Tilaa
Uutiset

Veneilijöiltä kaivataan roskatietoa

01.04.2007

KirjoittajaVenelehti

Suomen veneilyliitto ja Suomen purjehtijaliitto kehottavat jäseniään keräämään tietoa meren ja rantojen roskista tulevana kesänä. Tiedonkeruulomakkeita jaetaan veneilijöille liittoihin kuuluvien seurojen kautta.

Hankkeen taustalla on Helsingin komission (Helcom) ja Metsähallituksen tarve saada ajantasaista, tarkkaa ja kattavaa tietoa saariston nykyisestä roskatilanteesta. Viranomaisten mukaan Itämeren roskaantuminen on sinilevien ohella yksi meren suurimmista ongelmista tulevina vuosina.

Harrasteveneilyn keskusjärjestöjen mukaan roskaantumisella voi olla vakavia vaikutuksia luontoon.

– Eläimet saattavat takertua ja tukehtua roskiin tai niellä niitä. Roskaantuminen aiheuttaa myös vuosittain suuria taloudellisia menetyksiä mm. rantojen siivouksesta aiheutuvina kuluina. Roskat haittaavat laivaliikennettä, veneilyä ja kalastusta vaurioittamalla potkureita tai vahingoittamalla verkkoja.

– Suomen rannikolla tehdyissä tutkimuksissa muovijäte muodostaa yli puolet kaikesta löytyneestä roskasta. Eri alueiden välillä on toki eroja. Jossain paikoissa roskaantuminen on ongelma, toisaalla roskaa ei esiinny juuri lainkaan. Tyypillistä roskaa Itämeressä ovat vapaa-ajanviettoon liittyvät roskat kuten muoviset, paperiset ja pahviset pakkaukset, muovi- ja lasipullot, metalliset juomatölkit ja muovipussit. Kalastukseen liittyvää roskaa kuten verkkoja tai niiden kappaleita löytyy myös runsaasti. Laivareittien läheisyydestä löytyy myös eri maista peräisin olevia pesuainepulloja ja kanistereita, liitot toteavat kirjeessään veneseuroille.

HJO 1.4.2007

Lue myös nämä

X