Tilaa
Jutut

He tekivät sen! – Vene-lehti seurasi leijasurffaajien maailmanennätysmatkaa Itämeren yli

Kolme leijasurffajaa lähti maanantaiaamuna Tukholman Sandhamnin edustan Stora Hastöstä kohti Helsinkiä.

20.08.2019

Kirjoittajaja kuvaaja Markus Pentikäinen

Kolme leijasurffajaa lähti maanantaiaamuna Tukholman Sandhamnin edustan Stora Haskärista kohti Helsinkiä. Tavoitteena oli tehdä pisin leijalaudoilla ryhmässä tehty matkapurjehdus, joka olisi samalla maailmanennätys. Suorinta reittiä pitkin etäisyyttä tulee yli 380km, mutta leijoilla purjehdittuna matka on varmasti ainakin puolitoistakertainen. Lopulta Helsinki jäi haaveeksi,kun kohdekaupunki vaihtui Hangoksi, mutta maailmanennätys syntyi.

Kolmen helsinkiläisen ryhmä on väijynyt sopivaa tuuli-ikkunaa keväästä saakka. Pekka Rintala, Juuso Tilaéus ja Otso Ahvonen ovat pitkän linjan leijasurffareita ja muiden vesi- ja lautalajien harrastajia. Juuso Tilaeus on matkapurjehtinut leijalla aiemmin Helsingistä Pietariin ja Tallinnasta Helsinkiin. Jälkimmäinen matka taittui noin kahdessa tunnissa.

Tälle matkalle lähtö päätettiin vasta launtai-iltana ennusteen ollessa riittävän tarkka lähipäiville. Leijasurffaus vaatii monia muita purjehduslajeja kovemman ja tasaisemman tuulen. Optimaalinen tuulennopeus on 8-12m/s.

Tukialuksena toimii Targa 32 ”Stormrider”, joka saapui sunnuntai-illan reippaassa kelissä Suomesta. Tulomatkan rytinässä lipputangon katkeamisen lisäksi veneen lämminvesivaraajan putki halkesi ja paluumatkan viiden hengen tukimiehistö ja surffaajat joutuvat pärjäämään pulloveden varassa.

Maanantaiaamu valkeni aiemmista ennusteista poiketen kevyemmässä 5-6m/s tuulessa. Saariston luotojen katveessa tuulen nopeus putosi tästäkin, ja yhdellä ryhmästä oli vaikeuksia päästä liikkeelle. Leijaa merestä ylös kiskoessa on riski polttaa liikaa kallisarvoista, jopa vuorokauden mittaisen suorituksen aikana tarvittavaa energiaa.

Tässä piileekin juuri ryhiän veneen peräkannelta juomareppujen vaihdon merkeissä. Yhden surffaajan laudan säätöjä korjattiin myös paremmalle kulmalle leijan pysyessä kuitenkin koko ajan ilmassa.

Matka jatkui ulkomerellä tiiviissä ryhmässä kohti Suomen Leijonan majakkaa, ja sieltä Hankoniemen edustaa kohti. Tuuli voimistui kuitenkin  vasta lähestyttäessä Suomen rannikkoa. Aikaa oli palanut heikohkossa tuulessa ja reippaissa mainingeissa luoviessa niin paljon, että Helsinki päämääränä täytyi unohtaa. 

Suunta otettiin kohti Bengtskärin majakkaa josta jatkettaisiin syväväylää pitkin Hankoon.

Loppumatka sujui hyvässä sivumyötäisessä joutuisasti kohti Hangon vierasvenesatamaa Itämeren Helmeä. Sinne he saapuivat maanantai-iltana kello 20:28. Kohtalaisen hyvävoimainen joukko siirtyi nopeasti saunan lämpöihin kertaaman matkan kokemuksia.

Matkan kokonaispituudeksi tuli 316km gps-paikannuksen perusteella. Se riittää ryhmän tavoitteeseen ylittää aiempi vajaan kolmensadan kilometrin mittainen yhtämittainen ryhmässä tehty matkapurjehdus leijalaudoilla.

Tiedossa ei ole myöskään aiempia onnistuneita Itämeren ylityksiä leijalaudoilla. 

Lue myös nämä

X