Tilaa
Jutut

Veneellä ajaminen on tänä kesänä roimasti halvempaa kuin viime kesänä

Öljyn hinnan romahduksen ansiosta veneilyn polttoainekulut ovat yli viidenneksen pienemmät kuin viime vuonna samaan aikaan. Eikä bensan alennusmyynnille näy pikaista loppua.

28.05.2020

KirjoittajaIsmo Virta

Koronakriisi ja siitä seuraava talouden taantuma tai lama ovat romahduttaneet raakaöljyn maailmanmarkkinahinnat.  Samalla ovat tippuneet liikennepolttoaineiden markkinahinnat.

Vaikka polttonesteiden hinnasta pääosa onkin veroja, markkinahintojen jyrkkä lasku tuntuu jopa veneilijän bensastaan maksamassa hinnassa. Dieselin hinta on halventunut hiukan vähemmän kuin bensan.

Liikennepolttoaineiden kuluttajahintaseurannan mukaan sekä 95 E10 että 98E5 bensan pumppuhinnat ovat keskimäärin pudonneet noin viidenneksen viime vuoden toukokuusta.

Vuosi sitten ysivitonen maksoi keskimäärin 1,59 euroa litralta ja 98-oktaaninen 1,68 euroa litralta. Polttoainen.net -palvelun mukaan tuoreimmat keskihinnat ovat 1,26 euroa ja 1,34 euroa litralta.

Varsinaisilla veneasemilla hinnat ovat yleensä selvästi korkeampia kuin maantieliikenteen asemilla, mutta samaan suuntaan ja samassa suhteessa ovat muuttuneet kaikkien asemien pumppuhinnat.

Viidenneksen säästö bensakuluissa tuntuu jo ainakin runsaasti veneellä ajavan kukkarossa. Moottoriveneilyn harmillisin puoli on veneiden melko iso polttoaineen kulutus. Polttoainekulut ovat iso osa harrastuksen muuttuvista kuluista.

Muuttuvien ja kiinteiden kulujen suhde taas vaihtelee ihan sen mukaan, kuinka paljon veneilijä veneellään liikkuu. Jos vene liikkuu laiturista muutaman kerran kesässä, ei polttoaineen hinnalla ole paljon taloudellista merkitystä. Esimerkiksi aktiivisesti merellä kalastavan budjettiin bensa haukkaa kuitenkin ison loven.

Bensalaskua veneilijä voi pienentää myös ajamalla mahdollisimman taloudellisesti, mihin esimerkiksi Veneen ja Kipparin koeajojutut antavat tarvittavaa tietoa. Ja esimerkiksi kalastajat voivat pienentää bensan kulutustaan käyttämällä kalastuksessa apuna sähkömoottoreita aina kun mahdollista.

Sähkömoottoreiden kauppa onkin viime vuosina rajusti lisääntynyt, niin veneen perään asennettavien kuin keulasähkömoottoreidenkin.

Raakaöljyn ja polttoaineiden nopea hintojen nousu tänä kesänä ei ole kovin todennäköistä, koska korona-rajoitusten vähittäisestä helpottumisesta huolimatta talous ei pääse normaalitilaan pitkään aikaan. Ja se taas pitää polttoaineiden kysynnän ja hinnat kurissa.

Lue myös nämä

X