Tilaa
Jutut

Veneilijän pelastautumiskurssilla on fysiikka koetuksella

Pelastautumiskurssilla veneilijä kamppailee aidontuntuisesti myrskytuulen, aallokon, pimeyden ja sateen keskellä oman ja kaverin hengen puolesta.

04.11.2022

Kirjoittajamarko lysmä

Kuvaajaanton reenpää

Voita itsesi! Hyydytä pelkosi! Hyppää rohkeasti! Alä katso alas! Kisko kaveri ylös! Kestä kylmää!

Syke hakkaa älykellon mukaan lähes sadan tuntumassa, vaikka mitään ei ole edes tapahtunut. Normaalisti pumppu iskee päivän rutiineissa maltillisesti 60–70 kertaa minuutissa. Odotan vuoroani noin kymmenen metrin korkeudessa kuin mitään arkipäiväistä kummempaa ei olisi tapahtumassa. Sydän tuntuu kuitenkin puskevan valtamerialuksen voimalla ja päättäväisyydellä rinnasta ulos, kun kohta on oma vuoroni. Pelkään korkeita paikkoja, mutta nyt on pakko tulla viimeisenä alas jättiläismäistä evakuointisukkaa pitkin.

Hyvästi. Kohta sumenee.

Jännitystä seuraa täydellinen antikliimaksi. Pelastuskouluttajan ohjeilla evakuointisukassa laskeutuminen sujui varmasti, hitaasti ja hallitusti: kädet suorina ja tarpeen mukaan raajoilla vauhtia jarruttaen takaisin maan kamaralle.

Köysitikkaita pitkin veneeseen nousu aaltojen velloessa oli monille hankalaa.

Lohjalla sijaitseva ja Opetushallituksen alaisuudessa toimiva Meriturva järjestää koulutuksia merenkulun ammattilaisille, matkustajalaivojen työntekijöille ja paloviranomaisille.

Meriturvan koulutushalli on kansainvälisestikin ainutlaatuinen pelastautumisharjoitteluun suunniteltu kokonaisuus. Varustelu on monipuolisuudessaan huipputasoa. Myös ulkomaalaisille toimijoille järjestetään paljon räätälöityjä koulutuksia, jotka täyttävät merenkulun tiukat kansainväliset vaatimukset.

Veneilijän pelastautumiskurssi on puolestaan suosituin niistä kursseista, jotka ovat periaatteessa kaikille avoimia. Ikärajoja ei varsinaisesti tunneta, sillä nuorimmat osallistujat ovat olleet kymmenvuotiaita ja vanhimmat jopa seitsemänkymppisiä.

Pelastautumiskurssi jakaantuu aamupäivän oppitunteihin ja iltapäivän allasosuuteen. Mielikuvissa noin kolmen tunnin allaskoulutusjakso voi tuntua lyhyeltä ajalta, mutta se on todettu sopivaksi vuosien ja satojen kurssilaisten kokemuksella. Harjoitukset kuluttavat voimia ja etenkin altistuminen kylmälle vaikuttaa jaksamiseen.

Pelastautumiskoulutusyksikön koulutusallas on 43 metriä pitkä, 27 metriä leveä ja 4 metriä syvä. Altaaseen mahtuu 22-jalkainen purjevene, soutuvene, rib-vene  ja useita pelastuslauttoja samaan aikaan.

Kurssilaisille kytketään vesitehtävien näyttämön myrskytehot päälle, jotka saadaan aikaan sähkömoottoreilla ja paineilmakompressoreilla. Aallot syntyvät paineilmalla altaan sivussa olevissa kammioissa ja pieksevä tuuli suurten tuulettimien avulla.

Lue lisää kurssin sisällöstä Vene-lehdestä 11/2022

Tikkaiden ja köysiverkon kiipeäminen sujui parhaiten vartalon ollessa lähellä laivan kylkeä.

Lue myös nämä

X