Tilaa
Jutut

Veneilyvaatteiden historia: Merimiespuku – Sotilailta lapsille

Merivoimien sotilaiden ikiaikaisesta ja valtion rajat ylittävästä palvelusasusta sukeutui sattumalta myös lasten ylle puettava arkipäivän naamiaispuku.

12.05.2022

Kirjoittajamarkus ånäs

KuvaajaWikimedia Commons, istock

On tietysti sanomattakin selvää, että Suomen merivoimissa ei teatraaliseen merimiespukuun pukeuduta. Moderni suomalaisen merijalkaväen palveluspuku on sen sijaan tuttu vaikkapa ruotsinlaivoilta, joissa likipitäen samanlaista asua käyttävät muun muassa kauppojen myyjät.

Englannissa sen sijaan on merivoimissa yhä palveluskäytössä perinteinen merimiespuku. Hyvää ei ole tarvinnut päivittää – puku on lanseerattu vuonna 1906, jolloin se korvasi vuonna 1856 esitellyn mallin.

Kaikelle kansalle asu on tietysti tuttu Kippari-Kallen ja erityisesti Aku Ankan yltä. Toisin kuin luulisi, kaikkialle maailmaan levinnyt räpyläjalkainen vaakkuja ei ole ainoa syy siihen, että merimiespuvusta on tullut suosittu lastenvaate.

Vuonna 1846 nelivuotias Walesin prinssi Albert Edward (josta tuli myöhemmin kuningas Edward VII) risteili Kanaalisaarilla hovin kanssa. Hänet oli puettu pienoisversioon merivoimien tuolloin käyttämästä miehistön palveluspuvusta. Franz Xaver Winterhalter maalasi prinssistä kuvan, joka levisi kansan keskuuteen ja aiheutti, kuin Kim Kardashian nykyisin, imitaatioiden vyöryn.

Merimiespukuun kuuluu hassu hattu silkkinauhalla, suurikauluksinen sinivalkoinen paita, musta kaulan lialta suojaava huivi (isot solmut vain siviiliversioissa!) ja leveälahkeiset housut, jotka on helppo kääriä ylös kannen pesemisen ajaksi.

Yksi tunnetuimmista puvun yksityiskohtiin liitetyistä myyteistä on sen ison tar flap -kauluksen tarina. Kerrotaan, että se olisi suojannut pukua miesten palmikoiduilta pitkiltä, likaisilta hiuksilta. Se ei voine pitää paikkaansa, sillä jo puvun käyttöönoton aikaan merivoimien palveluksessa olevien miesten piti leikata tukkansa lyhyeksi. Pidetään luultavana, että kyseessä oli vain säätilan vaihteluilta suojautuminen.

Vasemman korvan päälle laskeutuvat hatun nauhat puolestaan kertovat alla olevan laivan nimen – eli ne olivat kiellettyjä Englannin laivastossa II maailmansodan aikana.

Oikeaoppisessa liepeessä on aina kolme raitaa. Voi olla sekin vain myytti, mutta siihen uskomme: raidat kunnioittavat Nelsonin Niilillä, Kööpenhaminassa ja Trafalgarissa ottamaa kolmea voittoa.

Sotaisat ajat vaativat sotaisia sankaritarinoita!

Lue myös nämä

X