Tilaa
Jutut

Veneilijän luontokohde: Borgberg – Katse aseena lintujahdissa

Arktika ajaa keväisin lintuharrastajat vesille. Houtskarin Borgbergillä nautitaan kevätmuutosta lintutornissa.

05.06.2022

Kirjoittajaja kuvat markus ånäs

Lintuharrastajien vuoden kohokohta tulee vastaan keväällä, kun muuttoaalto tuo Suomeen siivekkäitä lauttoina. Arktikaksi kutsuttu tapahtuma on komeimmillaan itäisellä rannikolla, mutta lännessäkin päästään Suomenlahdella nauttimaan.

Paraisiin nykyisin kuuluva Houtskari on välisaariston ulkokehällä lännessä. Laajoille ulappa-alueille, kuten vaikkapa Kihdille, ei ole matkaa juuri ollenkaan. Niinpä osa selästä lahtien ja salmien siiloihin suuntaavista linnuista pysähtyy Houtksarin kaislikoihin.

Saaristossa tilat ovat rakennettu – toisin kuin vapaa-ajan kiinteistöt – suojaan sisälle saaria. Pellot eivät näy merelle. Se, mikä näkyy, on valuma; takavuosina lannoitteena pelloilla käytetty lanta valuu ravinteina yhä edelleen mereen. Saaristossa veneilevän on helppo työ paikallistaa saaret, joissa on vanhaa asutusta: sen lahdet peittyvät kaislamattoon.

Ja näin on Houtskarissa Borgbergin edustalla, Hästön selän ja Hyppeisin salmen rannoilla.

Borgberg on komea linnavuori. Kallio lohkeilee mahtaviksi lipoiksi, joiden alle jää avoluolaa muistuttavia suojaisia tiloja. On helppo kuvitella muinaiset paraislaiset lannevaatteissaan ja turkistakeissaan tänne suojautumaan rankkasateella. Vähän riukuja ja turvetta eteen, niin pärjää tulistella!

Polku kiemurtelee jyrkkää reittiä pitkin kangasmaastossa kohti lakea. Välillä on otettava tukea kaiteesta, muuten liukas kallio limpsauttaisi jalan alta.

Huipulle vievä luontopolku kiemurtelee Borgbergin kylkeen muodostuneiden lippaluolien ohitse. Muinaiset paraislaiset majoittuivat näihin.

Heti Borgbergin laelle vievän polun alussa on palanut alue. Kyltin mukaan metsäpalo on saanut alkunsa tupakan tumpista. Kuten mereen, tupakan tumpit eivät kuulu myöskään luontoon. Ne ovat roskia, joilla on passiivisen lisäksi sammuttamattomina vielä aktiivinen luontoa tuhoava voima.

Laella odottaa lintutorni, josta Kihdin yli Ahvenanmaan maakuntaan asti. Kökarille on kyltin mukaan 40 kilometriä matkaa – linnun tietä pitkin.

Borgbergin lintutornin huipulla on patrioottisesti Houtskarin vaakuna.

Ja sitä reittiä pitkin eteneviä siivekkäitä täällä juuri kytistellään!

Keväisin paikalle osuu erityisen hyvin hanhien, piekanoiden ja kuikkalintujen muutto. Lähimetsissä pesii muun muassa harmaapäätikkoja ja pähkinähakkeja. Sorsalinnut jysähtävät etualueen kaislikoihin koko kesäksi. Harvinaisuuksista Borgbergin metsikössä on tiettävästi havaittu isokirvinen.

Hyvänä tukikohtana toimii Hyppeisin satama. Hyppeis värdshus tarjoaa keväällä saapuvalle laiturin ja saunan – hehkutettu ravintola avaa ovensa päivittäin vasta kesäkuun alkupuolella, toukokuussa se on auki satunnaisesti.

Hyppeis värdshusin satamassa on isännän Sam Fagerlundin talonpoikaisvene, joka on rakennettu Loviisassa vuonna 2008.

Hyppeis värdshusin ravintolan idea on esitellä taatusti tuoreella tavalla saariston makuja: raaka-aineet ovat Paraisten saaristosta, mutta yhtä pysyvää listaa ei ole. Keittiömestari vaihtuu viikoittain, ja näin myös tarjottavakin.

Borgberg on suhteellisen kaukana vedestä, joten kaukoputki on välttämätön varuste. On myytti, että katse voisi tappaa – keväällä paatuneinkin sorsastaja saa täällä vain katsella lintuja, eikä silloin lintu henkeään heitä.

Borgberg

  • 60°13’00.3”P 21°18’15.9”I
  • Visit Houtskari
  • Missä: Houtskarissa
  • Satama: Liki täyden palvelun vierassatama Hyppeis värdshusin rannassa (60°12’47.5”P 21°16’42.0”I). 25 euroa / yö, sis. sauna, suihku ja wc. Ei sähköä, vettä, septityhjennystä eikä talous- tai biojätepistettä. Noin 20 venepaikkaa.
  • Kävijälle: Satamasta Borgbergille on matkaa noin kolme kilometriä, josta 2,5 maalaistietä. Onneksi Hyppeis värdshus vuokraa polkupyöriä.

Lue myös nämä

X