Tilaa
Volvo Ocean Race 2017-18

VOR: Valtamerikilpailu?

Volvo Ocean Race on yhtä ratakisaa vaille purkissa. Kokonaiskilpailun ratkaisu oli historiallisen tiukka ja tasainen. Mutta oliko päätösnäytelmä valtamerikisan arvoinen?

29.06.2018

KirjoittajaKari Wilén

Jo lähdettäessä viimeiselle etapille Göteborgista kolmen kärkiveneen miehistöt olivat tietoisia siitä, että järjestys maalissa ratkaisee sijoitukset palkintopallilla.

Jotta veneet saapuisivat maaliin valoisaan aikaan (viime sunnuntaina) olivat järjestäjät lisänneet reitille virtuaalisen kääntömerkin Norjan rannikolle. Tämän kierrettiin kahdesti ja alkuperäinen 700 meripeninkulmaa pitkä 11. osuus piteni 270 maililla.

Kisa ratkesi vasta Hollannin rannikon ulkopuolella. Tanskan länsirannikon tuntumasta maaliin saakka merellä oli lukemattomia kauppalaivaliikenteen takia kiellettyjä alueita, joista viimeisin Hollannin edustalla oli hyvin laaja. Herää kysymys: oliko järkevää asettaa lopullinen maali näin hankalasti navigoitaville vesille?

Kun osuutta oli noin 18 tuntia jäljellä, navigaattorien oli valittava, purjehtiako laajojen kieltoalueiden sisä- vai ulkopuolelta. Dongfeng valitsi yhdessä Scallywagin ja Turn the Tide on Plasticin kanssa sisäreitin, muut läntisemmän ulkoreitin.

Kun osuutta oli noin 70 meripeninkulmaa purjehtimatta, Dongfeng oli noin 50 mpk johtavaa veneryhmää jäljessä. Mutta nämä joutuivat jiippaamaan heikkenevässä avotuulessa puolen tusinan kertaa selvitettyään viimeisen kieltoalueen. Smalla Dongfeng kiihdytti hyvässä tuulikulmassa kohti maalia ja kokonaisvoittoa.

MAPFREn ja Brunelin kipparit olivat perillä Haagissa luonnollisesti apeina kisan ratkaisuvaiheen takia. Järjestäjät olisivat voineet lisätä virtuaalisen kääntömerkin kieltoalueiden ulkopuolelle, jolloin valtamerikisan loppusuoran ratkaisut olisivat tuntuneet oikeudenmukaisemmilta. Olivathan he jo kerran muuttaneet 11. legin reittiä.

Haagissa maailmankiertäjät saivat arvoisensa vastaanoton, sillä satama ja aallonmurtajat olivat tungokseen asti täynnä katselijoita ja faneja. Kaupunki panostaa kilpapurjehdustapahtumiin, sillä tänä kesänä siellä purjehditaan avomeriluokkien MM-kilpailut ja elokuussa 2022 olympialuokkien yhteiset MM-kisat.

Viimeinen ratakisa alkaa huomenna klo 14.30 Suomen aikaa, ja sitä voi seurata suorana verkossa.

Lue myös nämä

X