Tilaa
Jutut

Veneilyvaatteiden historia: Bermudasortsit – Lyhyissä lahkeissa

Kesällä myös paatunein pukupukeutuja voi leikata housuistaan lahkeet ja ottaa osaa sataman rientoihin peribrittiläisessä hengessä.

23.07.2022

Kirjoittajamarkus ånäs

Kuvaajalehtikuva

Toisin kuin monien ruokalajien kanssa, muodissa vain harvan omannäköisen vaatekappaleen historia on palautettavissa yhteen ihmiseen. Näin on lähinnä vain naisten smokilta näyttävän housupuvun ja Yves Saint Laurentin kanssa – sekä bermuda-tyylin shortsien.

Bermudasortseina tunnetuissa housuissa lahje jää pari senttiä polven yläpuolelle. Oikeaoppiset bermudasortsit muistuttavat leikkaukseltaan puvunhousuja. Ja kyllä: niiden historia todella juontaa juurensa Bermudalle.

Nathaniel Coxon piti teehuonetta Bermudalla 1910-luvulla. Brittien merentakainen valloitusmaa oli – ja on yhä – kuuma paikka. Silti teehuoneen henkilökunnan piti pukeutua siniseen irtotakkiin ja khakihousuihin. Vaikka saarella oli runsaasti brittiläisiä sotilaita, siellä ei ollut montaa teehuonetta. Niinpä paikasta tuli suosittu, joten tarjoilijoilla hiki virtasi. Säästäväiseksi kutsuttu Coxon keksi uusien housujen ostamisen sijaan vuonna 1914 leikata vanhoista lahkeet pois, ja koska aika oli konservatiivinen, mitta oli säädyllinen. Pitihän niiden toki sopia myös pikkutakin kanssa käytettäviksi.

Ensimmäisen maailmansodan aikana Bermudalla Coxonin teehuoneen kuumalla rintamalla palvelleet brittilaivaston upseerit vaikuttuivat näkemästään. Kontra-amiraali Mason Berridge päätti tehdä saman tempun ja leikkautti upseerien palveluspuvuista lahkeet pois, juuri polven yläpuolelta. Pian perässä seurasivat paikalliset liike-elämän edustajat: Bank of Bermudan ja Bank of Butterfieldin pääjohtajat järjestivät paikallisen räätälin valmistamat kaksi paria sortseja jokaiselle miespuoliselle työntekijälleen. Asuun kuului pitkät harmaat sukat.

Noista ajoista sortsien käyttö on laajentunut kaikkialle. Samalla ne ovat vapautuneet esteettisistä sovinnaisuuksista. Nykyisin bermudasortseiksi kutsutaan kaikkia niitä lyhyitä housuja, joiden pituus laskeutuu vähänkään alemmas, oli niissä taskuja tai ei.

On jotenkin erikoista, että juuri veneily on alue, jossa konservatiivisimmat bermudasortsit ovat jääneet käyttöön. Erityisesti kilpapurjehduksessa valtameripurjehtijoiden satamassa otetut ryhmäposeeraukset näyttävät kattavan kuvan markkinoilla olevasta tarjonnasta.

Lue myös nämä

X