Tilaa
Uutiset

Yamaha perämoottori 50-vuotias

01.06.2010

KirjoittajaKiti Westerback

Yamaha P-7

Yamaha-perämoottorin tarina alkoi 1960, jolloin esiteltiin vallankumouksellinen Yamaha P-7. Maaliskuussa 1996 Yamaha-perämoottoreita valmistettiin yli viisi miljoonaa ja lokakuussa 2006 kahdeksan miljoonaa. Kuin merkkivuoden kunniaksi viime maaliskuussa ylitettiin 9 miljoonan valmistetun perämoottorin rajapyykki.

Yamaha-perämoottorien kehitystyö alkoi itse asiassa jo vuonna 1958. Kaksi insinööriä loivat moottorin yrityksen ja erehdyksen kautta: prototyyppimoottoria käytettiin 24 tuntia vuorokaudessa, ja niitä osia, jotka eivät testiä kestäneet, kehiteltiin paremmiksi ja kestävämmiksi. Kehitystyön tuloksena, vuonna 1960 esiteltiin Japanissa Yamahan ensimmäinen perämoottori, P-7.

Tämän päivän standardien mukaan P-7 oli kaukana täydellisestä. Myös valmistusinsinöörien mukaan se oli melko äänekäs eikä todellakaan aivan värinätön käynniltään. Tämä johti kalastajien vitsiin: ”Huomaa, että on soitinvalmistajan tekemä moottori: lähteehän siitä melkoinen ääni!”.

Seuraava tuotantomalli, P-3, oli ensimmäinen Japanissa valmistettu perämoottori, jossa käytettiin painevalettuja osia, jolloin moottorista saatiin kevyempi ja kompaktimpi. P-3:n kehitystyössä hyödynnettiin myös suoraan käyttäjien mielipiteitä. Yamahan insinöörit aloittivat tavan vierailla eri markkina-alueilla kuulemassa kuluttajien ja jälleenmyyjien kommentteja ja toiveita.

Vaikka ensimmäiset tuotantomallit eivät tämän päivän vaatimuksia täytäkään, niiden luomistyö kuitenkin avasi tien Yamaha-perämoottoreiden valmistukselle. Viidenkymmenen vuoden kokemus perämoottoreiden valmistuksessa on nostanut Yamahan maailman johtavaksi perämoottorimerkiksi.

Yamaha kehittää ja hyödyntää jatkuvasti uusinta teknologiaa – nykyään suorituskyvyn ohella yhä tärkeämmäksi ovat tulleet ympäristövaatimukset. Yamaha-perämoottorit luonnollisesti täyttävät viimeisimmät päästömääräykset sekä USA:ssa että Euroopassa.

Yamahan perämoottoreita valmistetaan viidessä tehtaassa Japanissa, Ranskassa ja Brasiliassa. Mallistoon kuuluu yli tuhat perämoottoriversiota.

Kesko aloitti Yamahan maahantuonnin Suomeen vuonna 1966 ja vuodesta 1977 lähtien Yamaha on ollut markkinajohtaja Suomessa.

Lue myös nämä

X