Tilaa
Arvostelut

Valtameret raakapurjein

05.12.2018

KirjoittajaLauri Kaira

TekijäErkki Lauho
KustantajaJohn Nurmisen Säätiö
Hinta34,95 €

Valtameret raakapurjein on ainutlaatuinen teos, joka on koottu merikapteeni Yrjö Niemisen päiväkirjamerkinnöistä ja kirjeistä kotiin vuosilta 1927–1969. Kirja kertoo nuoren miehen matkasta ja elämästä maailman merillä sekä kasvusta merioppilaasta merikapteeniksi aikana, jolloin purjelaivat vaihtuivat valtamerihöyryiksi.

Eletty elämä ja merimiehen ammatti tulevat hyvin esille kirjeissä, joita Yrjö lähetti ympäri maailmaa. Elämä merellä oli hauskaa, vaikka välillä totistakin. Hyökyvät aallot, Kap Hornin kylmyys sekä etelän lämpö piirtävät lukijan eteen kuvan ajasta, jolloin miehet olivat rautaa ja tuuli kuljetti vehnälastissa kiitävää parkkia maailman merillä.

Vaikka suurten purjelaivojen matkoista on julkaistu lukematon määrä kirjoja, voi kerrontatapa avata uusia näkökulmia merikulttuuriin. Teoksen takakansitekstissä emeritusprofessori Yrjö Kaukiaisen toteamus on paljon kertova: ”Yhtenäisen tarinan sijasta sivuilta avautuu sarja aitoja tilanteita merimiehen arjesta ja tuntemuksista: raskaasta työstä, vähistä ilonaiheista, koti-ikävästä, toiveista. Tuokiokuvia leimaa vahva autenttisuus, jonka kanssa mikään tosi-tv ei pysty kilpailemaan.”

Suomalainen.com

Lue myös nämä

X