Tilaa
Testit

Vertailussa purjehdussaappaat – Sateen ja kylmän kampittajat. Video: Näin saappaita testattiin

Hyvät purjehdussaappaat sopivat jalkaan ja käyttötarpeeseen. Kun veneilykausi kestää keväästä syksyyn, jalat pitävät kuivuuden lisäksi lämmöstä.

05.05.2021

Kirjoittajaarja kangasniemi

Kuvaajaarja kangasniemi ja markus pentikäinen

  • Dubarry Shamrock Navy
  • Dubarry Ultima Black ExtraFit
  • Lizard Spin
  • Zhik ZK Seaboot 900

Kun vesipisarat valuvat purjehduspukua pitkin jaloille, silloin on hyvä olla vettä pitävät saappaat. Lämpimillä keleillä jalkoja suojaavat ohutvuoriset kumisaappaatkin, mutta kun veden ja ilman lämpötila painuu reilusti alle +20 asteen, varpaat huutavat lämpöä. Ja kun veneessä liikutaan, riittävä pito sekä kuivalla että märällä kannella on paikallaan myös turvallisuuden takaamiseksi.

Kun lähdet hankkimaan veneilysaappaita, mieti millaiseen käyttöön niitä tarvitset, ja valitse jalkineet sen mukaan. Sovita saappaita huolellisesti, sillä jokaisen jalat ovat erimalliset. Kokeile useampia, kävele ympäriinsä ja matki liikkeitä, joita veneessä teet. Hyvät saappaat eivät paina jalkaa mistään kohtaa manöövereitä tehdessä, ei edes kannelle polvistuessa.

Purjehdussaappaiden, kuten muidenkin kenkien, on tuettava jalkaa mahdollisimman hyvin. Jalka ei saa muljua tai valua kohti kärkeä niin, että varpaita puristaa. Kantapään kuuluu pysyä paikallaan kävellessä, mihin auttaa hyvin muotoiltu kantakuppi. Jos jalkapöytäsi on korkea, kengän täytyy joustaa jalkapöydän kohdalta.

Väljyyttäkin tarvitaan kylmän kelin saappaissa. Ne täytyy saada jalkaan ja pois jalasta helposti sekä kuivina että kosteina. Varpailla ja jalkapöydällä pitää olla riittävästi liikkumatilaa. Saappaisiin täytyy mahtua lämpimät sukat, jopa kahdet. Älä kuitenkaan laita vedenpitäviin saappaisiin liikaa sukkia, sillä jos jalkasi hikoilevat ja hiki jäähtyy, jalkineet tuntuvat märiltä ja kylmiltä.

Luonnon- vai tekokuitua?

Veneilyyn sopivia kumisaappaita on markkinoilla paljon, vettä pitäviä kylmän kelin saappaita vähemmän. Testiin valitsimme neljät saappaat: Dubarry Shamrock Navy, Dubarry Ultima Black, Lizard Spin ja Zhik ZK Seaboot 900.

Valmistajien mukaan ne pitävät sekä vettä että lämpöä. Saappaista Zhikit on suunniteltu vaativiin olosuhteisiin ja testattu Volvo Ocean Racessa, mutta kisasaappaat sopivat myös matkapurjehdukseen.

Tavallisimmat kylmän ja sadekelin saappaiden päällismateriaalit ovat nahka, kumi ja tekokuidut. On makuasia, haluatko saappaan päällisen olevan luonnon- vai tekokuitua vai niiden yhdistelmä, mutta eri materiaalien huolto ja ominaisuudet poikkeavat hieman toisistaan. Kaikki materiaalit kestävät pidempään, kun ne pitää kuivina ja puhtaina, kyllästää pintaa ajoittain ja säilyttää saappaat viileässä ja suojassa auringonvalolta.

Tilaajat voivat lukea vertailun kokonaisuudessaan tästä.

Tilaa Vene-lehti.

Katso videolta kuinka purjehdussaappaiden testi suoritettiin.

Lue myös nämä

X