Tilaa
Arvostelut

Veneveron haaksirikko

09.08.2017

KirjoittajaTomi Peurakoski

TekijäEsko Linnakangas
KustantajaHelsingin Yliopisto

Suomen hallitus yritti saada ulko­ministeri Timo Soinin sanoin ”her­rojen huvikuunareita ja juppikoot­tereita” veneveron piiriin, mutta suunnitelmat haudattiin keväällä. Kyseessä ei ollut ensimmäinen ker­ta Suomen historiassa, kun esivalta katsoo veneiden olevan ylellisyyttä, jota on syytä verottaa erityisen ran­kalla kädellä.

Itse asiassa veneveroa yritettiin saada Suomeen jo liki sata vuotta sitten.

Finanssioikeuden emeritus­professori Esko Linnakangas on kirjoittanut mainion historiakatsauksen suomalaiseen kulutusve­rotukseen Ruotsin vallan ajoilta tä­hän päivään. Kirjassa käydään läpi, mitä kaikkea valtio keksi aikoinaan verottaa ylellisyytenä. Listasta löy­tyvät niin peruukit, tulitikut kuin kaupunkilaiskoiratkin.

Veneverosuunnitelmat kaa­tuivat keväällä valtion kannalta nolosti. Linnakangas käy läpi lain laadinnan vaiheita ja syitä vene­veron kaatumiseen. ”Luopuminen oli ainoa oikea ja järkevä ratkaisu. Hanke oli ongelmiensa vuoksi niin mahdoton, että tuskin sen valmistelijatkaan siihen oikeasti saattoivat uskoa ainakaan annetut lausunnot luettuaan”, Linnakan­gas kirjoittaa.

Hänen mukaansa näyttää kuitenkin siltä, että en­nemmin tai myöhemmin veneve­rosuunnitelmat nostavat kuitenkin vielä päätään – jollain toisella mää­räytymisperusteella.

Helsingin yliopisto

Lue myös nämä

X