Tilaa

Stickellandet

Tiedot

Koordinaatit:
60°01,08´ P, 24°14,00´ I
Karttasarja:
B
Merikartta:
630
  • Palvelut

  • tulentekopaikka

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

KIPPARI  11/07:

Porkkalanselkä avautuu suppilon lailla lounaaseen, ja ainakin leppoisaa matkantekoa arvostavat veneilijät mielellään lähtevät sen ylitykseen vain kohtalaisen vienolla kelillä. Selän länsilaidalla sopivia odottelupaikkoja löytyy Stickellandetista ja Vormö Högholmista.

Stickellandissa ankkuripaikkoja on kaksi: ensimmäinen on heti loiston takana kohdassa 60°01,08′ P, 24°14,00′ I, ja toinen paikka koordinaateissa 60°01,06′ P, 24°14,10′ I.

Maissa voi poiketa, sillä aluetta hallinnoi Uudenmaan virkistysalueyhdistys, ja siellä on kynsitulipaikkojakin.

Kolmas ankkurointiin hyvin sopiva suojapaikka on naapurisaari Vormö Högholmenin sektoriloiston puoleinen sivu, koordinaateilla 60°01,35′ P, 24°13,72′ I. Täällä puolestaan oleskelun venyessä voi ryhtyä kalamieheksi. Syönti on erittäin hyvä saaren ja Vormön erottavassa salmessa, ja rantakalliot on muutenkin kuin luotu onkimiseen.

Suojaisuus ja satamaan ajo

Länsipuolelta kivetön ranta Vormö Högholmissa sopii hyvin ankkurin varassa pyörimiseen. Ankkuriköyttä tulee laskea vähintään 40-50 metriä ketjun kera.

Stickellandetin suojaisuus on aika hyvä monelle tuulensuunnalle. Toki asia riippuu viime kädessä kiinnityskohdasta, ja varapaikka ja suunnitelma sinne siirtymisestä onkin syytä tehdä valmiiksi miehistön kanssa.

Vormön puoleisessa rannassa on piilokiviä jokunen. Näihin kiviin ajelee turhan moni veneilijä kauden aikana. Mehukannulla joku silloin tällöin merkitsee törmäyspaikan, mutta sekin tulkitaan usein kalamiesten merkiksi.

Nähtävyydet

Näiden saarien luonto ja kasvillisuus edustavat enemmän avomeren tuntumassa tavattavaa tyyppiä. Paljasta kalliota on runsaasti ja puusto häviää jo, paitsi Vormö Högholmilta. Sen kasvillisuus on rehevämpää.

Karulla Stickellandetilla on varsinkin kovalla tuulella aaltojen pauhu kovaa. Kun siihen lisätään pimeys, vesisade ja reilut salamanvälähdykset, riittää nähtävää ja kuultavaa tuntuvammin kuin parhaassakaan elokuvateatterissa. Meillä harvoin on kovia myrskyjä, mutta ainakin minulle riittävät aivan hyvin nämäkin.

Länteen päin matkaa jatkaessa Inkoon 1,9-metrin väylän varrella on vielä saari nimeltään Majsan, jonka läntisen niemen taakse voi ankkuroida suojaan. Kovalla tuulella se ei tosin tahdo riittää hyväksi suojaksi, mutta pikku- ja keskituulille se on aivan käyttökelpoinen

Kommentoi

X