Tilaa

Lappo

Tiedot

Koordinaatit:
60°19,03' P, 20°59,90' I
Satamanro:
1000
Karttasarja:
C
Merikartta:
738
Vieraspaikkoja:
90, avoinna 1.6.-31.8.
Syvyys:
1,5-4 m
Kiinnitys:
poiju, kylki
Avoin:
koillinen-itä
Satamamaksu:
29 €/vrk. sis. sähkö (2021)
Yritys:
Lappo Gästhamn
Puhelin:
045 1255 516 /Tuula
 • Palvelut

 • imutyhjennys
 • jätehuolto
 • kaasu
 • kahvila
 • kauppa
 • kioski
 • leikkipaikka
 • luontopolku
 • museo
 • netti-yhteys
 • pesutupa
 • polttoaine
 • ravintola
 • sauna
 • suihku
 • sähkö
 • veneluiska
 • vesi
 • wc
 • Wlan
 • yhteysalus
<h2 style="text-align: left;">2018</h2> <p style="text-align: left;">Puh. 018  56 713, 045 125 5516</p> <p style="text-align: left;">Bens 98, D</p> <p style="text-align: left;">A24/7 K+S</p>

VENEVÄEN SUOSIKKIRAVINTOLA -ÄÄNESTYS 2018: 

Ravintola Galeasen ★★★

”Erinomaista ruokaa.”

Lukijamme suosittelevat: Monipuoliset liha- ja kalavaihtoehdot.

Päivitä polttoaineiden hinnat Lisää sataman kuva Ilmoita virheestä sataman tiedoissa

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Arkistosta:

Ensimmäinen Ahvenanmaalla

Saaristomereltä suojaisinta reittiä saarimaakuntaan mielivän kannattaa suunnata keulansa Lappoon.

Monen halu Ahvenanmaan visiittiin kilpistyy Kihdin ylityksen pakkoon. Suojainen reitti löytyy kuitenkin pohjoisesta, missä ns. Kihdin jatke kuristuu parin meripeninkulman levyiseksi salmeksi. Sen pystyy ylittämään lähes kelillä kuin kelillä.

4,8 metrin suojainen väylä vie suoraan Lapon vierassatamaan, joka on yksi maakunnan viihtyisimmistä. Vieraslaituri on suorastaan jyhkeä ja tilaa löytyy liki sadalle vierailijalle. Laiturilla on turvallisen tuntuiset sähkökaapit ja useita vesipisteitä. Yönsä voi viettää keinumatta, jos ei satu tuulemaan koillisesta tai idästä.

Viereinen laivalaituri on yksi vilkkaan yhteysalusliikenteen solmukohdista. Siksi vieraslaiturin pohjoispuolelle kiinnittyvät saavat osansa kulkuaalloista.

Lappo tarjoaa ripauksen mennyttä saaristolaistunnelmaa. Rannan perinteiset venevajat ja hillityn punaiset uudisrakennukset solahtavat luontevasti osaksi perinnemaisemaa. Käyntimme aikana sitä koristivat myös monien Scylla-purjehtijoiden veneet. Niiden kipparit palailivat vuosittaisesta yhteistapaamisesta. Saunan lauteilla jaeltiin auliisti puuveneiden kunnostusohjeita, kuttaperkkapaatin omistajana kuuntelin keskustelua enemmän kuin kiinnostuneena.

Kylpemisen jälkeen yhteysaluslaituriin kiinnittyi Skärgårdsteatternin troolari, jonka kannelta kaikui kesäiltaan iloista rupattelua, tulevan esityksen vuorosanoja ja kitaransoittoa.

Uudistunut hillitysti

Vaikka venepaikkoja on runsaasti, kannattaa heinäkuussa saapua ajoissa. Satama täyttyy helposti jo alkuillasta. Satamatoimiston edessä sukkuloi kiireisenä Ossi Toiviainen, Lapon uusi satamayrittäjä.

”Veljeni asuu Lappossa, joten saari on tuttu. Olen pitänyt täällä myös käsityöpuotia ja satamanpito on luonteva jatko sille”, sanoo Iittalasta kotoisin oleva Toiviainen. Ammatiltaan hän on käsityötaiteilija, satamatoimistossa myytävät koreat taidekäsityöt valmistuvat Iittalan työhuoneella talvisaikaan.

