Tilaa
Jutut

Veneilyvaatteiden historia: Purjehdustakki – enemmän ominaisuuksia

26.06.2023

KirjoittajaMarkus Ånäs

KuvaajaIneos ja Otavamedian arkisto

Jos ihminen voi pukeutua vain urheiluvaatteisiin, hän tekee niin.

Urheiluvaatteiden suosiolle ei näy loppua, etenkin kun estetiikka leviää samaan aikaan muotiteollisuudessa kaikkialle. Vaikkapa Gucci, Balenciaga ja Louis Vuitton tuovat omiin mallistoihinsa useammin kuin pukuja ja korkokenkiä uusia kenkiä ja vaatteita, jotka ovat versioita esimerkiksi sisäpalloilun tai retkeilyn maailmasta.

Ei siis ihme, että myös veneilyssä vaatekauppa on se joka kannattaa. Jos tarvikeliike ei todella yritä muuta, se lipsahtaa väistämättä veneilyvaatekaupaksi. Pelkästään purjehdustakkien globaalin kaupan arvoksi ovat eri markkina-analyytikot arvioineet noin 110 miljoonaa euroa.

Kävelemällä nyt suvena Nauvossa tai Hangossa ymmärtää, missä hommassa on kyse. Vaikka oikeasti juhannuksena cocktail-ravintolaan edetessä yllä pitäisi olla näyttäviä merellisiä muotiluomuksia Sonia Rykieliltä tai Dolce & Gabbanalta, moni pukeutuu purjehdustakkeihin, joiden ominaisuuksilla ylitettäisiin kesäisen Porkkalanselän sijaan talvinen Atlantti.

Keskeisimmät purjehdustakkien kehittäjät ovat yhä markkinan suurimpia: Helly Hansen ja Henri Lloyd.

Ensin tuli Helly Juell Hansen, joka aloitti vuonna 1877 vaimonsa Maten Margarethen kanssa öljykangastakkien valmistamisen. Viiden ensimmäisen vuoden aikana niitä myytiin 10 000 kappaletta, eikä meno siitä hiljentynyt, kun Helly Hansen siirtyi modernimpiin tekniikoihin – seuraava virstanpylväs oli 1920-luvulla kehitetty oma Linox-kangas ja sitä 1950-luvulla seurannut Helox.

Valmiiksi offshore-purjehdustakki tuli 1970-luvulla, kun moderni monikerroksellinen rakenne syntyi. Helly Hansenin Lifa, hengittävä, mutta vedenpitävä materiaali on yhä itse kehitetty.

Henri Lloyd puolestaan aloitti vuonna 1963 Manchesterissa. Perustajat olivat Henri Strzeleck ja Angus Lloyd.

Henri Lloyd kehitti merelliseen olomuotoon monia keskeisiä uusia innovaatioita, kuten tarrakiinnitykset ja kankaiden saumojen vedenpitäviksi teippaamisen. Kankaissa se on kuitenkin luottanut jo pitkään ulkopuoliseen apuun, eli Gore-Texiin.

Kahden edelläkävijän tarina risteää Monte Rosso Capitalissa – norjalainen sijoitustalo omisti Helly Hansenin vielä 2000-luvun ensivuosikymmenellä, nyt se omistaa Henri Lloydin.

Tyyliesikuva

Viime vuosina Helly Hansen on jälleen keskittynyt kehittämään vaatteita myös kilpapurjehdukseen sekä ammattimerenkulkuun, kalastukseen ja öljyporaukseen. Silti se tekee suurimman tilin etenemisellään mereltä kaupunkeihin ja esimerkiksi yhdysvaltalaisen rap-kulttuurin yhdeksi vaatettajista. Henri Lloyd on pitäytynyt enemmän purjehduksen ja veneilyn maailmassa. Jos koet, että tarvitset suojaa raivoavaa merta vastaan, esikuvasi voisi olla vaikka moninkertainen olympiavoittaja Sir Ben Ainslie, joka luotsaa brittiläistä Ineosta Americas Cupissa. Hän pukeutuu vuoden 2024 finaalin lähtöihin tähtäävillä karsintakierroksilla nimenomaan Henri Lloydiin.

 

Lue myös nämä

X