Tilaa

Suuri-Pisi

Tiedot

Koordinaatit:
60°27,0' P, 27°38,1' I
Satamanro:
108
Karttasarja:
A
Merikartta:
605
Vieraspaikkoja:
5
Syvyys:
1,0 - 3,0 m
Kiinnitys:
ankkuri
Avoin:
koillinen-kaakko
Yritys:
Itäisen Suomenlahden kansallispuisto
Puhelin:
0400 214 899
 • Palvelut

 • tulentekopaikka
 • uimaranta
 • wc

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

KIPPARI 3/2007:

Itäisen Suomenlahden kansallispuistosta löytyy retkisatamaksi soveltuva saari, jonka nimen oikea muoto kuuluu seudun laiturikeskustelujen ikuisuusaiheisiin: Suur-Pisi vai Suuri-Pisi? Suosimme karttaan merkittyä nimeä.

Varsinaisia palveluita ei ole, mutta kansallispuisto pitää yllä yleensä läpi kauden siistinä pysyvää WC:tä sekä varustaa polttopuilla grillipaikat, joita löytyy sekä katettuna että taivasalla.

Suojaisuus ja satamaan ajo

Runkoväylältä Suuri-Pisiin poikkeaminen on helppoa. Vaikka pohjoispää on avoin väylällä liikkuvien alusten peräaalloille, käytännössä ei ole ilmennyt ongelmia. Matkaa on riittävästi, jotta pienempien alusten aallot vaimenevat, eikä suurempien laivojen säännöllistä liikennettä ole.

Saaren idän puoleinen ranta on kivettömämpi ja sieltä tuleekin kiinnittymispaikkaa kurkistaa ensin, mikäli sää sallii. Vain muutamaa kiveä on varottava. Itärannalla syvyyttä on tarpeeksi, joten rannasta irtautuminenkin onnistuu vaikka tuuli hieman nousisi. Rantakalliossa on siellä täällä kiinnityslenkkejä. Pohja on mutaa, mutta pitää kohtuullisesti hyvällä säällä.

Pohjoiskärjessä on poukama, joka kartasta katsoen näyttää houkuttelevalta. Siellä on kuitenkin vasemmalla, korkeamman kallion juuressa laakakivi, jota ei helposti huomaa. Veneen kiinnitys onnistuu silti, kun ankkurin laskee vanhan loistonjalan suunnasta. Keulan eteen jää kolme asiallista kiinnityslenkkiä ja mainio kivi maihinnousua varten.

Länsiranta on jo kartankin mukaan kivisin alue.

Maissa havaittua

Asutusta saaressa ei ole, mutta maastoa tarkastellessa huomaa vanhoja kivijalkojen jäänteitä.

Keittokatos on melko uusi, vessa siisti ja tulipaikka keittokatoksen välittömässä läheisyydessä. Puuvarasto on hieman kauempana.

Saaren kuluminen turistien jaloissa on vähäistä. Keskiosa on melkein koskematon, koska useimmat kulkevat hienoja rantoja seuraten lähinnä kallioita pitkin. Joitakin polkuja on sisemmällekin, ison siirtolohkareen luokse.

Saari kelpaa moneen hienoon hetkeen, ongiskeluun ja kuljeskeluun, mutta vesilinjassa pitää varoa pullonsiruja. Parhaat uimapaikat ovat tuo matala pohjoispään kolo ja sen lähistö länteen päin. Hienoja näköaloja löytyy koko saarelta, mutta eteläpään kivikko hivelee silmää parhaiten.

Nähtävyydet

Nähtävyytenä voi pitää muistotekstiä kalliolla sekä isohkoa siirtolohkaretta. Saarella on sotilaallista historia, mistä on aika niukasti tietoa ilmoitustaululla. Kuninkaallinen nimikirjoituskin löytyy saaren kallioilta, sen sijainnin voisi taululla vähintään kertoa.

Rannassa on rumanpuoleinen Suuri-Pisi -kyltti. Kun kalliota kiipeä sen kohdalta ylös ja itään päin, löytyy kallioon hakattuna kranaatin surmaamien sotilaiden nimiä sekä vanha, ruosteinen rajapoiju.

Iltaohjelmista parhain on auringonlaskun seuraaminen.

2 kommenttia artikkeliin “Suuri-Pisi”

 1. Shiuuu sanoo:

  Onkohan laituri jo valmis?

 2. itälaivuri sanoo:

  Tällä viikolla käyneenä voin todeta että laituria ei löydy. Pienemmällä syväyksellä voi ajaa lahden rantaan hiekalle. Suuremmille paateille löytyy kalliokoukkuja koillispuolelta.

Kommentoi

X