”Uudessa kesätyössä parasta ovat iloiset lomalaiset ja työympäristö, joka ei juuri idyllisempi voisi olla.”

Kesällä 2011 Lapossa koettiin pieni katastrofi, kun polttoaineautomaatti hajosi kesken kauden. Kymppitonnin investoinnin jälkeen saarella on nyt uusi, huippumoderni automaatti. Muitakin uudistuksia havaitsimme sitten viime käynnin. Kauppa on muuttanut avaraan uudisrakennukseen, mutta vanhaan tapaan – pankkiautomaatin puuttuessa – kassalta voi nostaa luottokortilla myös käteistä.

Entisessä kaupparakennuksessa on Lapon toinen ravintola Kaisa af Lappo. Se mainostaa itseään viinibaarina ja kahvilana. Vieraslaiturin läheisyyteen on asennettu vapaasti käytettävissä olevia grillejä. Sesongin aikana satamassa myydään savukalaa.

Veneilijät ovat toivoneet jo vuosia, että saunasta pääsisi uimaan. Nyt toive on toteutunut, sillä laiturin juuressa on uimaportaat. Saman tien portaat olisi tosin voinut rakentaa suoraan saunan miniterassilta mereen, ja miinuksiin kuuluu edelleen se, että sauna on todella pieni ruuhka-aikaan. Vessoja ja suihkuja on myös silloin liian vähän.

Pikkupuutteista huolimatta Lapon monipuoliset palvelut toimivat moitteetta. Vuorokausihintakin on edullinen, kun maksu on noussut maltillisesti, kahdeksassa vuodessa vain viisi euroa. 22 euroon sisältyvät peruspalveluiden lisäksi sähkö ja saunan vapaa käyttöoikeus.

Lapon veneilykausi on joskus päättynyt jo elokuun puolessa välissä. Nyt satama on auki kuun loppuun ja vielä syyskuussakin sähkö ja vesi tulevat laiturille. Samoin toilettitilat pidetään avoinna.

Omatoimiset saarelaiset

Seuraelämän keskus on edelleen ravintola Galeasen, jonka terassi on laajentunut. Ruokalistalle persoonallista sävyä antavat perusannosten lisäksi monet kala- ja lammasruuat. Raaka-aineet tulevat suurimmaksi osaksi omalta saarelta tai lähisaaristosta.

Urheiluhullut veneilijät otetaan huomioon suurten kisojen aikana. Silloin ravintolaan viritetään liki sadan tuuman videonäyttö. Galeasenin rannassa on myös laituri päiväkävijöitä varten, sekä pieni uimaranta.

Lapon suosituin käyntikohde on pieni, mutta hyvin järjestetty, 30-vuotias saaristolaismuseo. Se antaa perinpohjaisen käsityksen entisajan saaristolaisen elämästä.

Museolla on kattava kokoelma Ahvenanmaan saaristossa käytetyistä venetyypeistä. Yksi niistä on perinteinen Storbåt, jollainen kelluu omassa laiturissaan museon edessä. Myös kalastukseen ja metsästykseen liittyvää esineistöä on runsaasti, ja yksi erikoisuuksista on eräänlainen kelirikkoalus, jota postisoutajat käyttivät: sen pohjaan on kiinnitetty jalakset reen tyyliin.

Perusnäyttelyn ohella kesäisin järjestetään valokuvanäyttelyitä. Hyvällä onnella paikalla saattaa olla myös seppä, joka takoo erilaisia tarve-esineitä.

Lappo kuuluu Brändön kuntaan, jonka suurimpia saaria ovat Åva, Jurmo, Brändö ja Asterholma. Yhteensä saaria on yli tuhat kunnassa, jossa asukkaita on noin 500. Saaria yhdistävät toisiinsa sillat, penkereet ja tiheä yhteysalusliikenne.

Manner-Ahvenanmaasta erillään asuvat lappolaiset ovat aina olleet tunnettuja omavaraisuudestaan ja kekseliäisyydestään. Tarinan mukaan kyläläiset rakensivat aikoinaan monitoimimyllyn, joka paitsi jauhoi viljan ja käytti erilaisia työkaluja, myös veti kalastusveneet talviteloilleen.

Lappolaiset siirtyivät myös ensimmäisten joukossa puulaivoista teräsaluksiin ja jatkoivat kunniakasta laivanvarustusperinnettään. Nykyisten asukkaiden omavaraisuudesta todistaa se, että saarella on oma pankki.

