Tilaa
Jutut

Veneilijän luontokohde: Östholmen – Taistelijoiden joukossa

Sipoossa avomeren laidalla sijaitseva Östholmen on koko perheen disneyland, jossa luonto on valjastettu veneilijöiden puuhamaaksi.

30.03.2024

Kirjoittajaja kuvat Markus Ånäs

Suosittuihin ulkoilusaariin muodostuu usein vakituisten kävijöiden seurue. Niin on myös Sipoon saaristosta löytyvässä Östholmenissa.

Seurue ei ole kuitenkaan täällä kovin iso, käy selväksi, kun kauniina syysviikonloppuna paikalta löytyy vain pari venekunnallista. Käyntiaktiivisuus on viime vuosina hiipunut, kerrotaan.

Sipoon kunta, joka saarta hallinnoi, lopetti jopa käynti- ja yöpymismaksujen perimisen, kun kävijöitä alkoi olla niin vähän.

Mutta nyt paikalla olevat ovat iloisia: Östikassa on hyvät palvelut ja tekemistä riittää, koko päiväksi.

Östholmenissa on kenties Pääkaupunkiseudun lähistön paras leiripaikka telttailevalle vesien ylittäjälle.

Avomeren läheisyys pitää saaren vedet puhtaina. Sen rannoilla viihtyvät myös merilinnut, kuten koskelot.

Puuhastelevalle retkeilijäveneilijälle saaresta löytyy niin rosvopaistikuoppa kuin savu-uuni. Grillikatoksia on useita ja nuotiopaikkoja vielä enemmän: yhteensä tulistella voi liki kymmenessä paikassa.

Östholmen sijaitsee avomeren laidalla, mutta kiinni sisäsaaristossa. Helsingin Karhusaaresta ja Sipoon Gumbostrandista matkaa Simsalon selkää pitkin tulee yhtä paljon, vain alle viisi kilometriä.

Rajamaa näkyy saaren luonnossa, jossa pohjoispuoli on rehevää havupuumetsää, eteläinen leppien koristamaa kalliorantaa. Näkymää riittää aina Viron rannikolle asti – toisaalta vedet ovat pohjoispuolella pienipiirteisiä: viereinen Abborrholmen kertoo ensinnäkin sen, mitä täällä siihen savustuspönttöön onkimies laittaa, ja toisaalta kapean salmen takaa löytyvä luoto toimii seikkailevan uimarin suosittuna kohteena.

Abborrholmenin pieni luoto on uintimatkan päässä. Abborrholmenissa saa käydä, mutta sinne ei saa tehdä tulia tai pystyttää telttaa.

Sillä on luonnossa olemista ja sitten on luonnosta nauttimista – ja siihen on uiminen ylitse muiden. Östholmenin erikoisuus on sen kaksi hiekkarantaa. Toinen pienen matalan lahden pohjukassa oleva on lapsiperheiden suosiossa, sillä itäisempi ja pidempi ranta on avomeren laidalla.

Sisämaasta puolestaan löytyy paikallisen legendan mukaan muinainen viikinkihauta, jonka ympärille on järjestetty jopa pikkulapsien kuumottamiseen erikoistunut kultti. Saaren vakikävijöiden edesmenneiden koirien tuhkat ovat kuulemma sinne myös haudattu – ”taistelijoiden joukkoon”.

Östholmen voisi olla erityisesti avoveneillä ja kanooteilla paikalle melovien suosiossa. Merimatka ei ole pitkä ja saaresta löytyy runsaasti selänsijoja. Itäisellä rannalla hiekkarannan vieressä on kenties Pääkaupunkiseudun lähialueiden hienoin leiripaikka, jossa on komea näkymä, siisti ja hyväkuntoinen grillipaikka ja heti sen lähellä tasainen, laaja aukio teltannostatukseen. Veneen saa kiinnitettyä ankkurilla aivan grillipaikan eteen kallioon.

Parempaa saa etsiä Kallavedeltä asti.

Betonilaituri on tukeva paikka ottaa kiinni. Saareen ei ole yhteysalusliikennettä eikä siellä käy enää kauppalaiva – kauppalaiva Christina pysähtyy muun muassa likeisissä Simsalön ja veneseura HMVK:n omistamassa Girsholmenin saarissa.

Lue myös nämä

X