Tilaa
Jutut

Veneilyvaatteiden historia: Kuivapuku – Merihevosen matkassa

Kuivapuku on siirtymässä ammatikseen vesillä kulkevien vaatteesta myös vapaa-ajan veneilijöiden käyttöön.

31.10.2022

Kirjoittajaistock, ursuit

Kuvaajamarkus ånäs, tapio lehtinen, istock

Monesti termit kuiva- ja märkäpuku menevät sekaisin. Muistisääntö on kuitenkin helppo: kuivapuvussa pysyy kuivana.

Ilmaston muuttuminen vähentää jääpeitteisen veden aikaa Suomessa. Se mahdollistaa veneilyn yhä pidemmälle talveen. Erityisesti merialueilla joulujuhlat saaressa ovat tulleet yhä yleisimmiksi, mutta joka tapauksessa vähintään nyt marraskuun lopulla lähdetään vielä sorsapassiin vapaa-ajan kiinteistön kaislikkoon. Ja vaikka ei lähdettäisi, niin saunomaan ainakin mennään, myrskyävän veden äärelle. Ja kivahan se on ottaa illalliseksi yksi taimen lähiluodolta, tai edes hauki.

Yhteistä harrasteille on kylmä vesi ja taivaalta mahdollisesti päälle kaatuva räntäsade. Ei ihme, että yhä useammat luottavat yhteysvenematkalla helposti rannassa normaalien vaatteiden päälle puettavaan kuivapukuun, joka on myös yleistynyt talvisella merellä viihtyvien kalastajien asuna.

Kuivapukujen historia ulottuu jo varhaisten, merihirviötä muistuttavien sukeltajien pukuihin. Ensimmäisen vedenpitävän kankaan toi markkinoille vuonna 1824 Charles Macintosh, jonka luonnonkumilla kyllästetty kangas tunnetaan yhä perussadetakkina. Kumia käytettiin myös sukellukseen tarkoitetuissa kuivapuvuissa aina 1950-luvulle asti.

Nykypäivän vesillä palvelevien viranomaisten työasusteeksi kehittymistä avitti kaksi keksintöä. Ensin BF Goodrich kehitti avaruuspukuihin veden- ja paineenpitävän vetoketjun, jota käytettiin kuivapuvuissa ensimmäisen kerran 1956. Toisaalta kun 1969 Wilbert ja Robert Gore keksivät vahingossa venyttää kuumennettua polytetrafluorietyleeniä, he saivat aikaan hengittävän, mutta vedenpitävän Gore-Tex-kankaan.

Suomalainen Ursuit on noussut yhdeksi keskeisistä kuivapukujen valmistajista. Sen käyttämien Gore-Tex-kankaiden toiminta perustuu huokoiseen kalvoon, jonka ansiosta suuremmat vesipisaramolekyylit eivät mahdu pienten huokosten läpi, mutta pienemmät vesihöyrymolekyylit pääsevät. Koska hihansuissa ja kauluksessa on neopreeniset mansetit, myös veneilijöille suunnitelluilla erikoispuvuilla voi vaikka uida. Jokainen Ursuitin puku koepaineistetaan omalla tehtaalla Suomessa.

Ursuitin tunnuseläin on merihevonen, joiden yleisin vaiva on kaasukuplien muodostuminen kehoon. Sama ongelma oli eittämättä menneiden aikojen sukeltajilla, mutta kun päällä on moderni kuivapuku, kaasut pääsevät sujuvasti ulos, veden virtaamatta sisään – vaikka kuinka päästelisi Nauvon merellä menemään.

Tyyliesikuva

Sesongin ulkopuolella vesillä viihtyvät purjehtijat ovat ottaneet kuivapuvut käyttöön jo ennen yhteysveneilijöitä. Sää saattaa olla arvaamaton, jolloin mennään veden virratessa kantta pitkin. Ja joskus se vesi on kylmempää kuin muulloin. Ei ihme, että maailmanympäripurjehtija Tapio Lehtisen yhteistyökumppanina arktisilla vesillä on ollut juuri Ursuit.

Lue myös nämä

X