Tilaa
Mainos

Veneilijän unelmakohde! Koe ainutlaatuinen Ahvenanmaa ja sen luonnonkauniit saaret

Ahvenanmaa on lähellä, mutta kyllin kaukana, jotta merellä voi aistia seikkailun tuntua.

01.05.2020

KirjoittajaVisit Åland

Ahvenanmaalla täyttyvät veneilijöiden kaikki unelmat – merta kaikkiin ilmansuuntiin, kauniita ulapoita ja tuhansia luonnonkauniita saaria ja fantastisia saaristolaisravintoloita.

Vaihda välillä Maarianhaminan kaupunkilaistunnelma saariston rauhaan, mukavia vierassatamia löytyy kaikkialta. Ahvenanmaalla on kuin olisit kotimaassa ulkomailla.

Rauhalliseen Ahvenanmaan ympäri purjehdukseen on hyvä varata useampi viikko. Tässä veneilijöille  parhaat Ahvenanmaan vinkit 2020:

1. Koe Ahvenanmaa kestävällä tavalla

Tiesitkö, että Ahvenanmaalla on Suomen ainoat viisi vierassatamaa, joille on myönnetty kansainvälinen Blue Flag -ympäristösertifikaatti? Satamat Käringsund, Glada Laxen, Karlby, Kastelholm ja MSF.

Veneellä Ahvenanmaalle

MSF-vierassatama. © Visit Åland

2. Helppo herkutella kaikkialla Ahvenanmaalla

Bärön saarella sijaitseva Glada Laxen on veneilijöiden ykköskohde Ahvenanmaan saaristossa sekä hyvän palvelun että suussa sulavien ahvenfileiden ansiosta. Maista myös Sottungan maineikasta wienerleikettä tai siikaa.

ÅSS:n vierasvenesataman ravintolassa voit helliä makuhermoja samalla, kun ihastelet Lars Sonckin arkkitehtuuria Pommern-laivan vieressä. Rödhamnin suojaisa satama avomeren äärellä on saanut uuden palvelurakennuksen, ja satamaravintolasta voit tilata veneeseesi aamuksi tuoretta, lämmintä leipää.

Museolaiva Pommern. © Visit Åland

Rödhamnin satama. © Visit Åland

3. Saaristokulttuuria ja nähtävyyksiä lähellä vierassatamia

Kastelholman keskiaikainen linna, Ahvenanmaan merenkulkumuseo, Eckerön posti- ja tullitalo, Lappon saaristolaismuseo talonpoikaisveneineen, Rödhamnin museona toimiva radiomajakka. Nämä ja monet muut jännittävät kohteet löytyvät ahvenanmaalaisten vierassatamien läheltä.

Kökarissa on useampi vierassatama, ja Karlbystä järjestetään retkiä Källskäriin, kreivin saarelle, jossa voi ihailla ainutlaatuisia kalliomuodostumaa ja Reima Pietilän arkkitehtuuria. Täällä myös kirjailija Tove Jansson aikoinaan vietti aikaa.

Kastelholman linna. © Visit Åland

Källskärin kalliomuodostelmat. © Visit Åland

4. Lomailua Saariston lasten maisemissa!

Käringsundin vierassatamassa voit kiinnittää veneen vanhan kalastajakylän ranta-aittojen viereen, paikalle jossa kuvattiin Astrid Lindgrenin elokuvaa Saariston lapset. Nauti paikallisten ravintoloiden herkuista, lomakylän tarjoamista aktiviteeteista, ja lähde vaikkapa opastetulle veneretkelle Märketiin. Bussilla pääset myös Smart Park -perhepuistoon tai Maarianhaminaan seikkailuminigolfia pelaamaan.

Smart Park -perhepuisto © Visit Åland

Veneellä Ahvenanmaalle

Käringsundin vierassatama.  © Visit Åland

5. Löytöretkiä maissa – luontoreittejä, frisbeegolfia, pyöräretkiä

Vierassatamista on helppo lähteä pyörä– ja patikointiretkelle. Ahvenanmaalla on yli 30 uudistettua luontopolkua, ja monen sataman läheisyydessä on frisbeegolfrata, esimerkiksi Maarianhaminassa ja Lappossa. Päämääränä on avata oma frisbeegolfrata jokaiseen Ahvenanmaan 16 kunnasta vielä tänä vuonna.

Vuokraa pyörät Degerbyn kuvankauniista saaristolaiskylästä ja suuntaa Föglön kauniille kyläteille ja luontopoluille. Degerbyssä voit herkutella uuden tanskalaistyyppisen rantahotelli Carlsron ravintolassa ja kahvilassa, joka avataan tänä kesänä Föglön komeimmassa laivurintalossa.

Ahvenanmaalta löytyy upeita pyöräilyreittejä. © Visit Åland

 

Lue myös nämä

X