Jos tämä vene ei ole tulevaisuuden vene, niin ei sitten mikään: Sähkömoottorivetoinen kantosiipivene.
Sain mahdollisuuden alkuviikosta tutustua ruotsalaiseen Candelaan ja olin aivan myyty heti kun vene sai ilmaa pohjansa alle. Kuvitelkaa: yhdellä latauksella vene pääsee 50 meripeninkulman päähän, lataus tyhjästä täyteen kestää kahdeksasta kymmeneen tuntia ja maksimivauhti on peräti 30 solmua matkavauhdin ollessa 20–25 solmua. Onko syytä olla hankkimatta tällaista venettä?
Candela on sisätiloiltaan melko karu ja muodot tuovat mieleen italialaiset veneet. Se on tehty kokonaan hiilikuidusta ja painaa akustoineen noin 1300 kiloa. Pituutta on 7,7 metriä ja leveyttä 2,4.
Vitsailin toimituksessa ennen koeajolle lähtöä, että ei taida tuollainen sähkövetoinen paatti minua jaksaa edes nostaa siiville, raavasta satakiloista miestä. Loppujen lopuksi kyydissä oli neljä raavasta miestä, eikä foilille nousu ollut veneelle mikään ongelma.
Alku on kuin missä tahansa plaanaavassa veneessä, vain ääni on erilainen. Sähkömoottorin hurina ja veden kohina runkoa vasten kilpailevat keskenään siitä, kumpi on voimakkaampaa. Keskustella voi kuitenkin normaalilla äänenvoimakkuudella. Keulassa kuohuu ja perään jää tavalliset peräaallot. Kun kahva työnnetään eteen, kiihdyttää vene verkkaisesti 15 solmun nopeuteen, jolloin tapahtuu odotettu taika kun vene nousee siivilleen. Samalla loppuu veden kohina ja vain moottorin hurina jää.
Olo on jotenkin epätodellinen. Moottoriveneilyyn olennaisesti liittyvä veden kohina, pärskeet ja aaltojen mukaan keinuminen on jäänyt kokonaan pois. Pienellä aallokolla ei ole mitään vaikutusta veneen kulkuun. Kun rattia kääntää, kaartaa vene kuin matalalla lentävä lentokone.
Tasaisesta kulusta vastaavat elektroniset sensorit, jotka mittavaat koko ajan etäisyyttä veteen, kiihtyvyyttä sekä veneen asentoa. Kantosiivet liikkuvat koko ajan ja mittaavat seuraavan aallon kohtauskulmaa laskien parhaan asennon. Koko venettä ohjaava tietokone estää myös liian jyrkät kaarrokset, sillä liian jyrkkä kurvailu nostaa helposti toisen puolen siiven ilmaan, joka puolestaan riittää pudottamaan veneen yht’äkkisesti lennosta mahalleen veteen. Tällä hetkellä tietokone sallii enintään 12 asteen kallistuksen, jottei äkkiputoamista tapahtuisi yllättäen.
Suuri kysyntä
Candela on ensimmäinen sarjavalmisteinen, sähkövetoinen kantosiipivene. Tällä hetkellä niitä on toimitettu asiakkaille viisi kappaletta, mutta jo ensi vuonna niitä valmistuu 40. Suomessa ja muissa Pohjoismaissa veneen hinta on 215 000 euroa ilman arvonlisäveroa, joten kuluttajille arvonlisällinen hinta tulee olemaan 266 600 euroa. Pohjoismaiden ulkopuolella hinta on nolla-alvilla 245 000 euroa (303 800 euroa 24% alv). Näin valmistaja haluaa vetää hieman kotiinpäin ja suosia Pohjoismaiden markkinoita. Ennakkotilauksia on tehty jo 200 ympäri maailmaa, Yhdysvaltoja myöten. Tilaajia yhdistää yksi asia: ympäristötietoisuus. Heistä useilla on jo sähköauto käytössään eikä veneessäkään hyvällä katsota polttomoottoria.
Candelan syväys on vain 40 cm, kun kantosiivet ovat sisäänvedetyt ja 1,3 metriä kun ne ovat käytössä, mutta vene ei foilaa. Kun vene kiitää siipien varassa, on syväys 40 senttiä. Kolmas moodi on trailerimoodi, jolloin vene saadaan vedettyä trailerille ilman, että siivet ovat tiellä.
Moottori on 55 kilowatin Torqeedo ja litiumioniakuston teho on 40 kWh. Kantavuus on kuusi henkilöä.
Candela-ajelun (tai lennon, kuten valmistaja itse ajelua kutsuu), on aika hidastaa ja pudottautua siiviltä rungolle. Se hetki kun perä alkaa laskeutua on kuin katselisi lentokoneen ikkunasta lentokoneen laskeutumista. Kun pohja ottaa veteen, hidastuu vauhti selvästi ja veden aiheuttama meteli alkaa jälleen kuulua. Samalla sähkönkulutus nousee ja veden aiheuttama kitka nousee jopa 80 prosenttia. Kuvaavaa foilien hyödylle on se, että neljän solmun nopeudella vene kuluttaa enemmän kuin 25 somun nopeudella.
Kun akkuteknologia vielä hieman kehittyy ja päivämatkoista saadaan pidempiä, että retkisaariin pääsee huoletta ilman välilatauksia, on Candela jota ällistyttävää ja uutta. Toisaalta 50 meripeninkulmaa riittää jo päivämatkaksi suurelle osalle veneilijöistä.
Sähkömoottoriveneistä on puhuttu jo vuosia ja viime aikoina niitä on tullut markkinoille yhä enemmän. Candela on kuitenkin mielestäni se, mitä kohden useampien venevalmistajien pitäisi suunnata. Siihen on yhdistetty ympäristöystävällisyys, nopeus ja pitkä toimintamatka.