Tilaa
Jutut

VOR: Karuissa oloissa kohti viimeistä legiä

Kymmenen henkeä, kahdet aterimet, viisi makuupussia. VOR-veneissä on riisuttu sekä sisustus että kilpailijoiden tarpeet. Kaiken fokus on kisassa.

21.06.2018

Kirjoittajaja kuvat: Arja Kangasniemi

Team MAPFREn kisaveneen sisällä on hämärää. Ikkunoita ei ole. Punkat on nostettu seinille, henkilökohtaiset tavarat pitää mahtua muovilaatikkoon. Vaikka makuupaikkoja on kahdelletoista, makuupusseja on vain viisi. Vessatarpeet ja suihku hoidetaan verhon takana, ettei veneen paino kasva turhista ovista.

Seinällä roikkuvasta pussista pilkistää kaksi lusikkaa ja haarukkaa. Koska syömässä on kerrallaan vain kaksi miehistön jäsentä, ruokailuvälineitäkään ei tarvita enempää. Aterinten alla on keittotila, jossa on pieni vesiallas, liesi sekä vesipannun, kattilan ja kahden mukin mentävä kolo. Ruoka valmistetaan pakastekuivatuista aineksista, juomavesi merivedestä.

”Meidän täytyy jopa valita, otammeko mukaan sade- vai kansikengät. Päällysvaatteita saa olla suojaavammat ja kevyemmät. Niitä tosin ei ehdi vaihtamaan kovin usein”, kertoo Sophie Ciszek, MAPFREn miehistön jäsen.

Kaikki VOR-veneissä tähtää kisaamiseen. Koska kevyt vene liikkuu nopeammin kuin raskas, painoa minimoidaan kaikin tavoin. Veneen runko on hiilikuitua, joka on paljon kalliimpaa kuin lasikuitu, mutta myös huomattavasti kevyempää.

Aterimet nököttävät kevyissä pusseissa ja helposti otettavissa seinällä. Ruoka valmistuu alapuolella sijaitsevassa keittiökolossa. © Arja Kangasniemi

Veneen miehistöstä puristetaan kaikki mehut irti – paino tippuu helposti viisi kiloa legin aikana. Jokaiselle yritetään taata kuusi, seitsemän tuntia unta vuorokaudessa, mutta se saatetaan nukkua kahden tunnin jaksoissa.

Vapaa-aikaa ei käytännössä ole ollenkaan nukkumista ja ruokailua lukuun ottamatta. Jokaisella miehistön jäsenellä on omat tehtävänsä: kisaveneestä löytyy muiden muassa kippari, ruorimiehiä, keulagasteja, purjeiden trimmaajia ja navigoija.

”Koko ajan ajatellaan vain kilpailua. Jos itsellä tai jollakulla muulla on huono päivä, se pitää vaan sietää. Virustaudit tarttuvat yleensä kaikille, mutta onneksi emme juuri sairastele”, valaisee Sophie Ciszek.

Vakavamman vamman sattuessa kysytään neuvoa maissa olevalta lääkäriltä valokuvien avulla. MAPFREn miehistöllä oli huono tuuri toisella legillä, jolloin keulagasti–venekapteeni Antonio Cuevas-Mons loukkaantui vakavasti. Mies halusi jatkaa kisassa, mutta Kapkaupungissa lääkäri käski valitsemaan joko selän parantumisen tai kisan. Cuevas-Mons poti vammaansa neljän legin ajan ja Aucklandissa hän hyppäsi takaisin miehistöön.

Motivaatiota ei ainakaan puutu, kun Team MAPFRE lähtee torstaina taistelemaan VOR-voitosta. Muutaman päivän päästä näemme, mihin se riittää.

Korjaus 22.6. kello 10.08: Toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, Antonio Cuevas-Mons ei loukannut vakavasti jalkaansa vaan selkänsä. 

Lue myös nämä

X