Tilaa
Uutiset

Viron majakat avautumassa

24.03.2011

KirjoittajaAltti Holmroos

Ristnan majakan ylätasanteelta avautuvat näkymät Suomenlahdelle.

Viron saarilla käyneitä suomalaisveneilijöitä ilahduttavat taatusti naapurimaan suunnitelmat laajentaa mahdollisuuksia vierailla saarien komeilla majakoilla.

Virossa on alkujaan ollut lähemmäs 100 majakkaa, mutta nykyisin ne ovat Suomen tapaan yhtä lukuunottamatta olleet jo vuosia miehittämättömiä. Niiden lukumääräkin on viranomaisten päätösten myötä pudonnut nyt jo noin puoleen entisestään.

Tällä hetkellä vierailu on ollut mahdollista lähinnä vain Kopun majakalle. Viime kesänä myös ranskalaisen, maailmankuulun Eiffelin suunnittelutoimiston piirtämä Ristnan majakka oli avoinna vierailijoille. Turismin arvon ymmärtävä majakanvartija piti tuolloin yllä myös vaatimatonta kahvilaa.

Ristnan punainen majakka on tuttu myös merenkulkijoille säätiedotuksista. Alunperin rautaisen – nykyisin se on päällystetty betonilla – majakan korkeus on lähemmäs 30 metriä. Se on rakennettu vuonna 1874 ja ensimmäisessä maailmansodassa saksalaiset melkein tuhosivat sen pommituksillaan.

Toiveikkuutta vierailumahdollisuuksien lisääntymisestä ovat antaneet tiedot, joiden mukaan nyt halutaan avata yleisölle mm. Abrukan saaren majakka. Jos suunnitelmat toteutuvat, niin ainakin saarien toinen – molemmissa kohteissa on näet kaksi majakka, uudempi ja vanhempi – majakka saattaa olla ensi kesänä jo vierailukäytössä.

 

Lue myös nämä

X