Tilaa
Uutiset

Vator konkurssiin

21.07.2009

KirjoittajaVenelehti

Vuodesta 1938 toiminut Vator Oy on hakeutunut konkurssiin heinäkuun alkupuolella. Toimitusjohtaja Joel Nemeksen mukaan toiminta kävi mahdottomaksi amerikkalaisen Brunswickin vetäydyttyä sovitusta yhteistyöstä.

Vator ehti toimia amerikkalaisen Brunswickin Mercury- ja MerCruiser-moottoreiden maahantuojana kaikkiaan 56 vuotta, eli pitempään kuin mikään toinen yritys maailmassa. Brunswick omaksui kuitenkin pääasiassa 2000-luvulla toimintastrategian, jossa se itse on moottoriensa maahantuoja tärkeillä markkina-alueilla, jollainen Suomikin perämoottorivalmistajille on. Ruotsissa ja Norjassa Brunswick on jo pitkään toiminut maahantuojana.

Vatorin toimitusjohtaja Joel Nemeksen mukaan Vator ja Brunswick sopivat, että Vator jatkaa amerikkalaisyhtiön tuotteiden vähittäiskauppiaana. Vuoden 2006 lopussa Brunswick perui tämän yhteistyön. Vator oli ehtinyt investoida kolmeen myymälään, jotka olisivat myyneet Brunswickin tuotteita. Yhteensä myymälöitä oli viisi kolmella paikkakunnalla, Helsingissä, Turussa ja Tampereella.

Muutenkin yhtiö panosti voimakkaasti muuhun maahantuontiin ja jälleenmyyntiin. Vator vei asian viime vuoden lopulla välimiesoikeuteen, joka kesäkuussa päätti, että Brunswick ei joudu maksamaan vahingonkorvauksia sopimusrikkomuksesta.

Yhteistyön kariutumisen jälkeen Vator on kulkenut kivistä tietä. Yhtiö on supistanut ja keskittänyt toimintojaan. Siitä huolimatta tappiota on tullut vuosittain. Muun muassa vuoden 2007 tappio oli lähes 1,8 miljoonaa euroa. Tilannetta pahensi venemyynnin viime kesänä romahduttanut laskusuhdanne.

Vator aloitti Helsingissä puuveneveistämönä vuonna 1938 ja se saavutti erinomaisen maineen ennen kaikkea kilpapursien valmistajana. Vuonna 1986 yritys myi venetuotantonsa Flipperille. Yhtiö asetettiin konkurssiin omasta hakemuksesta 7. heinäkuuta.

Viime vuosina Vator oli elvyttämässä vanhaa perinnettään, venevalmistusta. Viimeiseksi – ja ainoaksi – malliksi jäi Vator 27.

21.7.2009 Ari inkinen

Lue myös nämä

X