Tilaa
Testit

Vertailussa avomeriasut – Järkevästi parasta Suomen oloihin

Sopivimmat veneilyasut Suomen oloihin löytyvät avomeri- ja rannikkopurjehduksen välimaastosta. Testasimme viittä uutta pukua syksyn koleissa keleissä.

08.02.2023

Kirjoittajapasi nuutinen

Kuvaajapasi nuutinen mirva kakko

  • Helly Hansen Skagen Offshore
  • Marinepool Hobart Ocean
  • Musto BR2 Offshore 2.0
  • Rooster Passage 3L
  • Zhik OFS 800

Viime vuosi oli antoisa uusien purjehdusasujen suhteen. Eivätkä uudistukset koskeneet vain värejä ja kuoseja, vaan myös materiaaleja ja yksityiskohtia.

Toimitusvaikeuksia maailmalla tosin oli, muiden veneilyvarusteiden lailla. Vasta kauden lopulla saimme kokoon toivomamme testikattauksen. Tämä sopi, sillä juuri kylmenevällä kaudella halusimme testimme suorittaa.

Tästä vuodesta on tulossa parempi pukujen saatavuuden suhteen. Siksi on ilo kertoa kokonaisvaikutelman testistä olevan, että tuotekehitys ei ole mennyt hukkaan. Puvut osoittautuivat edeltäjiään etevämmiksi ja 10–15 vuoden takaista tarjontaa selvästi toimivammiksi. Jos vaatetuksen uusiminen on ajankohtaista, tämän testin perusteella tilaisuuteen kannattaa tarttua.

Veneilijät tuntevat jo yleisesti ottaen kalvoasujen periaatteen. Mikrohuokoset pitävät ulkopuolella isomolekyyliset vesipisarat, mutta hienojakoisempi höyrymäinen kosteus ja hikoilu pääsevät hengittymään pois puvun sisältä.

Käytännön rajoituksia tiedetään vähemmän. Tiivistäen, kalvo pitää vettä ja hengittää, mutta ei tee molempia yhtä aikaa. Kun kalvo on märkä, vesi tukkii sen huokoset myös höyryltä.

Siksi mikrohuokoinen kalvo laminoidaan kankaan sisäpintaan. Sateen ottaa ensin vastaan vaatteen pintakangas. Se käsitellään vettä hylkiväksi (ei vedenpitäväksi), jotta kangas säilyisi mahdollisimman pitkään kuivana ja siten antaisi kalvolle ”hengitystien” sisäpuolen hikoilulle. Kun päällyskangas lopulta kastuu, hengitys loppuu ja hikoilu kostuttaa puvun käyttäjän.

Näin vertailu tehtiin

Puvut olivat käytössä eri henkilöillä syys-marraskuussa Suomenlahdella päivä- ja viikonloppupurjehduksilla sekä yhdellä pidemmällä retkellä. Olosuhteet vaihtelivat syyslämpimästä tuntikausien sateeseen ja tyynestä yli 10 m/s tuuliin. Kaikki testaajat olivat XL–XXL-kokoisia, mutta rakenteeltaan eri muotoisia.

Veneissä suoritettiin kaikkia normaaliin purjehdukseen kuuluvia tehtäviä ulkona ja sisällä. Pukuja vaihdettiin päivittäin testaajien kesken.

Tiiveys-, vettymis- ja kuivaustesti suoritettiin kotioloissa, seisten ja liikkuen suihkussa 10 minuuttia asuun pukeutuneena. Pukuja kuivatettiin huoneenlämpöön ripustettuina kahdeksan tuntia, jonka jälkeen jäännösveden määrä mitattiin punnituksella.

Lue vertailun tulokset Vene-lehdestä 2/2023

Lue myös nämä

X