Tilaa
Jutut

Veneilysää: Veneilijän sääpalvelut

Vesille kannattaa suunnata hyvän sään aikana. Onneksi nykyään tarjolla on mielin määrin hyödyllisiä sääsovelluksia ja -palveluita, mistä voi tarkistaa, salliiko sää veneilyn.

15.10.2024

KirjoittajaMarkus Mäntykannas

KuvaajaIstock

Säähavaintojen tarkistaminen on vähintään yhtä tärkeää kuin ennusteiden seuraaminen. Ennen vesille lähtöä kannattaa tarkistaa ainakin sadetutka ja -ennuste. Nykyään moni säätaho tarjoaa ne samassa paketissa.

Esimerkiksi Forecan (foreca.fi/sadetutka) ja Windyn (”Weather radar”) palveluista löytyvät sadetutkat tarjoavat nowcast-teknologiaan perustuvan sade-ennusteen lähitunnille. Ominaisuudet toimivat myös sovelluksissa.

Lähihetken sade-ennusteen osuvuus on yleensä erittäin hyvä, koska siinä huomioidaan jo muodostuneen sadealueen tai -kuuron intensiteetti ja liike. Suomenlahden alueella seilaavien kannattaa tallentaa kirjanmerkkeihin osoite testbed.fmi.fi. Sivusto tarjoaa kohdennetun sadetutkan lisäksi myös muita hyödyllisiä havaintoja.

Hyödyllisiä merisäähavaintoja on koottu aaltopoiju.fi -sivustolle. Täältä löytyvät tiedot meriveden lämpötilasta, meriveden korkeudesta, tuulen nopeudesta ja aallonkorkeudesta. Joitakin havaintoja toimitetaan myös sisävesiltä.

Samalle sivustolle on koottu myös sade-, tuuli- ja aaltoennusteet. Kattavia havaintoja ja ennusteita on tarjolla myös Forecan veneilysääosiossa (foreca.fi/veneilysaa), mistä löytyvät edellä mainittujen tietojen lisäksi myös meriveden lämpötilaennuste sekä tietoa ilmanpaineesta.

Sumuja on hankala ennustaa, mutta niitä on helppo havainnoida satelliittikuvista. Windyn sivuilta löytyvä satelliittikomposiitti (”Satellite”) tarjoaa lähes reaaliaikaisia satelliittikuvia ympäri maapalloa. Merten päälle muodostuvat sumut näkyvät satelliittikuvissa muita pilviä haaleampina ja harmaampina sävyinä, tosin yöaikana tai auringon ollessa hyvin matalalla ne eivät kunnolla erotu.

Kilpailu on käynyt kovaksi eri sääpalveluiden välillä, ja niinpä valtaosa säähavainnoista ja -ennusteista on saatavilla verkossa maksutta. Ennen vesille lähtöä suosittelen tutustumaan ennusteiden lisäksi sadetutkaan ja säävaroituksiin. Jos jokin asia askarruttaa, kannattaa ottaa yhteyttä päivystävään meteorologiin.

Windyn tuote Radar+ on uusinta uutta, sillä se yhdistää satelliittikuvat säätutkaan. Suurin osa Windyn ominaisuuksista on tarjolla veloituksetta, mutta Premium-jäsenyydellä pääsee käsiksi kattavampaan tarjontaan.

Kansainvälisistä havainnoista kiinnostuneiden kannattaa tutustua sivustoon weatherobs.com. Sivuston simppeli grafiikka paljastaa mm. viimeisimmät lämpötila-, tuuli-, kosteus-, aallonkorkeus-, meriveden lämpötila-, ilmanpaine- ja sademäärähavainnot ympäri maapalloa.

Säävaroituksia on myös syytä seurata. Niistä ovat vastuussa kunkin valtion viralliset ilmatieteen laitokset. Säävaroituksissa käytetään tyypillisesti kolmiportaista asteikkoa, joka kertoo vaaran tason. Suomen alueelle tehtävät säävaroitukset löytyvät sivulta ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset.

Suomessa varoituksia laaditaan ukonilmasta, sateesta, maastopaloista, tuulesta ja aallokosta. Hyödyllinen sivusto on myös meteoalarm.org, mihin kootaan säävaroituksia ympäri Eurooppaa. Jos jokin säähän liittyvä asia askarruttaa ennen vesille lähtöä, aina voi ottaa yhteyttä päivystävään meteorologiin. Parempi varmistaa kuin katua.

Yksi Pohjoismaissa suosittu palveluntarjoaja on yr.no, joka on norjalaisten kehittämä sääpalvelu. Sivusto tarjoaa paikkakuntakohtaisia sääennusteita moniin kohteisiin. Pitkän ajan sääennusteista kiinnostuneiden kannattaa tutustua ECMWF:n sivujen tarjontaan (ecmwf.int -> Forecasts -> Charts). Sivustolta löytyy keskipitkän aikavälin sääennusteita kuudeksi viikoksi eteenpäin ja pitkän aikavälin kausiennusteita kolmen kuukauden jaksoissa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että meidän leveysasteilla pitkien sääennusteiden osuvuus on kehnompi kuin esimerkiksi tropiikissa.

Kolme muistisääntöä

  • Sääennusteissa ilmoitetaan tyypillisesti 10 minuutin tuulen keskinopeus. Joissakin sovelluksissa on mahdollista aktivoida myös tuulenpuuskaennuste. Tuulen puuskat ovat 1,5–2 kertaa voimakkaampia kuin tuulen keskiarvo.
  • Useimmat ennusteet eivät saa kiinni pienen mittakaavan sääilmiöitä, kuten vesistöillä syntyviä tuulen paikallisilmiöitä.
  • Puuskaisimmat tuulet liittyvät kylmän rintaman ylitykseen. Rintama-analyysiin voi tutustua täällä.

Sää lokakuussa*

Paikka

Vaasa

Päivän ylin lämpötila keskimäärin

6,9 °C

Päivän alin lämpötila keskimäärin

1,3 °C

Sademäärä

54 mm

Sadepäivät

10 kpl

Kuun lämpö- ennätys

18,5 m/s

Auringonpaistetunteja

84,6 h

* Tilasto 1991-2020

 

 

Lue myös nämä

X