Tilaa
Jutut

Wärtsilä ravistelee heräämään ilmaston­muutokseen ”tuomiopäivän pelastusveneillä”

Wärtsilän keksinnössä on kyse osaltaan huolesta ilmastonmuutosta kohtaan, mutta osaltaan mitä ilmeisimmin myös huomiotaloudesta.

13.12.2018

KirjoittajaJukka Hiiro

Suomalainen teollisuusjätti Wärtsilä herätti huomiota taannoisessa Slush-tapahtumassa esittelemällä kehittämänsä taloihin kiinnitettävät pelastusveneet.

Pelastusveneet on yrityksen mukaan kehitetty ajatellen kauhuskenaariota tilanteesta, jossa veden pinta nousee nopeasti ja yllättäen hälyttävän korkealle ilmastonmuutoksen johdosta. ”Keksintö, jota ei koskaan olisi pitänyt tarvita”, Wärtsilä kirjoittaa tiedotteessaan.

Wärtsilän keksinnössä on kyse osaltaan huolesta ilmastonmuutosta kohtaan, mutta osaltaan mitä ilmeisimmin myös huomiotaloudesta. Yhtiö nimittäin toteaa, ettei talojen julkisivuihin kiinnitettävät veneet ole oikeasti tuotannossa oleva tai tuotantoon otettava tuote. Wärtsilä kuitenkin korostaa sitä, että ne voisivat olla.

”Meillä ei ole varaa odottaa, että meriteollisuus tai energiateollisuus parantavat nykyistä tahtiaan. Ilmastonmuutos ja hupenevat luonnonvarat vaativat kekseliäitä ja luovia ratkaisuja. Wärtsilällä niitä kehitellään jo”, Wärtsilän toimitusjohtaja Jaakko Eskola sanoo yhtiön tiedotteessa.

Kerrostalojen pelastusveneiden konsepti on Wärtsilän laivaosaston käsialaa, ja niihin suunniteltu tekniikka edustaa yhtiön huippuosaamista niin merenkulun kuin energiateollisuuden saralla. Näihin kuuluvat esimerkiksi autonomisuus sekä langaton lataus. Autonomiset pelastusveneet toimisivat suunnitelmien mukaan myös 100 prosenttisesti uusiutuvalla energialla, siis esimerkiksi synteettisillä polttoaineilla ja aurinkoenergialla.

”Tämä hypoteettinen pelastusvene on Wärtsilän keino alleviivata sitä kriittistä tarvetta, jolla puheet ilmastonmuutoksesta saadaan käytäntöön. Tällaiset veneet olisivat olleet hyödyllisiä viimeaikojen tulva-alueilla Italiassa ja Indonesiassa. Meidän täytyy toimia nyt ja meidän täytyy toimia yhdessä. Tai pian näitä pelastusveneitä rakennetaan oikeasti”, Wärtsilän digijohtaja Marco Ryan toteaa tiedotteessa.

Lue myös nämä

X