapeleita. Niiden sijainti on merkitty karttaan, joten ankkuripaikan huolellisella katsomisella kyllä selviää.

Saaren huomattavin erikoisuus on Suomen vanhin vielä käytössä oleva hautausmaa. Sen aidan ulkopuolelle on haudattu Talvisodassa pudonneen neuvostoliittolaisen sotilaskoneen miehistö. Hautausmaa sijaitsee muutaman sadan metrin päässä vieraslaiturista. Sinne pääsee pitkin oikealle kaartuvaa polkua.

Suojaisuus ja satamaan ajo

Vekanlahti on kauttaaltaan varsin syvä. Runkoväylä ohittaa saaren koillispuolelta, siltä on matkaa laituriin reilu kaksi kaapelinmittaa. Vieraslaituri on melko suojainen isompien laivojen peräaalloille, mutta tuuli pääsee vapaasti puhaltamaan luoteen ja pohjoisen suunnilta.

Kuorsalon laituri on tukevaa tekoa, niin sanottua ”valtion mallia”: kelluva, betonikantinen laituri, jossa on kunnon kiinnityspollarit sekä asiallinen kävelysilta. Kylkikiinnitystä havittelevan kannattaa ensin selvittää yhteysveneen aikataulu. Keulakiinnitys perä ankkurissa onnistuu laiturin tyveenkin, vaikka siellä on matalampaa.

Maissa havaittua

Saari osoittautui oivaksi paikaksi polkupyöräilyyn. Alkumatkasta tosin oli hieman vaikeuksia löytää oikea polunpää sisäsaaren nähtävyyksille, mutta pian viiletin niin kovaa vauhtia, että tuli ajettua harhaankin. Laakeita kalliota on siellä, täällä jalkapallokentän kokoisina alueina, polut ovat vaihtelevia, ja sopivat tietenkin yhtä hyvin kävelylenkkeihin kuin pyöräilyyn.

Kaikkiaan reitit ovat ehkä Suomen parhaita luonnonmuovaamia teitä. Päivä tai kaksi ei riitä tutustumiseen kuin osaan saaresta, mutta minkä vierailullaan ennättää kokea ja nähdä, on saaristoluontoa parhaimmillaan.

Paikallisia kesäasukkaita näkyi tasan kaksi henkeä. Palveluita ei Kuorsalossa ole. Yhteysalus kulkee Mäntlahdesta Kuorsalon kautta Tammioon ja Ulko-Tammioon. Mäntlahdessa on myös lähin kesäkauppa.

Nähtävyydet

Varsinaisia nähtävyyksiä on niukasti, joten pitää osata nauttia luonnosta ja maisemista. Jo mainitun vanhan hautausmaan lisäksi saaresta löytyy muinaishautoja. Siloisia kallioteitä pitkin voi etsiytyä kauneimmille näköalapaikoille. Sellaisia ovat Wanhankylänlahti ympäristöineen ja Wironvuori. Aivan laiturin lähellä on opastaulu, joka kertoo, missä päin mitäkin on, ja mistä polut löytyvät.

Mikko Rajala
KIPPARI 4/2007

2 kommenttia artikkeliin “Kuorsalo”

 1. Päkätsy sanoo:

  Laituri on, mutta ei vessaa eikä mitään muita palveluita.

  Ei keretty kiertämään saarta sen kummemmin, mutta tehtiin lounas veneellä ja ihailtiin kylänlahtea lounasta nauttien.
  Sen verran lähellä oli kaikki mökit ja talot, että jotenkin ei siihen olisi tehnyt yöksi mieli jäädä.
  Varmaan kivoja kävelyreittejä, mutta ei testattu.

 2. tannake1 sanoo:

  Laiturin vieressä on kaupungin omistama entinen koulurakennus ja sen pihapiirissä vessat ja jopa saunakin, mutta kaupunki ei jostain syystä ole avannut niitä yleiseen käyttöön. Harmi.

Kommentoi

X