Tilaa
Jutut

Veneilyvaatteiden historia: Punaiset housut – Hummeripoikia naurattaa

Jos kutittelee pukeutua juhannusjuhlille saaristoon punaisiin housuihin, on hyvä tietää, mitä on tekemässä. Ne nimittäin eivät ole vain ”jotkut housut”.

29.06.2022

Kirjoittajamarkus ånäs

On vain muutamia veneilyyn liittyviä vaatteita, joilla ei ole sotilaallista historiaa. Eräs näistä kummajaisista on väriltään punainen, Nantucketin punainen.

Tänäkin kesänä sen väriset punaiset housut vilahtelevat Hangon kesäyössä HSF:n taivasterassilta Coco Beach Clubin syntisiin juhliin, vaikka on selvää, että useimmat niitä käyttävistä ratsastavat lainavalolla: punaisia suoria housuja saa nykyisin käyttää vain, jos on ylittänyt Atlantin valtameren, purjein.

Mutta tätä etikettisääntöä rikotaan säännöllisesti, sillä erityisesti angloamerikkalaisessa kulttuurissa punaiset housut ovat symboli myös muulle.

”Punaiset housut edustavat sitä, mitä suurin osa väestöstä inhoaa (ne, jotka eivät ole syntyneet hopealusikka suussa)”, kirjoittaa Gentleman’s Journalin Holly Macnaghten, jonka mukaan niihin pukeutuvan täytyy olla nyrpeänokkainen teini, vastenmielinen pääomasijoittaja tai petollinen pankkiiri.

Reaktio tulee selkäytimestä: kun vuonna 2007 Björn Wahlroosin kartanojuhlissa puolet vieraista pukeutui punaisiin housuihin, kulttuurillisista viittauksista tietämätön Suomen kansa koki myös samaa karsastusta.

Asiaa on toki tutkittu. Englantilaisen YouGov’n vuonna 2014 tekemän tutkimuksen mukaan 46 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi, että he eivät pidä miehistä punaisissa housuissa. ”Heidät yhdistettiin elitismiin ja räikeään pöyhkeilyyn”, tiivisti tutkimuksesta uutisoinut Reuters.

Punaisten housujen historia alkaa Ranskasta, jossa bretagnelaiset kalastajat käyttivät puunkuoren tanniineja purjeiden värjäämiseen. Suosittu väri oli täyteläinen punainen, brique, joka haalistui suolavedelle ja auringolle altistumisen jälkeen ruusunpunaiseksi.

Hukkapaloista tehdyt merimiesten punaiset housut löysivät tiensä Englantiin ja Yhdysvaltoihin, jossa niistä sukeutui merellisissä maisemissa lomailevan New Englandin WASP-kansan tavaramerkki.

Nantucket Reds -värisistä housuista tuli 1800-luvulla maineikkaan New York Yacht Clubin jäsenten ”univormun” alaosa. Purjehdusseurassa vaikutti myös Swanin maineikas ensisuunnittelija Olin Stephens, joka oli oikeaoppinen punaisten housujen käyttäjä. Kuten käsite kuuluu: ”Never ever wear red pants, unless you´ve crossed the Atlantic.

Jos punaiset housut houkuttelevat, aidoimmat sellaiset on valmistanut jo 1900-luvun puolivälistä Murray’s Toggery, joka on rekisteröinyt Nantucket Reds -värisävyn.

Tyyliesikuva

Punaiset housut ovat nykyisin Englannissa lähinnä vitsi, mutta Yhdysvalloissa keskeinen osa Ivy ja preppy-kulttuureja. Syyllinen jälkimmäiseen on vuonna 1980 julkaistu, ironiseksi tarkoitettu The Official Preppy Handbook, joka nosti Ivy-kulttuurin punaiset housut jälleen koko kansan suosioon. Eivätkä ne ole lähdössä mihinkään: 2010-luvulla niistä tuli liki vitsaus, kiitos osaltaan preppy-suunnittelija Tommy Hilfigerin, joka pukeutuu mielellään liki viralliseen New York Yacht Clubin ”univormuun” (punaiset housut, valkoinen paita ja sininen irtotakki). Hilfiger veneilee 205-jalkaisella superjahti Falgilla, mutta ei ole tietoa, onko hän ylittänyt Atlantin.

Lue myös nämä

X