Tilaa
Uutiset

Viitat älypoijuiksi

22.03.2011

KirjoittajaKiti Westerback

Meritaito

Tänään on maailman vesipäivä.

Suomen vesistöjä rasittavat erityisesti sinilevä ja maatalouden päästöt. Lisäksi vesialueillamme on aina olemassa öljyonnettomuuden riski. Tieto vesien tilasta auttaa ennakoimaan ja ehkäisemään haittoja.

Meritaito Oy valjastaisi Suomen vesistöjen väyläviitat kattavaksi meriturvallisuuden ja ympäristötiedon mittausverkostoksi yhdistämällä väyläviittoihin älykomponentteja, jotka mittaavat reaaliaikaisesti vesistöjen tilaa.

– Älypoijuissa onttoon, säänkestävään poijuun yhdistetään uusinta anturiteknologiaa. Anturien avulla voidaan mitata laajalti meriturvallisuuden olosuhde- ja ympäristötietoa. Ajatuksena on jakaa älypoijun avulla koottua informaatiota tietoverkon kautta suoraan palvelun tarvitsijalle, Meritaito Oy:n toimitusjohtaja Jari Partanen selittää.

Partasen mukaan hyvä esimerkki älypoijujen käytännön sovelluksesta on maatalouden päästöjen mittaaminen vesistössä. Väyläviittana toimiva ympäristöpoiju antaa koko ajan tietoja vesistön tilasta ja maatalouden vaikutuksista. Sama viitta voi mitata merenkululle tärkeää tietoa, kuten aallonkorkeutta, vedensyvyyttä ja virtaamaa.

– Suomen vesillä on yli 20 000 turvalaitetta ja ne vanhenevat hiljalleen. Niitä täytyy uusia vuosien varrella, jolloin on erinomainen tilaisuus rakentaa reaaliaikaista havaintoverkkoa, joka analysoi jatkuvasti vesistöjen tilaa. Tieto on luotettavampaa ja parempaa kuin satunnaisessa näytteiden otossa, Partanen selittää.

Meritaidon osaaminen on kaikille vesilläliikkujille tuttua, sillä yritys on rakentanut 1970-luvulta lähtien perinteisiä väyläviittoja, joita Suomen vesiltä löytyy tuhansia. Älypoijujen avulla yritys tähtää kansainvälisille markkinoille.

 

Lue myös nämä

X