Risto Nordell
VENE 8/2013

10 kommenttia artikkeliin “Lappo”

 1. jaana sanoo:

  Mukava ja selkeä kokonaisuus; hyvät vinkit.

 2. old lazy sanoo:

  kohtalainen kohde mutta jos septin tyhjennyksestä tarvii maksaa niin ei innosta.
  safkat todella hyviä ravintolassa !

 3. saaristolainen 2 sanoo:

  Septin tyhjentäminenhän on ilmaista sataman vierasmaksun maksaneille.

  Aika ymmärrettävää että tuolla saaristossa jossa septijättet kuskataan autolla uuteenkaupunkiin asti ei hirveän hyvällä katsella jos paikan ohittavat käyvät vain paskansa tyhjentämässä septistä ja jatkavat matkaa, satamahan on yksityinen eikä kunnan omistama tai tukema ja tuo paskan rahtaaminen loka-autolla mantereelle taitanee olla aika arvokasta.

 4. iHenkka sanoo:

  asiallinen kommentti saaristolainen – hyvä!

 5. kag sanoo:

  Äijä joka pitää vierasvenelaituria varsin ahne, kiinnitettyäni veneeni kallellaan olevaan laituriin vierasvenelaiturin lähistöllä, niin äijä tuli karhuamaan laiturimaksua. Laituri ei edes ole hänen.

 6. Paikallinen sanoo:

  Kylla tuo allonmurtajalaituri on saman yhtion omistuksessa kuin itse vieraslaiturikin, aallonmurtajalaiturissa on edullisempi satamamaksu kuin itse vieraslaiturissa koska siella ei ole ollut toistaiseksi sahkoa tarjolla, olisiko se sitten reilua kayttaa sataman tarjoamia palveluita maksutta.

 7. Tytti sanoo:

  Elokuun puolessa välissä (2010) kävi tylsästi kun halusimme Lapposta ruokaa. Ravintola aukesi klo 18 ja kauppa meni kiinni klo 13. Olimme paikalla n. 13.30. Muuten ihan viihtyisänoloinen ja siisti paikka.

 8. TKY10 sanoo:

  Saari idyllinen, kaksi ravintolaa, joista Kaisan paikka on uudempi ja erilainen. Toinen ravintola on perinteisempi, mutta molemmissa tuli viihdyttyä. Miehistön vaihdolle Lappo on hyvä paikka, bussi suoraan Turusta kerran päivässä. Kesällä 2012 kaupan aukioloaikaa oli pidennetty. Aina ei yhteydet toimi, joten varaa käteistä.

 9. Paikallinen sanoo:

  Korjataan tuon vanhan artikkelin tietoja.

  Satama on avoinna nykyään toukokuun kolmannesta viikonvaihteesta syyskuun ensimmäiseen viikonloppuun.
  Venekoot ovay kasvaneet ninpaljon että nykyisin laituriin mahtuu noin 90 venettä.

  Museon aukioloajat ovat kesäkuun puolesta välistä koulujen alkuun saakkaa päivittäin kello 10-12 ja kello 16-18

  Satamaisäntänä on nykyään Ossi Toivainen puh. 045-1255516 kesän 2013 satamamaksu joka sisältää sähkön, veden, suihkut, wc, saunan ja myös septitankin tyhjennysmahdollisuuden on 22 €
  Myös uintimahdiollisuus on nykyisin tarjolla.

  Ravintola Galeasen on avoinna kello 12-23 juhannuksesta koulujen alkuun saakka muina aikoina kesäisin kello 18-22
  Puh. 045-1233413
  Kauppa on avoinna arkisin kello 9-19 lauantaisin 9-13 ja 17-19 ja sunnuntaisin kello 16-19

 10. Venenetti toimitus sanoo:

  Satamien kohdalla olevat jutut saattavat olla vanhojakin, joten palvelutiedot ovat saattaneet muuttua, mutta sataman ajankohtaiset tiedot löytyvät aina ylhäältä (palvelut symbolein). Jos tiedot eivät pidä paikkaansa, pyydetään se kertomaan toimitukselle käyttämällä punaista Ilmoita virheellisestä satamatiedosta -linkkiä (palvelusymbolien alla).

Kommentoi

X