Tilaa
Testit

Vertailussa neljä pulssikompressiotutkaa – Doppler-kvartetti

Doppler-tekniikan ansiosta lähestyvät ja siten vaaralliset kohteet näkyvät plotterin näytöllä punaisina tai keltaisina tutkakaikuna. Ne nousevat taianomaisesti esiin muista tutkamaaleista muuttaessaan väriä. Kiinnitimme purjeveneen mastoon neljä uuden tekniikan venetutkaa ja testasimme laitteita satamassa ja merellä. 

08.06.2019

KirjoittajaJaakko Herttua

KuvaajaJaakko Herttua, Markus Pentikäinen/Otavamedia


  • Furuno DRS4D-NXT
  • Garmin GMR Fantom 24
  • Raymarine Quantum 2
  • Simrad Halo24

Tutka on koettu kalliiksi, vaikeaksi käyttää ja hankalaksi asentaa. Sen on ajateltu olevan vain ammattimerenkulkijoille tarpeellinen varuste. Myös karttaplotteri ja ais ovat viime vuosina vähentäneet tutkan suosiota huviveneilijöiden keskuudessa. Tutkalla on kuitenkin lyömättömiä ominaisuuksia, etenkin näkyvyyden heiketessä.

Tutkan tärkein ominaisuus on sen kyky piirtää kuva ympäristöstä myös sumussa ja pimeällä. Pimeässä se näyttää valaisemattomat merimerkit ja valotta kulkevat muut kulkijat. Sadealueet näkyvät tutkan ruudulla, samoin lintuparvet, jäälautat ja jopa isot aallot.

Uusi doppler-tekniikka nostaa huomattavasti tutkan käytettävyyttä ja veneilyn turvallisuutta näyttäessään selvästi lähestyvät ja siten mahdolliset vaaralliset kohteet.

Doppler-ilmiötä käyttävän tutkan toiminta perustuu heijastuvan tutkakaiun taajuuden muutokseen. Lähestyvän kohteen taajuus nousee ja etääntyvän vastavuoroisesti laskee. Ilmiö on sama kuin ohiajavan auton tai junan pillin vihellyksen äänen muuttuminen matalammaksi juuri ohitushetkellä. Lähestyvät, ja siten vaaralliset kohteet voidaan näyttää plotterin ruudulla esimerkiksi punaisella värillä ja etääntyvät vaikka vihreällä. Monien liikkuvien veneiden ja laivojen joukosta on siten helppo havaita kohteet, joita kannattaa seurata tarkemmin.

Kaikkia tutkia vertailtiin yhtä aikaa. Silloin tutkien erot saatiin parhaiten selville.

Kerroshampurilainen

Jotta pystyimme testaamaan tutkia samanaikaisesti, rakensimme telineen, johon asensimme tutkakuvut päällekkäin. Ylimmällä ja alimmalla tutkalla on korkeuseroa 105 cm. Neljän tutkan teline kiinnitettiin kuunari Zangran etumastoon noin 3,5 metrin korkeudelle vedenpinnasta.

Tutka-antennien paikkoja vaihdettiin välillä tasapuolisuuden vuoksi ja jotta näkisimme miten korkeus ja tutka-antennien keskinäinen sijainti vaikuttaa tutkakuvaan.

Lue tutkavertailu Vene-lehdestä 6/2018

 

Lue myös nämä

X