Tilaa
Jutut

Veneilijän luontokohde: Pilppa – toisella puolen järveä

Pilpan laiturilta sukelletaan Kuopiossa ulkoilualueelle, jossa on maaginen tunnelma.

26.02.2023

Kirjoittajaja kuvat markus ånäs

Yht’äkkiä sitä on vain sisällä goottilaisessa realismissa, kun polku sukeltaa sisälle tiheään kuusimetsään. Toki se ottaa vähän aikaa, ennen kuin laiskasti toisiaan etsivät herneet ajukopassa ymmärtävät silmän näkemän: valo siilautuu vihreään kunttaan alaoksistaan rutikuivien, valtavankokoisen kuusten läpi. Ohut polku kiemurtelee kivien ympäri ja jossain raakkuu korppi. Nyt ei ole varaa virheisiin.

Onneksi karttasovellus auttaa, sillä kaikkia polkuja ei ole merkitty. Pieni täplä tabletiksi aukeavan kännykän ruudulla kertoo, että nyt on syytä kääntyä, ottaa uusi polku.

Polku muuttuu entistä pienemmäksi – varsinaista kansainvaellusta täällä ei ole ollut. Odottaako kallion takana pehmeämuotoinen pieni sammalkulmainen mökki, jonka piipusta nousee kutsuva savu?

Ei. Siellä odottaa korpilampi: Vuorilampi on lajinsa muotopuhdas yksilö.

Kallavesi on maamme suosituimpia veneilyn vesistöjä. Sen palvelut vastaavat mainosti kysyntään, erityisesti retkeilysaarten osalta. Erilaisia veneilytukikohtia telttailualueineen, tulentekopaikkoineen ja autiotupineen on paljon. Niitä on rakentunut erityisesti itäiselle osalle, mutta läntisellä puolellakin on joku autiotupa ja retkeilysaari. Sekä Pilppa.

Kolmisopin-Neulamäen luonnonsuojelualueelta löytyvä Pilpan maja on tuttu retkihiihtäjille. Kesäisin se palvelee myös veneilijöitä ja melojia. Rantautumispaikka on, kuten myös tukeva, hyvä laituri, suoraan Pilpan majan todella näyttävien parin tulentekopaikan edessä. Näin tukevista hirsistä ei laavuja ole muualla Suomessa missään tehty, ja se on fakta.

Käävät esivalmistelevat kuollutta materiaalia muille eliöille sopivaan muotoon.

Pilpanrannan maatilan vanhat rakennukset ovat nykyisin Puijon Latu -yhdistyksen ylläpitämä. Se tarjoaa myös palvelut.

Kolmisoppi-Neulanmäen sydän sijaitsee vanhalla Pilpan maatilalla, jonka nykyisiä matkailun palveluita tarjoaa Puijon Latu.

Venni-koira pääsi kokeneen Kallaveden veneilijän Leena Miskalan kanssa syksyiselle retkelle jolkottelemaan Pilpan rannasta Vuorilammelle.

Rannasta nousee enemmän tai vähemmän merkittyjen polkujen verkosto korkealle vuoren päälle, josta avautuu lopulta huimat näkymät 120 metriä alapuolella välkkyvälle Kallavedelle. Mutta ennen sitä on pysähdyttävä kallioperän liikahdusten myötä syntyneessä rotkossa erämaajärvellä Vuorilammella, tehtävä tulet ja otettava kahvit.

Luonto 230 hehtaarin kokoisella suojelualueella ei ole pelkästään lahopuiden täplittämää ikiaikaista kuusimetsää, vaan joukossa on myös suuria lehtoalueita. Koska maasto on monipuolista ja eri-ikäistä, täällä viihtyy poikkeuksellisen monipuolisesti eläimiä. Kasveja on identifioitu peräti yli 500 erilaista, joista parikymmentä on harvinaisia.

Retkeillen syksyinen iltapäivä sujuu kaikkein mainioimmin.

Vanha metsä kätkee sisälleen satoja eri eläimiä ja kasveja.

 

Lue myös nämä

X