Tilaa
Jutut

Vapaaehtoismiehistö palkittiin pelastustoimista Airiston viime kesän veneturmassa

Turun Meripelastusyhdistyksen pelastusalus ABSOn vapaaehtoisella miehistöllä oli merkittävä rooli Airistolla elokuussa tapahtuneen veneturman pelastustehtävissä.

19.03.2020

KirjoittajaSatu Björn

KuvaajaMiska Kivioja

Airiston merialueella Turun edustalla tapahtui lauantaina 3. elokuuta iltapäivällä onnettomuus, jossa noin 15-metrinen moottorivene ja 8-metrinen moottoripurjehtija törmäsivät toisiinsa. Onnettomuusveneissä oli yhteensä kahdeksan henkilöä; moottoriveneessä kaksi aikuista ja moottoripurjehtijassa neljä aikuista ja kaksi lasta.

Törmäyksessä moottoripurjehtijan kylki, kansirakenteet ja masto kärsivät merkittäviä vaurioita. Moottoriveneen pohjaan tuli lieviä vaurioita. Onnettomuuden seurauksena toinen moottoripurjehtijassa olleista miehistä menehtyi tapahtumapaikalla ja toinen myöhemmin sairaalassa. Kaksi naista ja kaksi lasta saivat lieviä vammoja. Kaikki loukkaantuneet olivat moottoripurjehtijassa.

Ensimmäisenä onnettomuuspaikalle saapui meripelastushelikopteri ja sieltä laskettiin onnettomuusveneeseen pintapelastaja ja ensihoitaja. Hetkeä myöhemmin Turun Meripelastusyhdistyksen pelastusalus ABSO kiinnittyi moottoriveneen kylkeen. ABSOn miehistöön kuuluvat ensihoitaja ja ensiauttajat suorittivat hoitotoimenpiteitä yhdessä helikopterimiehistön kanssa.

Airiston Matkailukeskuksen rantaan perustettuun evakuointikeskukseen ABSO toi onnettomuudessa annetun ensiavun jälkeen lievemmin loukkaantuneet ja muut haveriveneissä olleet.

– ABSOn vapaaehtoismiehistön toiminta oli vakavassa onnettomuustilanteessa ammattitaitoista, tehokasta ja hyvin organisoitua, sanoo Meripelastusseuran toimitusjohtaja Jori Nordström. – Jokainen miehistönjäsen tiesi ja osasi tehtävänsä, vaikka joutui työskentelemään kovan paineen alla.

Kaudella 2019 ABSO oli 107 pelastus- ja avustustehtävällä Meripelastusseuran eniten tehtäviä suorittanut yksikkö.

Tähystäminen elintärkeää

Onnettomuuden tutkinta on vielä kesken, mutta poliisin julkisuuteen antamien tietojen mukaan kummastakaan Airiston onnettomuusveneestä ei havaittu toista ennen kuin yhteentörmäyksen estäminen oli jo liian myöhäistä. Selvää syytä tähän ei ole voitu osoittaa.

Lue lisää uudesta vesiliikennelaista

Lue myös nämä

X