Tilaa

Seglinge

Tiedot

Koordinaatit:
60°12,46' P, 20°42,28' I
Satamanro:
1120
Merikartta:
C 738, 739, 747
Vieraspaikkoja:
30
Syvyys:
1,50 - 3,00 m
Kiinnitys:
poiju, kylki
Satamamaksu:
17 e/vrk
Yhteyshenkilö:
Satu Numminen
Puhelin:
040 506 1299
 • Palvelut

 • kauppa
 • vesi
 • luontopolku
 • museo
 • sähkö
 • wc
 • yhteysalus
 • jätehuolto
 • veneluiska

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

VENE 1/2002:

Kihdin selän lännenpuoleisilla vesillä on useita käyntisatamia, mutta ei toista niin suojaista kuin Seglinge. Kumlingen Remmarina on läntisille tuulille avoin, eikä viereisen maantien maisemakaan houkuttele. Vain kivenheiton päässä sijaitseva Seglinge sen sijaan on ihanteellinen pysähdyspaikka kelillä kuin kelillä.

Ahvenanmaan saaristossa purjehtiessamme olemme vuosien varrella usein piipahtaneet Seglingessä, koska se sijaitsee kätevästi monien väylien tuntumassa.

Saaren itärannan lahdenpoukamaan sijoitettu satama on erittäin viihtyisä jopa itätuulilla, sillä kunnollisen aallonmurtajan ansiosta yöt saa viettää keikkumatta.

Muista suunnista puhaltavaa tuulta tuskin edes huomaa, ja lauttarantakin on sopivan etäisyyden päässä palvelusatamasta.

Suojaisempi vaihtoehto

Seglingeen johtaa reitti Kumlingen länsipuolella kulkevalta valaistulta väylältä.

Satamalahdessa on hyvää tilaa manöövereille, joskin eteläpuoleisen saaren lähellä on ilkeän näköinen matalikko.

Venevajan molemmilla puolilla on kaksi rantalaituria, joihin mahtuu kolmisenkymmentä venettä. Laiturien kylkeen on merkitty syvyydet, mitä riittää isommillekin aluksille, etenkin uloimmilla paikoilla.

Kertaakaan ei ole ollut pienintäkään vaikeutta löytää sopivaa rakoa ja parasta on, että perän saa kiinnitettyä poijuun.

Matkalla Maarianhaminaan tai sieltä itään olemme ihmetelleet, mikä Kumlingen Remmarinassa vetää veneilijöitä.

Satama on avoin kaikille lännenpuoleisille tuulille ja vieressä kulkee maantiesilta ja -penkere, joiden yli myös itätuuli osuu laitureihin. Itsekin olemme usein suunnitelleet yöpymistä siellä, mutta yhtä kertaa lukuun ottamatta aina päätyneet joko Enklingeen tai Seglingeen.

Onhan Kumlingen marinassa tietysti enemmän palveluja, mutta ainakin omasta mielestämme naapurisaarten tunnelma korvaa ne moninkertaisesti.

Ruotsalaiset viihtyvät

Heti pitää kuitenkin lausua moitteen sana Seglingestä. Olisi kohteliasta antaa veneilijöiden kiinnittää keulaköytensä ennen satamamaksun perintää. Tämä on ärsyttänyt meitä aikaisemminkin (samoin kuin muutamassa muussakin ahvenmaalaisessa satamassa), ja ilmiö toistui taas kesällä 2000. Harvempi tuskin rantautuu lompakko kädessään.

Neljän kympin satamaksu oikeuttaa vaatimattomien palvelujen käyttöön.

Huoltovajan takana on jätepiste ja vanhan yhteysaluslaiturin vieressä kaksi peltistä kuivakäymälää, joiden ulkonäössä olisi todellakin toivomisen varaa muuten niin viehättävässä satamassa.

Vesiletkua ei ole, ja kalliolla sijaitsevan kaivon vesi on varsin epämääräisen näköistä. Riittävä määrä kunnollisia sähköpisteitä ansaitsee kiitoksen.

Rannassa on lisäksi grilli ja ruokapöytä penkkeineen, joiden ympärillä tutustuu luontevasti muihinkin veneilijöihin.

Seglingen mutkattomassa tunnelmassa viihtyvät sellaiset, jotka arvostavat suojaista kiinnittymispaikkaa, mutta vierastavat satamien ehkä ylenpalttisiakin palveluja.

