Tilaa
Volvo Ocean Race 2017-18

VOR: Ratakisasarjan kokonaisvoitto ratkesi

Ratakisa Göteborgissa purjehdittiin hyvässä tuulessa. Espanjan MAPFRE tuli takaa ja varmisti sarjan kokonaisvoiton.

17.06.2018

KirjoittajaKari Wilén

Brunelin uusiseelantilainen mestariperämies Peter Burling otti häikäisevän startin Göteborgin ratakisassa ja ampaisi sivutuulessa heittämällä kärkeen. Tuulta oli sen verran, että kolmella veneellä oli Brunelin lailla keulassa J1-fokka, mutta mm. kiinalainen Dongfeng starttasi suurella code 0 -purjeella.

MAPFRE otti heikon startin, ja alkoi nostaa kurssiaan Dongfengin suojan puolella. Espanjalaisveneellä oli keulassa fokka, joten se saattoi purjehtia lähemmäs tuulen silmää.

”Kun startti meni huonosti, päätimme hidastaa Dongfengin matkantekoa ja siten yrittää ratkaista koko sarjan jo tänään”, MAPFREn kippari Xabi Fernandez totesi kisan jälkeen. ”Olimme seitsemän pistettä edellä kiinalaisvenettä ja riittäisi, että olisimme tässä kisassa ennen sitä maalissa.”

Heti kun MAPFRE oli luffannut Dongfengin turvallisesti taakseen, espanjalaiset avasivat code 0 -purjeensa. Mutta nämä veneet olivat nyt häntäpään valvojia.

Brunel kiersi ensimmäisen merkin johdossa, mutta hongkongilainen Scallywag oli tiukasti sen kannoilla.

Dongfeng sai rangaistuksen, kun se yritti kääntää Dee Caffarin veneen Turn the Tide of Plasticin sisäpuolelle. Hetken kuluttua kiinalaisvene teki 360 asteen käännöksen ja jäi siten puoli meripeninkulmaa jälkeen johtoveneistä.

Kolmannella osuudella Brunelin selkeä johto kutistui vähitellen, koska Bouwe Bekking oli valinnut J0-fokan keulaan, kun taas Scallywag, Vestas ja AkzoNobel käyttivät suurempaa mastonhuippupurjetta.

Vestas ja AkzoNobel ohittivat Brunelin suojan puolelta ja Scallywag tuulen puolelta.

Ennen merkinkiertoa MAPFRE oli puristanut kolmanneksi ja Brunel kiersi toiseksi viimeisenä.

Neljännellä osuudella tuuli kääntyi vastaisemmaksi ja yltyi, mutta järjestys ei enää muuttunut viimeisellä avotuuliosuudella.

MAPFRE varmisti ratakisasarjan kokonaisvoiton sijoittumalla kolmanneksi.

Viimeinen ratakisa purjehditaan Haagin edustalla kesäkuun 30. päivänä. Sinne veneet lähtevät purjehtimaan Tanskan Århusin kautta ensi torstaina.

 

Lue myös nämä

X