Tilaa
Huolto

Vene-lehden sähkölaskuri

03.04.2007

Kirjoittajaheikki juuri-oja matti-pekka falck

Kuvaajajukka pakarinen/otavamedia

Veneen sähkölaitteiden virrankulutus ja akkujen varauksen riittävyys on yksi niistä monista mielenkiintoisista yksityiskohdista, joihin veneilyssä pitää kiinnittää alati huomiota. Erityisen ongelmallista sähkönkulutus on purjeveneissä, joiden moottorin oma laturi tuottaa vain harvoin akuille uutta varausta. Maasähköäkään ei ole aina tarjolla, ja aurinkopaneelien virrantuotto kuluu usein vesillä oltaessa käyttövirtaan, eli paneelit eivät välttämättä lataa lainkaan akkuja.

Oheisen laskurin avulla voit todeta, mikä on veneesi sähkölaitteiden kokonaiskulutus. Tallenna Excel-taulukko omalle tietokoneellesi ennen sen täyttöä. Täytä taulukosta punaisella merkityt kohdat: yksilöi ensin laite ja täytä sitten taulukkoon joko laitteen teho (W, watti) tai sen sähkövirta (A, ampeeri). Laskuri kertoo sinulle, millaisen määrän varausta kukin laite imaisee akusta tunnissa (Ah, ampeeritunti) ja vuorokaudessa (24 h). Taulukon alalaidasta voit seurata kokonaiskulutusta. Huomaa, että taulukossa luvut on pyöristetty kahteen desimaaliin.

Lisäksi ohessa on pdf-muotoinen, printattava A4-paperitaulukko heille, jotka eivät halua laskea sähkönkulutusta tietokoneella.

Muista myös, että veneesi akut pystyvät antamaan käyttöön vain noin 70 prosenttia varauksestaan (Ah).

Ohessa on oma laskuri akkujen todellisen kapasiteetin (Ah) toteamiseen.

Laskukaava

Sähkövirta (A) = Teho (W) / Jännite (V)

Esimerkki

Teho 10 W
Jännite 12 V
Virta: 10 / 12 = 0,83 A

Kulutus tunnissa

0,83 A x 1h = 0,83 Ah

Lue myös nämä

X