Tilaa
Jutut

Veneilyvaatteiden historia: Poolopaita – pinnan alta pinnalle

14.03.2023

KirjoittajaMarkus Ånäs

KuvaajaAlpa ja lehtikuva

Tuntemattomia ovat etymologian tiet. Kuten nyt vaikka poolopaita.

Suomeksi puhutaan pikeepaidasta ja poolopaidasta. Pikeepaita on lyhythihainen ja siinä on kauluspaidan kauluksia muistuttavat kaulukset. Poolopaita on taas se, jossa on pyöreä, kaulalle nouseva kireä kaulus. Englanniksi tilanne on eri: pikeepaita on poolopaita ja poolopaita on ”turtle neck”. Korkeakauluksisen poolopaidan käsite on olemassa myös englanniksi, mutta oleellisesti vähemmän käytettynä.

Poolopaidan historia on harvinaisen pitkä. Sen synty on ajoitettu keskiajalle 1500-luvulle, kun ritarit halusivat jotain haarniskan ja herkän kaulanahan väliin. Seuraavalla vuosisadalla poolopaidasta tuli muodikas, kun runsaan röyhelön pääntiehensä saanut vaatekappale löysi tiensä Englannin kuningatar Elisabet I esimerkin siivittämänä hoveihin. Ja kun aikaa kului vielä parisataa vuotta, syntyi käsite poolokauluksesta – poolonpelaajat halusivat 1800-luvulla kaulaansa jotain lämmintä talvikauden otteluihin.

Sodat yleisesti ja II maailmansota erityisesti ovat muuttaneet muodin historiaa enemmän kuin edes populaarikulttuuri. Poolopaidan kohdalla nämä kaksi lyövät kuitenkin kättä, ja merellisesti.

Nykyisenkaltainen poolopaita kehittyi kaikissa maailman sukellusvenelaivastoissa II maailmansodan aikana. Sukelluksissa oli kylmää ja toisaalta mitään ylimääräisiä riepuja ei sotkeentumisvaaran vuoksi ahtaissa oloissa voinut käyttää. Niinpä paidaksi valikoitui ohuesta villasta valmistettu poolopaita, joka nousi sukellusvenemiehistöjen symboliksi erityisesti Englannissa.

Nyt kotimainen Alpa on tuonut markkinoille ohuesta alpakan villasta valmistetun poolopaidan ”syysmyrskyissä purjehtijoille”.

Äärimmäistä tiedostavuutta huokuen sen mallinimi on Vesikko. Eli se on nimetty sota-aikana Suomen merivoimissa palvelleen sukellusveneen mukaan, joka on nykyisin museoituna nähtävissä Suomenlinnassa Helsingissä.

Alpan sukellusvenemiehistöistä inspiroitunut Vesikko-paita: 285 euroa.

Tyyliesikuva

Lienevät vaatteen englantilaisjuuret painaneet, kun belgialainen Hergé luonnosteli 1940-luvun alussa julkaistuun sarjakuvaansa Kultasaksinen rapu karaktäärisen brittiläisen merikapteenin ylle poolopaidan. Ja tästä Karaboudjanin kapteenista, Englannin laivaston linjalaivan kapteenin, ritariksi ylennetyn sotasankarin Sir Francis Haddockin rappeutuneesta jälkeläisestä tuli legenda.

Ei ole olemassa ihmistä, joka ei silmänsä sulkemalla saisi loihdittua eteensä Archibald Haddockin profiilia. Ja kyllä: kukapa Kotkan meripäiviltä Hangon vesille kyntävä nyt ei haluaisi olla kuin kapteeni Haddock, edes nyt sitten vaikka vain pukeutumistaan myöten.

Lue myös nämä

X