Trafin julkaisemien tuoreiden tilastojen mukaan vesikulkuneuvojen ensirekisteröintien määrä laski hieman alkuvuonna. Moottoriveneitä rekisteröitiin vajaa 2 000 kappaletta, kun taas purjeveneitä rekisteröitiin vain neljä kappaletta. Ainoastaan rib-veneiden ja vesiskootterien rekisteröintien määrä kasvoi viime vuoden samasta ajanjaksosta.

Ilmatyynyaluksia rekisteröitiin alkuvuonna viisi kappaletta, kun vuosi sitten niitä ei rekisteröity lainkaan.

Uusista veneistä 78 prosenttia on moottoriveneitä. Trafin vesikulkuneuvorekisterissä oli kesäkuun lopussa yhteensä 206 123 vesikulkuneuvoa, joista 186 698 eli 91 prosenttia oli moottoriveneitä. Purjeveneitä oli rekisterissä kesäkuun lopussa 13 996 ja muita vesikulkuneuvoja 5 429 kappaletta.

Trafin mukaan veneiden pituus oli keskimäärin kuusi metriä ja koneteho 60,7 kilowattia. Veneiden keskipituus on vuoden aikana pysynyt samana, mutta koneteho on pudonnut 1,1 kilowatilla vuoden takaiseen ajanjaksoon verrattuna.

Ensirekisteröinnit painottuvat rannikkoalueille ja suuriin kaupunkeihin. Helsingissä ensirekisteröitiin eniten veneitä, 256 kappaletta.

Lähde: Trafi

Luovutusilmoituksen teko helpottuu

Veneen uusi omistaja voi rekisteröidä uuden veneensä itselleen nyt myös ilman sähköistä varmennetta Trafin nettisivujen kautta. Tähän saakka veneen myyjän on ollut pakko luoda varmenne, jonka myyjä on luovuttanut ostajalle. Tästedes riittää myyjän laatima luovutusilmoitus, joka päättää myyjän velvollisuudet venettä tai muuta vesikulkuneuvoa kohtaan.

Kun myyjä on luovutusilmoittanut veneensä ostajalle, voi veneen uusi omistaja ottaa kulkuneuvon omiin nimiinsä. Uudella omistajalla on 30 päivää aikaa rekisteröidä vene tai muu vesikulkuneuvo nimiinsä. Omistajuudesta luopuminen on maksutonta.