Seglinge on erityisesti ruotsalaisten suosiossa. Jokaisella käyntikerrallamme naapurimaan lipun alla purjehtivat ovat muodostaneet enemmistön. Milloin ruotsalaislaivue on nautiskellut sivistyneestä piknikistä rantakalliolla, milloin petankin peluusta rantahietikolla.

Edellytyksiä

Tiettyä omavaraisuutta Seglingessä edellytetään. Veneen ruokavarastoja sen sijaan saa täydennettyä noin 700 metrin päässä sijaitsevassa kaupassa. Se on kesäaikaan (15.6.-15.8.) avoinna arkisin yhdeksästä viiteen ja lauantaisin kymmenestä kahteen. Kävelymatka erittäin hyvin varustettuun myymälään on hauskaa vaihtelua.

Kauppias myös hoitaa polttoaineen myynnin satamassa, puh. (018) 55 609.

Kuten saariston kaupoissa yleensä, kalaa ei ole myynnissä, vaikka Seglinge on kuuluisa kalarikkaista vesistään.

Paljon nähtävää

Sataman ohella Seglingessä riittää nähtävää. Rantavajan seinällä on hyvä kartta ja ruskeassa postilaatikossa tietoa Seglingen historiasta.

Ottaen huomioon ruotsalaisten määrän ja sen, että ollaan Ahvenanmaalla, yllättävää oli vain suomeksi saatavissa oleva materiaali. Vieläkin oudompaa oli satamamaksun kerääjän ruotsin kielen taidottomuus. Kielitaito oli ollut tarpeen, kun sulakkeet paloivat viimekertaisella vierailullamme. Vasta kauppiaan saavuttua paikalle saivat naapurimme taas sähköä.

Heinäkuun sateet saivat monet meidän tapaamme viipymään Seglingessä parempaa säätä odotellen, ja sataman palvelut olivat kovassa kulutuksessa.

Erinomaisen sataman ansiosta Seglinge on ihanteellinen pysähdyspaikka huonoilla keleillä. Hyvällä mielikuvituksella keksii monenlaista puuhaa.

Lähistöllä sijaitsevan tuulimyllyn vierestä johtaa luontopolku Teilin rannalle, ja kauempana on pari lomakylää.

Saaren eteläkärjen lomakeskuksen yhteydessä toimii niin kahvila kuin lapsiystävällinen uimarantakin.

Myös kalastusta voi harrastaa; itse tyydyimme lenkkeilyyn kauniissa maisemassa.

Veneilijät unohdettu?

Ongelma on saaren muiden palvelujen saatavuus. Ne on selvästi tarkoitettu lähinnä autoilijoille, joita Seglingeen saapuu suurin joukoin Ahvenanmaan pääsaarelta Långnäsistä ja Hummelvikista tai manner-Suomen puolelta Kustavista. Kun satama sinänsä on aivan loistava, sen saisi entistä toimivammaksi pienillä parannuksilla.

Muutama vuokrattava polkupyörä ja vesiletku ovat toivomuslistamme kärjessä.

Suorastaan hämmästyttävää on, ettei kukaan ole keksinyt alkaa myydä kalaa veneilijöille.

Jonkinlaiset peseytymistilatkaan eivät olisi pahitteeksi, vaikka Seglingestä ei varsinaista saaristomarinaa kehitettäisikään.

Yksi kommentti artikkeliin “Seglinge”

 1. Markku sanoo:

  Nyt hyvä hetki päivittää yllä olevaa tekstiä eli olimme Seglingessä kesäkuun lopussa 2015. Ihanan idyllinen paikka. Erittäin ystävällistä palvelua sai suomen ja ruotsin kielillä. Satamaemäntä oli paikalla aamulla ja illalla useamman tunnin. Tarjolla oli tuoretta savusiikaa, ahvenfileitä sekä jäätelöä. Paikalliset lapset myivät pannukakkua joka ilta klo 19. Hyväkuntoisten polkupyörien vuokra oli 5€/aikuinen (kokopäivä) ja lapset saivat pyörät ilmaiseksi. Satamassa ei ollut suihkuja/vettä mutta sähköä sai jatkojohdosta ja huussit olivat erittäin siistit. Kauppa ja sisäjärvi olivat 600m päässä ja parin kilometrin päässä uimaranta. Saarella myös luontopolku. Olimme 4-henkisen perheen kanssa ja sekä aikuiset ja lapset (6+8v.) viihtyivät mainiosti.

Kommentoi

X