Tilaa
Testit

Vertailussa venejääkaapit – Viileyttä matkaan

Kuuden venejääkaapin testissä mitattiin selkeitä eroja virrankulutuksessa. Kaappien käytettävyydessä ja tilavuudessa havaittiin erittäin suuria vaihteluita.

31.03.2021

Kirjoittajajaakko herttua

Kuvaajamarkus pentikäinen ja jaakko herttua

  • Dometic CRE 50
  • Dometic CRX 50
  • Isotherm CR49 Classic
  • Isotherm CR49 Elegance
  • Sunwind Cuisine
  • Vitrifrigo C51i

Jääkaappeja on monen kokoisia ja muotoisia. Jääkaapin mallin ja koon on usein päättänyt jo veneen suunnittelija. Mikäli jääkaappi vaatii päivittämistä, helpoimmalla pääsee, jos vanhan kaapin tilalle asentaa uuden samankokoisen. Kylmätilan lisätarpeeseen kannattaa harkita toisen jääkaapin asentamista vanhan jääkaapin lisäksi.

Testiin valittiin kaapit ostetuimmasta kokoluokasta eli sisätilavuudeltaan noin 50-litraisista. Mittasimme kaikkien kaappien energiankulutuksen ja eristyksien toimivuuden jäähdytys- ja lämpenemistestillä. Veneen sähkölaitteista jääkaappi on usein eniten energiaa kuluttava laite, joten sen hyvällä hyötysuhteella on merkitystä. Se, että jääkaappi ei tyhjennä akkuja yhdessä yössä, olisi enemmän kuin toivottavaa.

Vaikka neljässä testin jääkaapissa onkin sama kompressori, on laitteiden energiatehokkuudessa eroja. Testin jääkaappien kompressoreissa käytetään eri kierrosnopeuksia, ja nopeuksia myös muutetaan käynnin aikana.

Kompressorin kierrosnopeus vaikuttaa sen tuottamaan kylmätehoon ja suoraan energiankulutukseen. Eristeiden paksuudella ja kylmäsiltojen minimoinnilla voidaan myös vaikuttaa jääkaapin energiatehokkuuteen.

Testattujen jääkaappien erot ovat pääasiassa varustelussa ja käytettävyydessä. 50-litraiset kaapit ovat niin pieniä, että valmistajien on tehtävä monia kompromisseja. Vaikka kaapit ovat ulkomitoiltaan lähellä toisiaan, kaappien sisälle mahtuu eri määrä tuotteita, riippuen millaiseen sisätilaratkaisuun valmistaja on päätynyt.

Kompressorijääkaappi on energiatehokkain tapa tehdä kylmää veneessä. Peltier-elementti, jota käytetään esimerkiksi joissain edullisimmissa kannettavissa kylmälaukuissa, kuluttaa huomattavasti enemmän sähköä.

Veneen käyttötapa tietenkin ratkaisee, millainen jääkaapin tulee olla. Jos pääasiassa moottoroi vierassatamasta vierassatamaan, ei sähkönkulutuksella ole merkitystä. Jos sen sijaan viettää viikonloppuja tai pidempiä aikoja luonnonsatamissa tai purjehtii pitkiä matkoja, niin jääkaapin energiatehokkuudella on väliä. Harvalla meistä on liikaa aurinkopaneeleja tai täysin äänetön ja hajuton generaattori.

Oman jääkaapin valinta kannattaakin aloittaa siitä, mitä elintarvikkeita itse käyttää ja minkä kokoisilla pulloilla ja tölkeillä jääkaappiaan yleensä täyttää. Jääkaapin ulkonäkökään ei ole täysin merkityksetön asia, kun laite tulee usein varsin näkyvälle paikalle pentteriin.

Lue venejääkaappien vertailu kokonaisuudessaan Vene-lehdestä 4/2021.

Katso video venejääkaappien tilankäytöstä.

Lue myös nämä

X