Tilaa
Testit

Vertailussa aurinkovarjot – Paahdetta pakoon veneessä

Sitloodaa suojaava varjo leikkaa auringon kuumimmat säteet helteellä. Osaa suojista voi käyttää myös purjehtiessa tai sadesuojana.

10.06.2024

Kirjoittajaja kuvat arja kangasniemi

Lämpöä on 30 astetta ja aurinko paahtaa korkealla satamaan tullessa. Iho kihelmöi lämmöstä, mutta loppupäivän viettäminen kuumassa veneessä suojassa auringolta ei houkuttele. Tuulenvire sitloodassa ja vesilintujen touhut kiinnostavat enemmän kuin hytin seinät.

Vaihtoehtoja sitloodan varjostamiseen on useita. Joihinkin veneisiin on hankittu pappakuomu tai biminikatos. Niihin kuluu kuitenkin paljon rahaa ja asennus vie aikaa, ellei suoja voi olla aina paikallaan.

Edullisimmin aurinkosuojan väsää vanhasta purjeesta tai pienestä kevytpressusta. Mutta markkinoilla on myös kätevän kokoisia ja helposti asennettavia aurinkosuojia, joiden hinta ei huippaa. Käytön jälkeen suojat kulkevat veneen uumenissa seuraavaan satamaan. Parhaassa tapauksessa aurinkovarjo suojaa myös sadepisaroilta. Silloin sitloodassa pystyy istumaan sateella tai suojan alle voi ripustaa vaatteita tuulettumaan tai kuivumaan yön ajaksi.

Testasimme neljä erityyppistä aurinkosuojaa, joiden hinnat vaihtelevat mallista ja koosta riippuen 62–167 euron välillä. Kaksi suojista on aurinkovarjon mallisia, yksi kolmion ja yksi suorakaiteen muotoinen kangas.

Lue vertailun tulokset Vene-lehdestä 6/2024.

Schneider-aurinkovarjossa on kiinteä varsi ja se avautuu kuin sateenvarjo.

Scheneider Ibiza -aurinkovarjo.

Marine-aurinkovarjo saa kaarevan muotonsa kahden kokoontaitettavan tangon avulla.

1852 Marine Quality -aurinkovarjo.

Myös toisen, kolmion muotoisen Marine-suojan, voi kiinnittää ylhäältä nostimeen ja kahdesta muusta kulmasta kaidevaijereihin.

1852 Marine Quality -kolmiosuoja.

Talamexin suorakaiteen muotoinen suoja on testin peittävin.

Talamex suorakaiteen muotoinen suoja.

 

Lue myös nämä

X