Tilaa
Uutiset

Veneiden kierrätys toimii Suomessa

11.01.2024

Kirjoittajatomi peurakoski

Veneiden ja monien muiden tuotteiden rakennusmateriaalina käytettävä lujitemuovi ja muut komposiitit ovat parhaimmillaan yli sata vuotta kestäviä materiaaleja.

Komposiitit ovat päätyneet usein murskattavaksi tai poltettaviksi, mutta materiaalit ovat kierrätettävissä käyttöikänsä jälkeen, kertoo Finnboat tiedotteessaan.

Suomessa käytöstä poistetut komposiitit voidaan hyödyntää teol­lisessa mittakaavassa  valmistettaes­sa klinkkeriä ja siitä edelleen sementtejä.

Muoviteollisuus ry:n vetä­mässä ja ympäristöministeriön rahoittamassa KiMuRa-projektissa rakennet­tiin komposiitijätteelle reitti kierrätetyksi ja murskatuksi raaka-aineeksi sementtiklinkkerin valmistukseen.  Mukana oli useita komposiittituotteiden valmistajia, Kuusakoski Recycling Oy, Finnsementti Oy, Suomen Tuulivoimayhdistys ry ja Venealan Keskusliitto Finnboat ry.

Tätä reittiä kierrätetään tänä päivänä vanhojen, käytöstä poistettujen tuulivoimaloiden lapoja, venemateriaaleja, pienveneitä ja monia muita komposiittituotteita. Komposiittimurske viedään Finnsementin tehtaalle Lappeenrantaan, missä se prosessoidaan klinkkeriuunissa noin 1 450 asteessa.

Klinkkeriuunissa murskeen sisältämä muovi palaa ja tuottaa energiaa, joka korvaa fossiilisia polttoaineita. Kuitu taas sulaa ja sen sisältämät mineraalit sitoutuvat sementin raaka-aineena käytettävään klinkkeriin.

Prosessissa jätemuovi korvaa fossiilista hiiltä ja petrokoksia sekä klinkkeriin yhdistyvä kuitu korvaa esimerkiksi piitä ja kalkkia.

Myös pienveneet soveltuvat erinomaisesti sementtiklinkkerin raaka-aineeksi. Pidä Saaristo Siistinä ry ja Lounais-Suomen Jätehuolto Oy keräsivät kesällä 2022 lähes sata käytöstä poistettua venettä, jotka toimitettiin Kuusakosken kautta kierrätykseen.

Lue myös nämä

X