Tilaa
Jutut

”Valtameripurjehduksen Formula 1” saapui Suomeen – Ari Huuselan IMOCA 60 -vene on ainoa laatuaan Itämerellä

03.05.2018

KirjoittajaJoonas Gustavsson

Lentokapteeni ja yksinpurjehtija Ari Huusela valmistautuu parhaillaan maailman vaativimpaan purjehduskilpailuun – vuonna 2020 starttaavaan Vendée Globeen.

Yli 40 000 kilometrin matka maailman ympäri purjehditaan yksin, pysähtymättä ja ilman ulkopuolista apua. Onnistuessaan tavoitteessaan Huusela liittyy harvaan joukkoon – vain alle sata ihmistä on päässyt kilpailussa maaliin.

Huuselan Ariel2-nimistä IMOCA 60 -venettä on varusteltu ja huollettu Englannissa alkuvuoden ajan. Nyt se on saapunut Suomeen, Helsingfors Segelklubbin satamaan Lauttasaareen.

SIIRTOPURJEHDUS Englannin Gosportista alkoi varhain torstai-aamuna viikko sitten. Helsinkiin Ariel2 miehistöineen saapui keskiviikko-iltapäivästä.

Alun perin viiden päivän pituiseksi kaavailtu siirtopurjehdus venähti vuorokaudella, kun matkan aloitus viivästyi ja optimaalisempi sääikkuna ehti sulkeutumaan. Huusela kertoo matkan sujuneen kaiken kaikkiaan hienosti.

”Vene toimi loistavasti siihen nähden, että se on ollut seitsemän vuotta purjehtimatta. Matka ei ollut koko aikaa helppo, mutta vastoinkäymiset ovat oppimisen kannalta tärkeitä.”

Pieniä teknisiäkin vikoja purjehduksen aikana ilmaantui. Esimerkiksi veneen laturin hihna laukesi reissun aikana neljä kertaa. Myös yksi purjeen nostinlukko sekä AIS-paikannusjärjestelmä aiheutti miehistölle päänvaivaa.

Siirtopurjehdus alkoi seitsemän hengen miehistöllä. Itämeren osuus purjehdittiin Jari Selinin (vas.), Ari Huuselan ja Turo Nummen voimin.

”Meillä oli loistava porukka, ja kaikilla oli oma erityisosaamisalueensa, joka tuli purjehduksen aikana hyötykäyttöön. On ilo purjehtia innostuneen, motivoituneen ja taitavan porukan kanssa.”

Pureudumme siirtopurjehduksen vaiheisiin syvällisemmin seuraavassa Yksinpurjehtijan Matkassa -blogissamme.

Torstaina julkistettiin myös Huuselan tuorein yhteistyökumppani. Helly Hansen vaatettaa Huuselan tämän tulevissa koitoksissa.

”Helly Hansen valikoi yhteistyökumppaneiksi vahvoja ammattilaisia, jotka ovat jatkuvasti testaamassa omia äärirajoja vaihtuvissa sääolosuhteissa. Ari on hyvä esimerkki juuri tällaisesta kumppanista”, kertoo Helly Hansenin Suomen ja Baltian myyntijohtaja Kai Kantanen.

Blogiteksti on julkaistu alunperin Tekniikan Maailman netissä 3. toukokuuta 2018.

Lue myös nämä

X