Tilaa
Uutiset

Viime vuosi oli vesillä historian turvallisin

Kylmä alkukesä vähensi onnettomuuksien määrää.

05.03.2018

KirjoittajaTomi Peurakoski

KuvaajaSatu Björn

Trafin ennakkotilastojen mukaan viime vuosi oli veneilijöille historiallisen turvallinen. Veneilyonnettomuuksissa menehtyi 33 henkilöä, mikä on reilusti keskivertovuotta vähemmän.

Pääsyy hyviin lukuihin löytyy säästä. Alkukesä oli hyvinkin kylmä ja tuulinen, eikä vesillä viihdytty yhtä hyvin kuin parempina kesinä.

”Arvioimme syyskuussa, että viime vuodesta voisi tulla historian turvallisin veneilyvuosi ja näin hienosti myös kävi. Toivotaan, että sama positiivinen turvallisuuskehitys jatkuu myös tulevina veneilykausina”, sanoo Trafin yksikönpäällikkö Ville Räisänen tiedotteessaan.

”Säät vaikuttavat luonnollisesti veneilyn määrään, mikä näkynee myös onnettomuustilastoissa. Viime vuonna kuolemaan johtaneita onnettomuuksia oli sekä kesä- ja lokakuussa seitsemän. Ehkäpä kylmän kesän jälkeen lämmin lokakuun alku houkutteli korvaamaan vähäisiä veneilypäiviä”, Räisänen pohtii.

Menehtyneistä 16 oli yli 65-vuotiaita ja kaikki miehiä. 0–24-vuotiaita menehtyi neljä, 25–44-vuotiaita viisi ja 45–64-vuotiaita kymmenen. Kuolleista vain kaksi oli naisia.

Vesiliikenneonnettomuuksien ennakkotilastojen mukaan vuonna 2017 veneilyonnettomuuksissa menehtyi 33 henkilöä, kun vuotta aikaisemmin menehtyneitä oli 48. Kaikkiaan viime vuonna vesiliikenneonnettomuuksissa menehtyi 35 henkilöä, joista kaksi kauppamerenkulussa.

Moottoriveneen kaatuminen tai kallistuma oli syynä suurimmassa osassa onnettomuuksia myös viime vuonna.

”Monessa moottoriveneonnettomuudessa selvittäisiin ilman tilastomerkintöjä, mikäli aina muistettaisiin käyttää moottorin hätäkatkaisijaa”, muistuttaa Räisänen.

Moottoriveneessä hätäkatkaisimen käyttö voi pelastaa hengen veneestä putoamisen tai sairaskohtauksen yhteydessä. Tällä vältetään veneen hallitsematon karkaaminen tai pahimmillaan jopa oman veneen yliajamaksi joutuminen.

Viime vuonna kuolemaan johtaneita soutuveneonnettomuuksia tapahtui 7, mikä on huomattavasti vähemmän kuin vuotta aikaisemmin, jolloin niitä oli 20.

”Tämä on erittäin positiivinen suuntaus. Toivottavasti tämä kertookin turvallisuuskulttuurin muutoksesta ja siitä, että pelastusliivit ovat löytäneet tiensä myös mökin rannan läheisyydessä soudeltaville kalareissuille.”

Lue myös nämä

X