Tilaa
Mainos

Venekaupoille joustoa lainarahalla

Kevään edetessä ja kesälomien ollessa päivä päivältä lähempänä monet veneilystä kiinnostuneet suomalaiset pohtivat oman veneen ostamista. Veneenomistajat sen sijaan pohtivat kevään kunnostustöitä tehdessään, olisiko tänä keväänä vihdoin aika vaihtaa aikansa palvellut pursi uudempaan. Veneilyllä on maine kalliina harrastuksena. Vaikka maine on osittain aiheeton, etenkin veneen ostaminen kustantaa veneilijälle merkittäviä rahasummia.

05.05.2022

KirjoittajaLead Supply

Sekä uusien että käytettyjen veneiden hinnat ovat olleet nousussa viime vuosina. Veneliikkeiden myymien veneiden keskihinta oli 35 000 euroa vuonna 2021, ja yksityishenkilöiden välisten venekauppojen veneiden keskihinta noin 14 000 euroa.

Kymmenien tuhansien eurojen maksaminen kertaluontoisella maksulla ei ole kaikille halukkaille veneilijöille mahdollista, minkä lisäksi suuret kertaostokset eivät ole taloudellisesti kannattavia. Usein sijoittamalla pääoman ja ostamalla veneen lainarahalla kuluttaja tekee käteisostoa paremman taloudellisen ratkaisun.

Miksi vene kannattaa ostaa lainarahalla?

Vaikka pankkitilillä lojuisi ylimääräistä pääomaa, jolla veneen voisi ostaa käteismaksulla, on se harvoin paras mahdollinen tapa veneen rahoittamiseen. Venelainat ja kulutusluotot ovat käteistä joustavampia rahoitusvaihtoehtoja. Katso Lainaa-helposti.fi, joka tarjoaa kuluttajille mahdollisuuden vertailla ja kilpailuttaa lainoja niin pienten kuin suurten veneiden hankintaa varten.

Veneen ostaminen käteisellä on kiistämättä nopea ja helppo tapa hoitaa koko ostotapahtuma kerralla pois alta. Erityisesti pienten veneiden ostaminen käteisellä on kannattavaa. Kun kyseessä on pieni maksu, mahdollisen lainan hoitokulut usein tekisivät lainarahalla ostamisesta suhteellisen kannattavaa.

Sen sijaan tilanteessa, jossa veneen hinta on kymmeniä tuhansia euroja, käteinen on huono maksutapa. Esimerkiksi 20 000 euroa on jo sen verran suuri pääoma, että sen sijoittaminen matalan riskitason rahastoihin tuo pääomalle niin paljon tuottoa, että se kattaa mahdollisen venelainan kustannukset.

Jos kuluttajalla on vakaat tulot eikä niiden tasaisuudesta tarvitse huolehtia tulevaisuudessakaan, lainarahalla ostaminen mahdollistaa aktiivisen sijoitustoiminnan samaan aikaan, kun lainaa maksetaan pois. Sijoituksen tuotot kuittaavat lainan hoitamisesta koituvat kulut ja korot.

Lainamahdollisuudet veneen ostajalle

Tavallisesti venettä varten haettu ja saatu laina kattaa kaikki kulut, jotka veneen ostamisesta koituvat. Sekä pankit että muut rahoituslaitokset tarjoavat asiakkailleen erilaisia ajoneuvojen ostamiseen räätälöityjä lainapalveluita. Joskus suoranaisen venelainan hakeminen on mahdollista, kun taas joskus on turvauduttava yleisemmin ja laajemmin määriteltyyn lainatyyppiin. Venelainoja tarjoavat erityisesti vakiintuneet ja palveluiltaan monipuoliset pankit, joiden asiakkaat voivat saada edullisia ja jopa vakuudettomia lainoja.

Venelainan lisäksi vene on mahdollista ostaa myös esimerkiksi kulutusluotolla. Ne ovat perinteisiä lainoja nopeampia ja dynaamisempia rahoitusmuotoja, joskin ne saattavat olla perinteisten pankkien lainoja kalliimpia. 

Kolmas lainatyyppi, joka venekaupoilla on syytä huomioida, on pienet pikalainat. Ne, kuten pienimmät kulutusluototkin, soveltuvat erityisesti ostajille, jotka haluavat maksaa osan veneen hinnasta käteisellä ja osan lainarahalla. Venebudjetin täydentäminen pienellä lainalla voi olla joustava ja käytännöllinen vaihtoehto järjestellä veneen rahoitus. Lainavaihtoehtoja on hyvin paljon, jonka vuoksi on tärkeää, että ennen lainan hakemista pohditaan tarkasti kuinka suuri laina on tarpeen. Tämä tulee myös auttamaan lainojen vertaamisessa, joka on myös tärkeä osa lainan hakemista. 

Ostamisen jälkeen

Veneilyyn, kuten muihinkin harrastuksiin ja liikkumistapoihin, liittyy myös juoksevia ja säännöllisiä kuluja, jotka veneen hankkimisen jälkeen on maksettava. Vene sekä siihen kuuluvat moottorit ja muut laitteet on esimerkiksi syytä vakuuttaa ennen veneilyn aloittamista. Monet vakuutuspaketit kattavat veneen lisäksi veneilyssä käytettävät vaatteet ja muut varusteet. Lainojen tapaan myös veneen vakuutukset on syytä kilpailuttaa alan eri toimijoiden kesken.

Toinen merkittävä säännöllinen kuluerä koostuu veneen säilyttämisestä sekä kesäisin että talvisin. Etenkin suuremmissa kaupungeissa kaupunkien tarjoamat edulliset laituri- ja talvisäilytyspaikat voivat olla kiven alla. Tällöin veneilijä joutuu pulittamaan suoraan yksityisille veneilyseuroille, jotka tarjoavat jäsenyyttä vastaan venepaikan ympäri vuoden. 

Kaiken kaikkiaan veneilyn kulut koostuvat monista eri osa-alueista. Näihin tutustuminen jo hyvissä ajoin ennen veneilyn aloittamista ennaltaehkäisee ikäviä yllätyksiä ja auttaa pitämään veneilyn kulut hallinnassa.

Lue myös nämä

X