Tilaa
Uutiset

Vene Saimaan satamissa

31.01.2008

KirjoittajaVenelehti

Satamia katsastava toimittajamme Risto Nordell kiersi viime kesänä Saimaata ja tunsi vanhan innostuksen heräävän uudelleen henkiin; Saimaa on upeaa veneilyvesistöä ja ehdottomasti matkan arvoinen.

Julkaisemme kevään numeroissa Risto Nordellin neliosaisen juttusarjan Saimaan satamista. Ensimmäisenä ovat vuorossa Lappeenranta ja Savonlinna.

Eteläkarjalaisten iloinen Lappeenranta ja savolaisten lupsakka Savonlinna ovat mereltä tuleville veneilijöille monia elämyksiä tarjoavia veneilykohteita. Lappeenranta kanavan suulla on oiva bunkrauspaikka ennen Saimaan sokkeloihin katoamista, ja mikäpä on sen mukavampaa kuin ajella omalla veneellä Olavinlinnan kupeeseen, vaikka Savonlinnan oopperajuhlille.

Ensimmäinen kokemus Lappeenrannasta on masentava. Tihkusade ja seitsemän asteen lämpötila eivät juuri mieltä nostata. Aamulla Lappeenranta näytti toiset kasvot. Linnoitusniemen vierassataman kahviossa tarjottiin aamusumpin lisäksi aurinkoa, lämpöä ja karjalaisten iloista ja loppumatonta mie ja sie -pulinaa. Silmäys terassilta kaupunginlahden koti- ja vierassatamiin paljasti, että Lappeenranta on täynnä toinen toistaan komeampia purjeveneitä ja moottoriveneen synonyymi on Bella tai Norppa.

Vaikka Saimaata riittääkin seilattavaksi viikkotolkulla, Lappeenrannasta Savonlinnaan on matkaa vain vajaat 80 meripeninkulmaa. Suorin reitti kulkee Suur-Saimaan selän yli Puumalaan, josta se jatkuu halki lumoavan kauniin Pihlajaveden saariston.

Olennaista Savonlinnan veneilyssä on päästä kosketuksiin tavalla tai toisella muikkujen ja lörtsyjen kanssa. Savonlinnan kiinnostavimpiin vesihenkisiin nähtävyyksiin kuuluu ilman muuta Savonlinnan Maakuntamuseo, jossa kannattaa katsoa multimediaesitys Saimaan vanhan rouvan tarina. Se kertoo museon rannassa eläkepäiviään viettävän höyrykuunari Salaman vaiheista. Jos Savonlinnan oopperajuhlat ei sovi musiikkimakuun, eikä opaskierros Olavinlinnassakaan innosta, kannattaa ainakin tehdä kunniakierros Kyrönsalmessa ja ihailla omasta veneestä Erik Akselinpoika Tottin vuonna 1475 perustamaa linnaa. Tarkasti tiirailemalla samalla reissulla voi nähdä Tallisaaren kuuluisien ruusujen seasta sympaattisen pässiveistoksen, jonka on noussut koko kaupungin ja Olavinlinnan symboliksi.

Teksti ja kuva: Risto Nordell

Tiivistelmä Vene-lehdessä 1-2/08 julkaistusta jutusta

Lue myös nämä

X